En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Plats att träna

Skapa din egen dojo?

När min man kom efter en resa i helgen undrade jag vad han skulle säga om vårt "nya" vardagsrum. Jag flyttade matbordet för att skapa en så stor fri golvyta som möjligt. Dessutom omlokaliserade jag diverse "clutter" som flutit upp från källaren pga underhåll på huset, det märkte han inte ens eftersom jag flyttade bordet.

Jag följer en karate-ka på instagram som hävdar "the world is your dojo", och han har en poäng. Träna karate utomhus är bra och nyttigt. Barfota eller med skor så är det bra att träna på ojämna underlag. Har jag ingen dojo får jag skapa en, och ute finns det massor av plats.

I somras tränade jag ute. Fast varje gång jag fick chansen på ett ledigt golv så passade jag på. Träna ute fullt synlig kräver att jag kopplar bort självmedvetenheten. Jag tror att ett av yogans försteg framför kampsport är att den tar mindre plats.

Men så blir det höst och kallt också. Någonstans går en smärtgräns så att jag vill träna inomhus inte bara för det släta golvets skull.

Stora lediga golvytor är en bristvara, särskilt för en privatperson. Det är inte bara att kliva in i en tillfälligtvis tom idrottshall eller gymnastiksal, salar på gymmet är rentav låsta när de inte används.

Mina föräldrar hade ett stort vardagsrum, med fria ytor. Jag brukade rulla ihop mattor för att träna kata där, jag gick i alla fall rätt in i öppna spisen vissa sekvenser, eller soffan eller ett bord, så jag fick stanna upp och justera läget inför varje riktning.

Vårt vardagsrum är mindre, framför allt är det för smalt för det jag kallar den östvästliga axeln i katorna. Även om jag skulle slänga ut en soffa och skänken undrar jag om bredden skulle räcka, och att träna två samtidigt som jag funderade på, det går inte.

En tävlingsmatta ser kanske inte så stor ut.

2018-12-11 15:38.


Kommentarer till blogginlägget


Det kanske är något som ligger i tiden? Sara Kinberg, radiopratare mm, vill bygga en egen gymnastikhall, och hon har just köpt 60 madrasser som hon tills vidare lagrar i ett vindsförråd. Kör hårt!
2018-12-11Om fler startar olika träningsgrupper, eller vill vara med, och tränar ensamma så behövs det fler ställen där man kan ta ut svängarna, gymnastiksalar, dojos, yogarum och dansstudios ... Ska vi bo kompakt så behövs utrymmet någon annanstans.
2018-12-16