En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Musik i mina lurar.

Jag kommer ihåg exakt när jag blev förälskad för första gången.. 

Inte i någon grabb, nej det var totalt ointressant då. Nej, jag blev förälskad i en låt på en av mammas gamla skivor. Vi hade inte råd med så mycket när jag växte upp men en skivspelare och två stora högtalare hade vi till min stora lycka.

Jag brukade ligga på mattan i vardagsrummet medan musiken flödade ut över rummet. Balkongdörren var öppen och gardinen svajade i brisen utanför. Mammas skivor var en blandning av country eller rock. Det var allt från Chicago, Dr Hook eller Kenny Rodgers (mammas stora kärlek)

            

Hon spelade aldrig skivorna själv nu när jag tänker på det. Kommer inte ihåg att jag såg henne sätta på någon av dem faktiskt, hmm. 

Hur som helst det var då min stora förälskelse började, där bland mammas gamla skivor. Jag gick vidare till egen kasettradio,  ja en dinosaurie är man men det finns en charm i det också. Kanske satt några av er som jag och lyssnade på "Tracks" i allra högsta hugg. Redo att trycka "record" när favoritlåtar kom och svor när han, radioprataren (var det Kaj Kindvall?) klippte av låten genom att prata i början eller i slutet. 

Jag var som ett levande musiklexikon då, visste precis vad alla artister och grupper hette och och vilka låtar de gjort. Då på dinosaurietiden var det grupperingar när kom till musik. Det var syntharna som lyssnade på elektronisk musik. Det användes mycket hårspray och många var svartklädda med hängslen,uppkavlade byxor och skjortor, dramatiskt skulle vara. Sedan var det hårdrockarna som också gillade svart och hårspray men absolut inga hängslen. De hade oftast T shirts med något favoritband på och och skärp med nitar..ja herregud:) Jag tillhörde ingen av dessa grupper, jo förresten, ett kort tag då jag gick på min första konsert med Depeche Mode och blev helt såld på deras musik. Men annars var jag redan då en allätare, musiken var fantastisk och jag ville ha allt, inga begränsningar.

           

(Ja jisses, såg vi ut så?:)

Jag var överlycklig när jag kunde gå till skivaffären för att köpa den efterlängtade skivan eller bara chansa på någon som jag inte visste vad det var. Det var så jag träffade Blues, soul och lite jazz. Aretha Franklin, Lois Armstrong och BB King för att nämna några av favoriterna.

Jag älskade mina skivor. Jag var rädd om dem så jag tog hand om dem väl. Försiktig för att inte repa för det vore katastrof och inte några fingeravtryck fick komma på, nej nej! Jag tittade på i fodralen om och om igen, läste om det fanns text, tittade på bilderna och lyssnade. 

Sedan kom Cd skivan men jag vägrade länge att ens överväga dessa. Men det var ju bara att inse att jag var tvungen om jag ville ha just den artisten eller just den låten...åh kom just ihåg singlarna, suck. När man bara ville ha en speciell låt så kunde man köpa en singel, ahh så underbart, haha. Salt N Pepa, Push it var en sådan, hå hå vad jag älskade dem! 

Jag ersatte nästan alla mina gamla vinylskivor med exakt samma musik men nu på Cd skivor istället bara för att ändå ha musiken kvar.

Nu köper jag inga skivor alls för jag har Spotify som är rena himmelriket för en sådan som mig. Var ska man börja, det finns inga ord för hur fantastiskt det är. Mina musiklistor, med mina favoriter...alltså efter hur jag mår eller vad jag känner för. "Göra radio" på låtar eller listor och få ännu mer musik, det är ju bara helt underbart. Hitta gammal, hitta ny eller hitta musik som inte spelas här i Sverige, ja det är fantastiskt. Ändlösa möjligheter för en musikfantast:)

                   

Musik i mina lurar

https://youtu.be/FO1HK4DKJHY

https://youtu.be/JHXsCS3VAOw

https://youtu.be/he4gEgMcQYQ

https://www.youtube.com/watch?v=NcWltjrp648

https://youtu.be/1bl3ZAnl724

https://youtu.be/3VJsUfU1upA

https://youtu.be/Opo7x5lnkts

2018-06-09 16:17.


Kommentarer till blogginlägget


Håller med dig Spotify är fantastiskt. Helt plötsligt finns allt som man suktade efter som ung tillgängligt för en struntsumma varje månad.

Jag är en så gammal dinosaurie så jag kommer ihåg när man hade Stereo-8 i bilen. Farbror Leif hade rullbandspelare. Familjens första kasettbandspelare spelade bara mono. När vi spelade in från skivor och radio måste man vara tyst för vi använde mikrofon framför högtalaren på skivspelaren/radion för att föra över ljudet. Vissa inspelade låtar avbröts med att någon skrek "TYST, jag spelar in från radion".
2018-06-09Det gick ett program på teven nu för ett tag sedan, "Hälsningar från" som var helt underbart. Kändisar fick åka tillbaka till då att de var 12 år gamla genom att spendera en helg med sin respektive och barn i ett tidsenligt hus. De fick leva och vara som det såg ut då. Vad åt man, vad hade man på sig, vad gjorde man och så vidare. En tidsbubbla, där barnen fick uppleva hur det var när föräldern växte upp och de själva en chans att minnas och uppleva en tid när de var barn..
Helt underbar serie!

Det sitter så många minnen och känslor ihop med vissa saker som ser annorlunda ut idag. Jag är helt enkelt tacksam att jag har dem:)


2018-06-10Känner igen också!

Jag är noga med att låta mina gamla plattor snurra, mest för min egen skull men också för att ungarna ska med sig något av glädjen med att lyssna på musik. Mina föräldrars plattor stod mestadels oanvända, fast de måste betytt mycket för dem när de var yngre.
2018-06-11Vi har så olik musiksmak i familjen så jag kan bara "döna" på när barn och gubbe är ute:)
Den ena pojken lyssnar på dubstep, den andra rysk marschmusik..ja ärligt..och gubben en massa skrammel enligt mig:)
2018-06-12Mörkernavigation i noterna? min man gillar diverse jazz och progressive rock som inte direkt är min kopp te, utan ger mig ett akut behov av gammal disco, som istället driver Lillan till vansinne ... ungefär. Fast det finns en del som fungerar för de flesta i familjen.
2018-07-08