En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Handbollsdomare, nyhetsuppläsare och Glenn Hysén

Ibland kan jag tycka att det är komplicerat med feminism. Speciellt nätfeminism, instagramfeminism eller vad man väljer att kalla det. Identitetspolitik, kulturell appropriering etc gör det inte enklare. Det blir så … jag vet inte? Detaljerat? Det är också lätt att hänvisa till ett män och kvinnor har samma rättigheter i Sverige, och det finns alltid en fraktion som säger att de minsann inte har upplevt förtryckt eller att de är så starka i sig själva att de inte bryr sig, bla bla. Visst, fine. Men ibland blir det bara för absurt.

Förra veckan var jag och några från jobbet på en lunchföreläsning om Humorn som maktmedel i Vinterstudion. I bilen tillbaka till jobbet pratade vi om manliga och kvinnliga kommentatorer och reportrar och någon (jag) tog upp hur den första svenska kvinnliga nyhetsläsaren i radio hade bemötts, åviba haha så tokigt, det där var ju jättelänge sen.

Media är fyllda av rätt dåliga nyheter – klimatet, krig, svält, lidande, bla, bla – och visst berörs man, men oftast går man ju vidare som vanligt. Men ibland läser man något som är så absurt att man faktiskt reagerar (och skriver ett blogginlägg på en träningssajt!).

I alla fall läste jag på dn.se idag om handbollsdomarna och tvillingarna Maria och Safia Bennani. Maria Bennani ”minns när de som 20-åringar skulle döma sin första match på herrseniornivå, det var en division 2-match i Stockholm.

– Då fick vi kommentarer från läktaren. ”Gå hem och ställ er vid spisen i stället” och andra gammaldags saker.

Det fanns till och med de som skrev upprörda brev till Handbollsförbundet.”

Alltså samma reaktioner som Astrid Kindstrand möttes av när hon som första kvinna läste upp nyheter i Sveriges Radio den 6 april 1938.

”Hon är urusel, har vi så förbaskat ont om hallåmän”

”Man får ont i magen. Låt de manliga, kraftiga stämmorna komma tillbaka till oss igen.”

”Snälla ni, släpp inte fram fruntimmer till att läsa dagsnyheter. Det är ju barockt.”

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=2678358

Systrarna Bennani är 30 år nu, så den där händelsen lär ha utspelat sig runt 2008, alltså 70 år efter Astrid Kindstrand.

Ungefär 80 år efter Astrid Kindstrand var jag alltså på lunchföredrag. Vid frågestunden ställde en äldre man följande fråga. (Eller det var ju alltså ingen fråga. Vissa människor jobbar inte så mycket med frågor, eftersom de redan har svaren.) ”Om nu ingen skrattar åt Johanna [vilket inte var poängen med föredraget] får man väl byta ut henne mot någon som är roligare. Glenn Hysén till exempel. Han är rolig.”

2018-11-30 19:14.


Kommentarer till blogginlägget


Glenn Hysen! Ja men det säjer ju allt om nivån på den "frågan"..
2018-12-01
2018-12-01😂 Vad sa föreläsaren som svar på den ”frågan”?
2018-12-01Hon frågade först vad frågan var, och förklarade sedan att det inte handlade om att byta ut någon, utan om samspelet, roller (och att bli medveten om det) och att humor i sig inte är rolig eller inte rolig, utan att det handlar om reaktionen. Skrattar någon åt ett skämt är det roligt. Hon sa också att det inte är något fel på ett skämt om ingen skrattar (här nickade jag instämmande).
2018-12-03Låter lärorikt o som att det gav en del att tänka på. Inte minst till mannen med ”frågan” 😀
2018-12-03