En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Noli me tangere - rör mig inte?

En sak jag tänkt på ibland är hur vi reagerar när någon tar på oss. 

Jag menar INTE tafsande, utan t ex att någon knackar en på axeln för att påkalla uppmärksamhet.

Ibland räcker inte rösten, pga brus och buller.

Människor med igenpluggade öron är en variant där det kan vara osäkert om de hör något alls, det är olika vad de lyssnar på, hur högt och hur tätt deras öron är täckta.

Jag kan säga att det är ganska lätt att tycka det är obehagligt om ett helt främmande person tar på en för att fråga vad klockan är.

Det spelar in hur hårt personen knackar eller tar i en, om det är ett litet barn, eller en stor grov vuxen, eller sånt där som om personen förefaller påverkad på ett som man själv tycker obehagligt sätt, eller kanske hur god personlig hygien h*n har.

Jag minns fortfarande en baglady som satte sig nästan bredvid mig på pendeltåget, ni vet de där sätena som är tre platser breda, jag satt vid fönstret och hon satte sig ute på kanten, eller om det rentav var på sätet mittemot mig. Hon märkte att jag tittade på henne när hon satte sig, och då bad hon om ursäkt, "jag ska strax gå av"  ungefär för att hon tagit plats i min sfär ... det var så sorgligt.

När jag nu läser om människor som reagerar våldsamt för att någon dunkar till på deras bilar, en till igår, som i sin tur tyckte det var OK att sparka på en låda där ett barn och hund låg och sov .... Då funderar jag på vad de reagerar på.

https://www.facebook.com/groups/cyklaistockholm/pe...

Jag skulle bli väldigt arg om någon sparkade eller slog på säg min cykel, eller min matkasse när jag är ute på stan. Jag är fortfarande arg på den som bände loss cykeldatorn från min trampcykel om jag tänker på det. Någon som förstör det som är mitt gör mig arg.

Ger sig någon på min personliga zon, dvs kastar ägg på mina fönster, rycker upp mina växter, eller slår sönder min brevlåda - för att inte tala om ett inbrott ... - då är det något annat igen som klickar till, jag är angripen! Om någon vill hälsa på hemma hos mig, då ringer h *n på klockan eller knackar på dörren.

Problemet med folk i bilar är att de sitter i en bubbla av plåt, de går inte att kommunicera med. De hör inte när jag skriker eller om jag plingar med cykelklockan och de saknar dörrklocka.  

Det skrivs ofta att jag ska ta ögonkontakt med föraren. Det är bara det att det oftast inte går, föraren syns inte, det är ett tak på bilen, det är blänkande rutor och tonade rutor (solglasögon i kubik) i vägen och t o m när bilister till synes tittar på en så är det inte säkert att de faktiskt ser en, för de har fokus någon annanstans, de filtrerar gärna bort både fotgängare och cyklister, så det jag lärt mig är att inte lita på att de sett mig. 

Om jag då vill komma i kontakt med en bilförare och inte har med en tuta på sprayflaska, hur når jag då fram? Ja, jag kan knacka på rutan och jag kan klappa eller slå på plåten. 

Många bilförare verkar då uppfatta slaget på plåten som ett hot, som ett slag på den personliga bubblan, som vandalisering. Kanske den lätta (ibland inte så lätta, för den är ofta ARG, eller rädd) smällen förstärks inne i bilen så att den låter som en hotande dundersmäll som får lacken att krackelera och ska bli en stor buckla? Flera kommenterar sammanstötningar där det klappats/smällts på bilar med "grep polisen cyklisten?" "Om någon slår på min bil slår jag på honom!!!", ungefär som att slag på bilen är jämförbart med en örfil. Bilen är ett hem ett revir, ett skal, en yttre hud för den som färdas i den.

Så frågan är hur gör vi? Ska alla fotgängare och cyklister skaffa supersignalhorn att tuta åt folk i bil med? Ska vi skriva en lag om att bilister måste köra med nedvevade rutor?

2018-07-01 08:36.


Kommentarer till blogginlägget


Väldigt bra skrivet!!
Ögonkontakt är viktigt, kan jag inte se föraren, inte få information om avsikten, väntar jag hellre än chansar.
2018-07-01Tack!
2018-07-01Ja, jag brukar också invänta ögonkontakt. Och där finns somliga bilister som gör någonting så himla fint - de ger en nick eller en gest med handen så att de, typ, öppnar upp sin handflata.

Mycket uppskattat! ❤️
2018-07-01Ja att tydligt markera att h*n sett fotgängare eller cyklister är bra. Sedan är det ju de där situationerna när det _har_ uppstått problem som inte kan lösas med att vänta utan behöver kommunicera med föraren och gemensamt lösa problemet. Som när bilen har kontakt med framänden på ett ekipage, eller ställer sig så att oskyddade trafikanter hamnar i den döda vinkeln för att sedan svänga, med överhäng.
Fallet när ett fordon otillåtet står så att det blockerar "på obestämd tid" är klurigt, hur länge ska jag vänta? Går det att komma runt, är det lämpligt, är det mer OK vissa tider på dygnet ...
2018-07-02