En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

med hopp om rosor

Under de senaste 20 åren har andelen människor som lever i extrem fattigdom

A nästan dubblerats

B varit ungefär oförändrat

C Nästan halverats

Hur många av världens ett-åringar är idag vaccinerade mot mässling?

A 2 av tio       B 5 av tio        C 8 av tio

Det fanns mindre än en miljard barn i världen 1950, det fanns ca två miljarder barn i världen 2000, hur många barn kommer det att finnas i världen 2100 enligt prognoserna? 

A Fyra miljarder barn      B Tre miljarder barn       C Två miljarder barn

Ur Roslings bok, jag har själv svarat på de här frågorna på nätet någon gång .... 

Testet

När svenskarna fick de här frågorna i en undersökning (2013) träffade  23% rätt på den första, 11% på den sista, och då var vi ändå bättre än amerikanerna ...

Rosling säger att vi är 30 år efter i vår världsbild, och jag tänker efter vad vi lärde oss i skolan, och som jag minns det så lärde vi oss nästan att överbefolkningen var hopplöst stor och bara skulle bli större och de fattiga var så fattiga och miljön ... förutom att vi skulle dö i ett kärnvapenkrig hela högen förr eller senare. Jag tror det var väldigt mycket marxistisk doktrin  och malthusianism, de där som inte trodde att de fattiga kunde lära sig, fast i ny tappning, så var det de fattiga i tredje världen som inte kunde lära sig. Samma inställning som när folk antar att alla flyktingar är analfabetiska getherdar, med underliga uppfattningar, som inte läst algebra och geometri eller engelska, eftersom de talar så konstig svenska.

Vi brukade få  se skolbarn i skolor utan väggar som ofta satt på marken, och det får vi göra för det mesta fortfarande, kanske för att det ofta är bilder av flyktingläger, eller så letar teamen ute på landet efter skolor som stämmer med deras bild av "Afrika" .... när jag sett helt andra program, där vardagen i afrikanska länder råkar dyka upp, då har jag sett stora högstadieskolor som mer liknar dem jag ser i teveserier från USA, de har en lite annan doktrin för hur skolor byggs än här (i USA alltså, och tydligen en del afrikanska skoldistrikt också), men det är skolor. F ö så kan man lära sig algebra med griffeltavlor och sandlådor lika bra som med rutade böcker eller datorer. Det klarade man under 1600-talet och 1700-talet. 

Men det vi lärde oss  i skolan sitter kvar, och synen på världen, att saker ändras ...

Sedan är det ju det där med "fakta" ... jag funderar på den där "nya kunskapssynen" där man inte ska lära sig "tomma fakta", utan "se sammanhang", där siffror är oviktiga. Om man lär sig luddiga fakta och bygger sammanhang på obsoleta fakta med stora hål i  och sedan håller fast vid dessa "sammanhang" resten av livet? 

Givetvis är avrundningsfelen inte så noga, om det är 19% eller 22% av barnen som inte vaccineras, men det är inte 80%, som många tror. 

Helhetssyn behöver korrekta fakta att grundas på.

Så jag kan väl bara hoppas att mina barn lär sig bättre.

2018-04-10 14:04.


Kommentarer till blogginlägget


Intressanta funderingar.
2018-04-10