Rebecca Söderström

Bra att veta inför din första helikopter-skidåkning, heli-skiing!

Funderar du på heli-skiing, då har du en fantastisk upplevelse framför dig. Det finns så mycket som erbjuds i friskidåkning, alpinism, i våra svenska fjäll. Det är svårslaget att först se fjällen, vackert snötäckta och ovanifrån med ett gnistrande solsken och strax därefter bege sig utför på dessa orörda snövidder. Nedan kan du ta del av bra tips för att din tur skall bli så bra och säker som möjligt när du gör din första heli-skiing.

Förberedelser hemma

Det kallas för att vara skidklar. Det innebär helt enkelt att du är beredd på den fysiska utmaningen som väntar, att du är en van skidåkare och gärna med ett flertal skidåk i kroppen under samma säsong. Utrustningen, skidor eller snowboard, bör vara av hög klass och sitta bra på foten, servade och även väl använda för att slippa nya överraskningar. Du startar ditt äventyr med flyg Hemavan där helikoptern har sin station och bas.

Hur det fungerar att flyga helikopter

Det är inte alla som har provat helikopterflygning innan de bestämmer sig för att prova heli-skiing. När du flyger helikopter är det viktigt att du respekterar regler och följer guidens anvisningar. Det är guiden och piloten som ansvarar för att dörrar stängs och helikoptern packas korrekt, och de visar när och hur du stiger in och ur helikoptern. I helikoptern bör du vara välklädd med mössa, vantar och stängd jacka, eftersom det är mycket snö som yr omkring.

Vintervana och fysisk styrka

Åkningen är inte särskilt svår rent tekniskt, men dagarna utomhus där du skall flyga helikopter och åka skidor eller snowboard i lössnö, kräver att du har en god kondition för att du skall orka. Glöm inte att äta en rejäl frukost innan avfärd. Ledarna har med sig energipaket och all tänkbar säkerhetsutrustning, om olyckan skulle vara framme och din energi skulle ta slut. På kvällen innan bör du fylla på dina energidepåer med bästa tänkbara mat, och koppla av i stugvärmen.

Utrustning för heli-skiing

Då det finns helikoptertjänster för heliskiing i Sverige, finns det även utrustning som är anpassad till turerna. Guiderna är välutbildade och talar flera språk, och de går regelbundet på kurser i första hjälpen och akutsjukvård. Det tillhandahålls lavinryggsäckar och den nödvändiga specialutrustningen, medan du bär ansvaret för att klä dig klokt. Detta innebär: kläder gjorda för aktivitet utomhus i klassisk lager på lager-teknik. Vattenavstötande, hållbart och ventilerande, med underställ som torkar snabbt och värmande mössa, vantar och glasögon som skyddar.

Frågor och information

I förberedelserna ingår att du känner dig säker och trygg och det finns listor med tips och vanliga frågor om heli-skiing hos de företag som anordnar heli-skiing. Läs igenom dessa så finner du svar på de vanligaste funderingarna.

Att uppleva något utöver det vanliga

Att åka heli-skiing är en upplevelse som alla bör uppleva någon gång, särskilt i den fantastiska svenska naturen. För att maximera ditt åk rekommenderas du att ha 5 cm kortare stavar. Då är du i helt rätt position för att njuta av ett åk från en helikopter.

Heli-skiing är något som du inte glömmer i första taget. Följer du de tips och råd du fått lär du få ett härligt åk i pudersnön. Glöm inte att njuta för det är vitsen med heli-skiing!

2018-11-12 00:00.


Kommentarer till blogginlägget