Anna Karin D

Gåsen och jag

Efter närmare trettio år i Skåne (alltså inte "som skåning", nej det måste man nog födas till av lämplig föräldrakonstellation) har jag äntligen testat ännu en skånsk matritual.( Spettekakan (spiddekaugan) klarade jag av redan vecka ett här nere i söder, den dammade och klistrade svårt i gommen och jag har undvikit den efter den första konfrontationen).

Gåsagillet. Eller gåsmiddagen, ett måste för varje skåning, begås (!) i november. Igår var det Gåsdagen med stort G, Mårtens afton. 

Man bokar in sig på gästgiverier och värdshus och andra passande institutioner med traditioner, långt i förväg. Det är populärt.

Det ingår svartsoppa. Enligt traditionen alltså, hur många som ger sig på denna flytande blodpudding med pepparkakssmak vet jag inte. Det finns alternativsoppa. Jag skippade soppa. Alla i sällskapet skippade soppa.

Till gåsen serveras kokt potatis, katrinplommon, äppleklyftor, brysselkål, rödkål (likt den på julbordet), äpplemos och sås. Möjligen har några av dessa tillbehör tillbringat tid inuti gåsen under tillagningen, instoppade i onämnbar kroppsöppning, det vill jag inte tänka på.

Efteråt: skånsk äpplekaka (äpplekauga) med vaniljsås. Kaugan är gjord på skorpmjöl.

Det var jättetrevligt! Vi hade så mysigt vi fyra, kul samtal och god stämning och vi såg varandra jättebra på grund av ordentlig takbelysning som fick stearinljuslågan att liksom komma av sig.

Vi hann prata om väldigt mycket innan gåsen äntligen kom in också. Gott om tid att dricka upp det goda vinet innan maten anlände. 

Jamenvad tyckte nu denna göteborgska skånebo om det här? 

Jo alltså brysselkålen var utmärkt! Och äpplekakan definitivt saftigare än spettediton. Vinet var också trevligt.

2018-11-11 07:41.


Kommentarer till blogginlägget


Och sällskapet kanske. Trevligt?
2018-11-11Du skriver så roligt och bra. :-) Vi läsare anar dock att gåsen inte var så god. Jag har aldrig ätit gås, men det låter ganska fett och saftigt? Spettekaka har jag dock ätit (vi skar upp den med bågfil). Tja, jag vet inte - lite som frigolit eller kartong? Lämnade inte något bestående minne.

Så gärna en liten recension av själva gåsen om man får önska. Lät som en trevlig kväll iaf. Ord som "gästgiverier och värdshus" konnoterar ju mysighet.
2018-11-11Svartvinbärsgelé ingår också! (och en annan variant som jag aldrig kommer ihåg vilken den är :-) ) Gåsen är inte livsviktig, det kan vara kalkon eller anka istället. Vad gäller soppan är det vanligaste svampsoppa.
/Infödingen
2018-11-11Äpplekaugan va goare än gåsen. Skrivit av en efterrättsälskare. :-)
Mycket trevlig kväll tillsammans.
2018-11-11Sällskapet var alltså väldigt trevligt, nästan bäst faktiskt, tror jag nämnde det? :-) Annars påpekar jag det igen - sällskapet och den fina stämningen vi hade förlät alltså gåsen. Som...tja, var hemskt fet. Blev serverad en massa otuggbara smådelar och en tunn seg skiva filé med rejält fettigt skinn.
Jag hade nog otur med min gås! Den var kanske stressad, vad vet jag?
Men icke en tillstymmelse till gelé, hade nog förväntat mig det? Här körde man all in på äppletemat.
2018-11-11Bågfil!
Underbart. :-)
2018-11-11Å en kommentar till! Alternativet till svartsoppan var här hummersoppa.
2018-11-11Hummersoppa funkar också 😀
2018-11-11Testa glass till spettekakan!
2018-11-12..Eller kanske glass till äpplekakan.?! 😀
2018-11-12Jag åt själv en mycket god gåsamiddag på Grand i Lund i förra veckan. Synd att du och resten av sällskapet skippade det godaste - svartsoppan. Mina utländska kollegor som åt den för första gången uppskattade den mycket. Tyvärr är många svenskar (och skåningar) kräsmagade numera. Angående gås så är det som det mesta att allt beror på bra råvara och bra tillagning. Till äpplekakan ska det vara vanjilkräm och rikligt av den :)
Hoppas att du provar igen, vågar dig på hela konceptet och får en riktigt god gåsamiddag!
2018-11-17hm....nja....får se... ;-)
2018-11-18Vad kul med någon som tycker som jag om spiddekaga ... Halva släkten är skånsk, och och då har jag råkat ut för denna misslyckade omelettmaräng ... Som barn tyckte jag den var festlig och vacker och då borde den ju vara god ...
Gås däremot det älskar jag, fast anka är ännu godare. Jag brukar köpa det istf skinka till jul, för julskinka hör för mig till julens obegripligheter. Kalkon däremot är rätt torrt och ledsamt om vi pratar julfåglar.
Min mor säger att svartsoppa är gott, om den är tillräckligt varm. Piraten säger att den är lite väl mäktig före gåsen, den ska serveras som en egen måltid, med krås och kavring med gåsflott på till. Min man tror att han gillar svartsoppa.
Äppelkaka i olika former med vaniljsås ... Jo det kan ju vara gott. Jag har växlat mellan vidrigt och mycket god.
2018-12-11