Rolf Öhlén

Farväl till funbeat eller Elegi över en snart förlorad värld.

"Så slutar världen, inte med en smäll utan en snyftning.” Eller om det var suck. Eller något. Någonstans har jag för mig att jag har hört eller läst det. Panelen kan vara behjälplig att härleda citatet om det nu är ett.

 Jag läser orden. Funbeat stänger ner 20/5. Nyheten nådde mig via en väns facebooksida, en vän som jag troligast aldrig hade lärt känna om det inte var för funbeat. I andanom förflyttas jag till en vinterdag för tio år sedan, närmare bestämt 17/2.  En ohälsosamt tilltagande korpulens tarvade åtgärder. En av dem stavades träning. Jag blev rekommenderad att föra träningsdagbok. Jag tänkte först excel, sedan att det borde finnas något på nätet. En enkel sökning ledde fram till funbeat. Resten är historia. 

 Min första blogg skrev jag på mitt tjänsterum i den prästgård som då var min tjänstebostad. Dessa rader, denna hyllning och minnesteckning skriver jag på mitt tjänsterum i f d prästgård på en annan ort då jag under resans gång bytt tjänst och bostadsort men det kändes fel om jag skulle skriva den någon annanstans. Dessa rader vill jag teckna ner så nära de omständigheter som var när jag skrev mina första rader för funbeat.

 Det första som frapperade mig var att det gick att blogga. Det var sådant jag endast hört i sägnerna att folk gjorde. Skulle jag kunna göra det? Jo men visst. Och det gick att regga snöskottning, vedhuggning, kast med liten chef – nästan allt förutom svamp- och bärplockning. Minns jag rätt var det så jag lärde känna den vars facebookssida gjorde mig uppmärksam på att det var dags att unfunbeata. 

 Det andra som jag reagerade på var att det inte gick att sätta vikt som mål. Det var den primära anledningen till att jag var där. Jag fick mina fiskar varma vilket jag inte hade så mycket emot då jag själv brukar röka fisk. Jag tycker den är bäst när den kommer direkt från röken men det fungerar sedan den kallnat också.

 Jag köpte argumenten mot men kände mig lite som en katt bland hermelinerna. Det var diskussioner om hur pressa personbästa på maratonloppet, vilken utrustning och taktik som var bäst för att minimera tid och ansträngning med mera. Mitt problem var snarare att bli peppad att ta mig upp ur soffan eller slita mig från datorn för att ta en promenix eller slita mig runt Arnes spår eller bara köra ett par varv runt prästgården där jag då bodde. 

 Nu är jag ingen social person, jag trivs bäst när jag är själver och få pula på med mitt långt bort från stadens stök, bök och rök, men funbeat var en motivationsfaktor där jag då bodde. Det hände, det var inte ofta men det hände faktiskt att jag träffade på en och annan åkare när jag kavade runt eller tog mina spatserturer. Att då komma hem till min ensliga tjänstebostad och logga in på funbeat var som att komma in ett stort omklädningsrum eller en foajé där jag kunde möta och inspireras av andra.

 Jag fascinerades av utbudet och variationen av träningsformer, av seriösa inlägg och debatter och mer lekfulla sådana. Det hände att jag avbröt trädgårdsarbete eller snöskottning för att springa in och se om det kommit några mer inlägg i diskussioner jag deltog i. Det är många jag minns, en diskussion handlade om shopping som träning. Jag föreslog att man kunde göra drive-through så man kunde cykla eller jogga genom affären och plocka åt sig vad man skulle köpa vilket kommenterades på ett roligt sätt av en annan användare på ett sätt som jag uppskattade mycket. Jag har vid ett flertal tillfällen förgäves letat efter den tråden och kommentaren. 

 En annan tråd ägnades åt sifferleken. En skulle börja och skriva ett, nästa fylla på med 2 och så vidare. En och samma användare fick inte skriva två siffror i rad och så skulle vi komma så högt som möjligt. En uppskattad lek av många men som till slut fick Olle som basade för funbeat att gå in och be oss sluta vilket vi gjorde då.

 Jag lärde känna många oförglömliga, inspirerande människor. Några av dem har jag träffat irl, andra står på önskelistan att få möta. Jag undrar hur många som har funbeat att tacka för att de lärt känna varandra. Kanske det finns en och annan människa där ute som inte hade funnits om det inte varit för funbeat. 

 Samtidigt jag startade med funbeat sökte jag efter matdagbok via nätet men hittade ingen som passade. En av anledningarna till att jag hänger mindre på funbeat nu är att jag har hittat en som fungerar för mig, Viktklubb. Jag trodde det var en bluff men på ett halvår blev jag av med 30 kilo. En del av dem har jag dock hittat igen men jag började hänga mer där. Det var mer min stil, där kände jag mig mer hemma bland dem som kämpade mot bordets frestelser och latmaskens motstånd mot motion. Men funbeat är första, den bästa träningsdagbok jag hittat. 

 Jag skrev inledningsvis att jag kände mig lite annors, att jag inte riktigt platsade bland alla hurtfriska träningsnördar. Det accentueras när jag nu följer diskussionerna om funbeats nedstängning. Jag förstår att många är oroliga över all statistik, alla pass de registrerat. Mitt bekymmer som dock inte är så stort är bloggarna. Jag har lagt in en hel del bloggar, jag har varit mer eller mindre aktiv och jag betvivlar att jag kommer att hinna avsluta min Sverigeresa. Via bloggar har jag också lärt känna några sköna människor, i synnerhet en gudabenådad kvinna vars bloggar det är en fröjd eller gripande att läsa. 

 Nu går det mot ett slut. Mobiltelefonerna har utvecklats. Nya plattformar kommit till. Nya appar. Användarkrav på att ett enkelt sätt kunna koppla ihop dem med funbeat vilket inte är enkelt utan kräver åtskillig tid och möda. Från en digital träningsdagbok med trådar där folk umgicks, diskuterade, bloggade till en verklighet där allt fler vill regga snabbt och enkelt med mobilerna utan att behöva logga in och därmed inte läsa inlägg, bloggar med mera.

 Jag antar att beslutet om stängning kommer att få många att hoppa av redan nu och söka sig andra forum. Jag tänker vara kvar till den 20 maj och köra ända in i kaklet. Lycka till Olle och alla ni andra som jobbat med denna fantastiska sida där även en soffpotatis som jag hade min givna plats, tack för den stora bredd av träningsformer och trådar ni bjudit oss på. Ni har gjort ett jättejobb med att få in intäkter för att kunna driva sidan i en alltmer hårdnande konkurrens om annonsörer, appar och plattformar.

 Samma dag jag registrerade mig undrade jag hur länge ni skulle kunna orka driva sidan. Ett decennium senare har jag nu fått svaret. Farväl funbeat, tack för allt du betytt för så många.

2018-03-24 13:31.


Kommentarer till blogginlägget


Stannar också tills skeppet sjunker!
Har varit medlem sedan 2007 och trivs utmärkt.
Vad gör man nu med alla gamla träningsdata?

2018-03-24Ska tydligen gå att exportera,
2018-03-24
2018-03-24Har precis testat att exportera: Det funkade finfint och allt hamnade i en Excelfil. Den filen får fortsättningsvis bli mitt Funbeat Light.
Behöver inte en massa fancy funktioner.
Trist bara att man inte kan kika på andras träningsböcker längre.
2018-03-24This is the way the world ends
Not with a bang but a whimper

ur The Hollow Men av T.S.Eliot
2018-03-24Tackar! Visste att det var något litterärt.
2018-03-24Så tråkigt att denna sida upphör ! Hur bär man sig åt för att exportera all träningsdata? Mvh
2018-03-24I gruppen "Nyheter från Funbeat" och tråden "Funbeat stänger snart ner -viktig info"
skriver Calle Blom 2018-03-24 kl 09:56:

"För att exportera:
Gå in under mina inställningar näst längst ner till vänster välj exportera.
Den excelfilen som skapas måste sedan öppnas med excleprogrammet.
I excel välj spara som och i listan med filtyper fäljer man -97 formatet.
Sen kan man använda importverktyget på Jogg, works like a charm :)
Trevlig helg på er!"

2018-03-24Fint skrivet, kommer också sakna funbeat. Till skillnad från andra sociala sidor, har denna verkligen lett till nya bekantskaper och vänner på riktigt. Man träffas på läger, tävlingar. Mångfalden har bara varit bra och trevlig, gjort oss ”nördar” lite mer ödmjuka.
2018-03-25<3
Stannar också, in i det sista.
2018-03-25Jag har bestämt mig att göra ett försök till en ny sajt, som jag hoppas kan komma i närheten av Funbeat och förhoppningsvis tillföra något nytt så småningom. Välkomna över till http://omnibeat.se/ - jag hoppas att ha grundläggande funktioner på plats när Funbeat stänger ned.

Jag har all respekt för det gedigna arbete teamet bakom Funbeat lagt ner under alla år, och hoppas de inte kommer att tycka illa om jag försöker återskapa funktionaliteten på en ny site.
2018-03-25Mattias det låter väldigt intressant om det går att tanka över all data från funbeat dit!

2018-03-26Intressant Mattias! Bra initiativ!
2018-04-02Jag hänger på om inte någon driver Fun vidare.
2018-04-06Hoppet lever: http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=1464524
2018-05-05