En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Sanchin och Tensho

Till att börja med, att transkribera japanska är inte helt självklart. Beroende på stil så skrivs katanamnen olika. Japanska ord uttalas olika beroende  på vem man lärt sig dem av. Där jag tränade så sa vi Onegaishimasu (onegaishimaz) och Arigato Gozaimashita (arigatogozaimashda), och vi sa Hai! Vi sa inte Oss! så ofta. Mina tränare uttalade Jahme och Achime annorlunda, betoningarna. Japan har väldigt många invånare och de är utspridda i olika regioner, så uttalet varierar helt enkelt, förvrängt via västerlänningar så ökar förvirringen. 

Sanchin och Tensho står näst på tur att gräva fram, men de är lite lömska för de görs på ett annat sätt, ofta arbetar man sig fram till ett visst steg och sedan står man bara där och andas, mjukt (tensho) eller hårt (sanchin), tills man avslutar efter säg tjugo minuter. 

I går morse satte iaf Maken igång att visa Sanchin för Lillan, när hon skulle iväg till skolan ... egentligen skulle han visa mig något med en bunkai till Saifa som han hittat. Han kommer iaf ihåg den. Så jag får pumpa  honom igen när jag kör fast. Han slutade ju ett år eller så efter mig.

De är lite skumma.  Samtidigt är de de mest fundamentala för stilen. Så jag borde såklart ha räknat upp dem först. Dessutom finns olika versioner. Det finns t ex "Chojun Miyagis Sanchin" och idag sa Maken att han hittat en annan version av Tensho, något som inte förvånar mig ett dugg. 

Problemet är att de är svåra att träna på egen hand under inlärning, utan återkoppling. De handlar om andningsteknik och anspänning i kroppen och det ska göras "rätt" och det finns olika idéer om vad detta "rätt" är och effekterna av att göra fel ...

All kataträning och all karate handlar om andning, man andas i takt med rörelserna. Steg är lika med andas in, block eller slag andas ut, till att börja med. 

Andningen är ofta mer eller mindre omvänd mot hur man andas i yoga, vilket inte direkt gör det lättare när man växlar.

2018-06-14 11:51.


Kommentarer till blogginlägget


Vilken fascinerande konstform! Diverse tekniskt finlir i fråga om detaljer, och termer för de olika typerna av moment och rörelser, det finns det nog säkert inom alla idrottsgrenar. Men ni som ägnar et åt budo verkar vara... hängivna!

Och allt som har med Japan och japansk kultur att göra tycker jag också är... mycket fascinerande. Och förtjusande!
2018-06-14...ni som ägnar er...
2018-06-14Det ÄR fascinerande, samtidigt har jag inte tränat organiserat på 20 år, utan bara en kata här en kata där och så sådant som jag ibland gjort på andra sorters träning, som liknar, same but different. Sedan är det den där märkliga dubbelheten i att en del av det man lär sig ... ja det är som konstflygning med ett stridsflygplan.
Även om jag numera är ett gammalt omodernt plan som kanske inte var bästa konstruktion till att börja med ;)
2018-06-16