Rebecca Söderström

Fem anledningar till varför det är bra att hålla på med ridning

Att umgås med, eller enbart vistas kring, djur har visat sig ha många fördelar rent hälsomässigt. Det är inte utan en anledning som det ofta diskuteras kring om det ska vara tillåtet ta in djur på ålderdomshem och liknande. Större djur som hästar kanske är svårt att ta in på just ett ålderdomshem, men har du möjligheten att hoppa upp på hästryggen så finns det en mängd goda anledningar att göra det. Inte minst för hälsans skull.

1. God fysik

Att klara av att rida längre stunder eller i ett snabbare tempo kräver en god muskulatur och bra kondition. En lätt tur på häst kan förbränna 210 kcal på endast en halvtimme. Med alla sysslor runt omkring så som att mocka boxen, fixa med all hästutrustning och att rykta hästen kommer du ha gått igenom ett helt träningspass. Den utrustning du behöver kommer du att kunna köpa i din närmaste ridsportbutik.

2. Frisk luft

Rider du ute får du inte bara en bra träning utan får också ta del av fördelarna från frisk luft och vacker natur. Att vara ute och andas frisk luft är otroligt nyttigt för hälsan och själen. De som rider löper också en mindre risk av att drabbas av benskörhet när de blir äldre, vilket inte bara beror på träningen i sig utan också den stora mängd D-vitamin du får genom all utomhusvistelse. Glöm inte din ridhjälm när du ger dig ut bara!

3. Bra självförtroende

Visst, ridning är ingen lagsport, men det betyder inte att du inte måste jobba i team. Mellan dig och hästen krävs det ett tydligt samspel och en ömsesidig respekt för att du ska kunna leda och lära hästen det du vill. Att också tydligt visa när det stora djuret inte gör som du vill är av yttersta vikt. När detta samspel börjar flyta och du känner att du har kontroll kommer ditt självförtroende få en boost som heter duga.

4. Mindre stress

Precis som umgänge med djur minskar stress så gör fysisk aktivitet det också och därför blir kombinationen, som du faktiskt får vid ridning, oslagbar. Du kommer få lägre blodtryck, ett ökat påslag av må bra-hormoner och en härlig tillfredsställelse i själen av att rida.

5. Vänner

Att hänga i stallet innebär inte bara mysig tid tillsammans med hästen, utan också att du lär känna likasinnade personer. Med personer med samma intressen kan göra det mesta tillsammans - rida ute i skogen, gå ihop och köpa ridutrustning från en hästbutik, prata om livet eller bara skratta och ha kul. Många har nog mött vänner för livet just i stallet.

Det finns som sagt många fördelar med ridning, förutom att du får umgås med ett fantastiskt djur samt träning så är det fördelaktigt att komma ut i naturen. Du får på så sätt D-vitamin och kan njuta av den fantastiska miljön. Förutom detta så är det stor chans att du möter vänner för livet som delar samma intresse som dig.

2018-05-25 12:10.


Kommentarer till blogginlägget