Rickard Dahlgren

#125: Fotträning

Fötterna är den viktigaste funktionen för att min löpning ska fungera som den ska. Utan fötter kan jag inte springa (för er som gillar att vara ordryttare, missförstå mig rätt). Fötter som fått varit instängda i moderna/traditionella löparskor hela sin existens har inte fått känna samma frihet som fötter i exempelvis barfotaskor/sandaler/barfota. Att aktivt arbeta med fötterna ger en kroppskännedom utan dess like. Tåspridning sker genom att tårna får vara fri och inte inklämda. Väl i sin naturliga miljö – i friheten – kan de lära sig att anpassa sig till olika underlag i omgivningen. Det tar tid att arbeta med fötterna för att de ska fungera så som en själv önskar. Men det blir en mycket värdefull tid.

Efter att ha arbetat med hemmaträningen/rörelseträningen i 60 dagar har jag nu valt att arbeta med mina kära fötters styrkor och svagheter. För att kunna ge dessa en så aktiv träning som möjligt. Jag kommer genomföra tre pass varje vecka i 10 veckor. Varje pass fokuserar på olika delar i fotens anatomi som är bra att gå igenom för en helhet. 

Pass 1: Passiva mobiliseringar av fötterna

Pass 2: Dynamiska övningar

Pass 3: Höften och dess påverkan på fötter

Genom att varva löpning med fotträning hoppas jag upptäcka ett lättare löpsteg och god balans i min aktiva löparfas. Övningarna är hämtade från Freefoots Fotskola (Göteborg) med Niclas Palmér. Första passet är avklarat för idag så då kanske jag tillåter mig själv lite vila imorgon.

2018-02-12 15:20.


Kommentarer till blogginlägget


Vad är ordryttare?
2018-02-12En ordryttare är av definition ”person som har (alltför) inskränkt syn på hur ord får användas och som förespråkar strikta definitioner.” När jag skriver mina blogginlägg är det kontexten i temat jag tycker om att diskutera med de som kommenterar - inte utifrån om jag använt rätt ord eller ej. Alla gör vi misstag ibland och så får det vara.
2018-02-13Det är klart att man inte kan springa utan fötter. Såvida man inte har kolfiberproteser men jag tror inte att det var det du tänkte på.
2018-02-13