En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Tryga?

Idag krockade mitt skidåkarjag med mitt ordboksjag. Jag slog nyss av arbetsrelaterade anledningar upp ordet truga i NE. Uppslagsordet visade sig i stället vara tryga och här är definitionen i detta skånskproducerade uppslagsverk:

'rund ring med små remmar som är fastsatt i nedre änden av en skidstav för att hindra staven att sjunka ned i snön'

Även SAOL och Wikipedia har tryga som uppslagsform. SAOL:s definition är 'ring ned­till på skid­stav' medan Wikipedia skriver "Nedtill på staven sitter en ring eller skiva som kallas tryga (eller truga), för att hindra staven att sjunka ned i snön. I äldre utförande kunde den bestå av en rund metallring fasthållen med små remmar."

Någon som hört en skidåkare säga tryga? Och när slutade man använda runda ringar med små remmar?

2018-07-29 18:07.


Kommentarer till blogginlägget


Nu har jag förvisso inget skidåkarjag, men även mitt ordboksjag visste att truga är en skidutrustningsdetalj. Fast exakt vad för något, det visste jag inte, men nu så vet jag! 😀

Truga är för mig annars det som de gamla alltid gjorde. Mormor och andra äldre släktingar, med deras lock och pock om att man skulle hålla till godo, och ta litet mera att äta, av det som de bjöd på. Och efter den modellen så är jag uppgödd, och jag har väl nästan aldrig någonsin i alla mina da'r lämnat kvar ens den minsta lilla smula mat på min tallrik. Och finns där mera mat som serveras, så nog finns det rum, alltid, för litet till, i den lilla magen...

På gott och ont. Jag vill kalla det ett kulturarv...


2018-07-29Mina första skidstavar hade truga gjord av små remmar. Då var jag två år, så det måste ha varit vintern 68/69.
Sedan var det rund truga men helt gjord i plast liknande den med remmar, tidigt 70-tal.
När jag var tio år -76 hade jag en truga som såg ut som en snöstjärna också i plast.
När jag börjat tävla i högstadiet, dvs 80-82 var trugan fortfarande i plast men gick inte runt hela staven nertill, utan som fingrarna på en gaffel som stack ut bakåt.
2018-07-30Funbeats allmänbildande funktion. :-) Ja, det där med att truga ... jag har nog aldrig förstått det. Det är väl perfekt om det blir lite rester till en matlåda tycker jag.

Vilken insiktsfull och intressant historisk exposé. (t+) Jag ska skriva till NE och fråga idag.
2018-07-30Men min pappa kallade den för trissa och tyckte att ordet truga var ett modernt påfund i det här sammanhanget. Trissan var den äldre modellen med remmarna.
2018-07-30Aha!
2018-07-30Svärmor har trugor av näver, som troligen aldrig suttit på några skidstavar utan kommer från någon hemslöjd, de används som grytunderlägg. Truga säger även jag och trugorna på mina stavar är då inte runda, snarare skopformiga i plast.
Det där med "u" och "y"" är väl som tyskt "umlaut" i våra dialekter, i 08 "mular" man någon i Linköping med omnejd så "mylar" de. Men vad som ses som grundform och uppslagsord kan og ses som en form av imperialism från den som först antecknar ordet`? Roa dig med att studera dialektala namn på växter och vad som bestämts från ett gäng botaniker i Uppsala med tentakler till högre utbildning.
Jag äsger också att man trugar folk till det ena eller andra, man kan också tubba någon så kan det ha en biklang av muta mer än övertalning. och ja matlådor är bra att ha, men är det rötmånad så kanske maten förvaras bättre i magen än att den står och jäser?
2018-07-30SAOB har ordet trissa faktiskt. Aldrig hört det i den betydelsen:

e) om skidstavstrissa. Stavarna böra hava ordentliga trissor fästade med råhudsremmar. Idrottsbok. 260 (1914). Stavens trissa stämplar åter skaren. Blomberg Vallf. 104 (1926). — jfr SKIDSTAVS-, STAV-TRISSA.

-trissa. nedtill på skidstav fäst trissa som hindrar staven att sjunka för djupt ned i snön. Östergren (1939).


2018-07-30Och kringla/skidstavskringla.
2018-07-30PS "tryga" har jag aldrig hört eller sett. Kan ha försökt med "trugor" i ngt automatiserat ordbildarspel och konstaterat att det inte godkänns ...

2018-07-30Trissa är väl ett ord för mekaniska detaljer? Geometrisk form? och sländtrissa är nog vad jag tänker på först. Kringla har jag däremot hört någon gång tror jag.
2018-07-30Ja, en form av imperialism kan man nog säga. :-) Men uppslagsformen i t.ex. SAOL bör ju vara den som används.

Sant, man får vara försiktig med maten i dessa dagar. Och jag vill ju inte framstå som snål nu. :-) Självklart vill jag att gästerna äter sig mätta. Men jag är inte den som är den om det blir över lite ...
2018-07-30Ja, och trissa som jojo eller puck också.
2018-07-30De betydelserna kände jag till! Det var mer nödvändigt förr med stora trugor eller trissor runt stavarna. Då var det mer lössnö vid skidspåren. Med dagens maskiner blir det hårt och bra underlag och stavarna riskerar inte att sjunka ner i snön.
2018-07-30Per Elofsson i SAOB. :-) Under uo tryga, även där.

2) (numera bl. i formen truga) i sht sport. kringla l. trissa (se TRISSA, sbst. 1 e) på skidstav. VL 2 ⁄ 11 1894, s. 2. Pertula .. visste, att han knappt skönjde trugan på sin utsträckta skidstaf för yrsnön. Berg Sjöf. 61 (1910). (Skidåkaren P. Elofsson) har sparat gram genom att slipa ner trugorna på stavarna. Expressen 21 ⁄ 2 2001, Sport s. 11. — jfr ROTTING-, SKIDSTAVS-TRUGA.
2018-07-30Spännande!
2018-07-30Nu har jag fått svar och det är ändrat i NE. :-) Snabba ryck!

Så här står det nu:

truga, tryga, rund ring eller skiva som är fastsatt i nedre änden av en skidstav för att hindra staven att sjunka ned i snön. I äldre utförande bestod den av en ring fasthållen med små remmar; numera är den vanligen av plast.

Dock är den ju knappast rund?
2018-07-30Sett flera former, men att den skulle vara rund är som sagt inte alls självklart nuförtiden, inte rund som i cirkulär, man tar bort yta framtill för att den inte ska hindra när man sätter i stavarna och lägger den bak, och mina är inte några riktiga plattor heller .... produktutvecking för stakåkning!
2018-07-30Intressant!
Har aldrig hört benämningen "tryga", inte ens här i snöanalfabeternas och uppslagsverksproducenternas landskap (Skåne).
2018-07-30Ingmari - vårt vitaminpiller på FunBeat som sparkar igång våra värmeslöa hjärnor till de mest intressanta samtalen och associationsbanorna! 😀

Jag stod här i helgen och diskuterade bröstvårtor med min man.
"Hur har du det med dem?"
"Jo tack, det är lugnt. Det är bara ifall jag springer riktigt långa långpass som jag tejpar dem."
"Men skulle det vara en bra idé, tror du, om de började tillverka linnen med inbyggd top för män, fast utan kupform, då...?
2018-07-30:)
2018-07-30Nej, undrar vem som tyckte att just tryga var ett så bra uppslagsord. Det lustiga är att just de uppslagsverksproducenterna hade en liten filial i Umeå där jag utgjorde ungefär en tredjedel. Dock måste jag ha blundat när tryga svischade förbi. Ännu en koppling mellan Skåne och V-botten. :-)

Hehe, har knappast känt mig som något vitaminpiller den senaste veckan. Faktiskt så pågick en liknande bröstvårtediskussion bland männen som sprang UMedoc. :-) Något kanske är på gång?
2018-08-06