En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Frihet

Jag har alltid tyckt om att känna mig F R I. Det låter det. Frihet att kunna välja vad jag vill göra, hur mycket av det jag vill göra och egentligen inte vara beroende av någon annan. Jag vill fri och självständig. Både i min person men också i mitt yrkesval. Och så har jag valt att läsa till sjuksköterska. 

Den senaste tiden har jag tvivlat så himla mycket på mitt yrkesval. Framförallt efter att jag pratade med sjuksköterska på mitt sommarjobb som tyckte "att jag skulle hoppa av för hen rekommenderade inte yrket till mig". Blev ställd. Nästan förtvivlad. I samma veva tackade jag nej till mitt andra sommarjobb i psykiatrin som jag egentligen ville göra men det var så mycket som var mer fel än rätt. Jag vet att jag tänkte att om jag inte klarar av vara där NU, hur ska jag då klara av det när jag klar? Tankarna flög och for. Gjorde utbildningstester men hamnade alltid till vårdande Veronica eller liknande. För det är ju så jag är. Omhändertagande.

Jag vet inte men jag kom väl till något slags stopp. En vägg kanske. Eller så sa jag bara åt mig själv: NU SKÄRPER DU DIG. Varför valde du att läsa till sjuksköterska för?

För variationen. För bredden. För att träffa människor i alla åldrar. För att göra någon slags skillnad för nån individ. För att jag skulle vilja arbeta i ambulansen, i psykiatrin eller som bemanningssjuksköterska. För att jag kan börja som sjuksköterska, men sedan jobba någon helt annanstans. För att jag skulle vilja arbeta på BUP och hjälpa dom som går genom likände saker av det som jag gått igenom. För att man kan vidareutbilda sig. För att jag upptäckte att jag kan läsa till psykoterapeut om jag vill. För att jag kan åka utomlands och göra insatser i ett annat land. För att det finns möjligheter, val att kunna göra vad fan som helst. Jag är inte låst, jag kan välja själv. Helt jävla själv. 

Jag har frihet.

2018-08-06 21:59.


Kommentarer till blogginlägget


Det kommer alltid vara till din fördel att du har legitimationen.
2018-08-07Sjuksköterska är som sagt fritt på det sättet att yrket behövs överallt, i alla länder och i många verksamheter, men att bestämma över sin tid kan vara svårare. Det är bra att ha känsla för vad frihet verkligen betyder för en själv i detalj - då kanske det så småningom blir möjligt att skapa sig själv en situation som passar bättre. (Efter utbildning + arbetsträning förstås, som inte är så fritt.) Terapeuter kan jobba för sig själva och sätta eget schema. Eller så kanske man kan vilja göra något helt annat och mer flexibelt av sin utbildning - föreläsa, hålla gruppsamtal, eller en löpgrupp för utsatta ungdomar... vad som nu lockar där & då. Och kanske möjligtvis jobba på det "vanliga" sättet en del av sin tid, t ex. (Själv har jag aldrig någonsin förstått fixeringen på att jobba med en enda sak i exakt 40h/vecka, eller 50; så hisnande förlegat att "alla" förväntas göra så!)

Jag har ju läst dina bloggar, och ditt sätt att tänka verkar likna mitt eget, eller så ser/läser jag in min egen subtila panik som kan infinna sig när jag tänker på ett enda yrke som "this is it" - "nu är jag fast vid det här för resten av livet". Jag får kramp i tanken när jag tänker så. Vissa av oss är kanske inte menade att bara göra en enda sak i livet? Själv vill jag helst knyta in alla mina intressen, gärna mer eller mindre samtidigt men kanske i flera olika roller som kan överlappa eller ej. Och det är nog egentligen inte riktigt så omöjligt som det låter - men man måste definitivt släppa på sina egna förväntingar om hur man ska göra allting "korrekt" eller på det "normala" sättet. Jag är själv inte där än, men jobbar på det. ;-)

Vi tenderar ju ofta att tänka lite för mycket. Men allt vi gör ger oss erfarenheter. Jag tror egentligen inte du har ett "rätt" eller "fel" val framför dig i detta. Det ordnar sig nog till slut. Men detta är bara min personliga tro, som jag medvetet har anammat för att mitt eget liv skulle kännas alltför kaotiskt annars ;-)

Allt gott! :-)
2018-08-07