Rebecca Söderström

Vilken typ av cykel passar bäst för just dig

Det viktigaste att tänka på när det gäller vilken typ av cykel som du bör välja är att tänka på vilket typ av underlag som du kommer att cykla på. Om du till exempel planerar att cykla i skogen eller på ett spår så bör du välja en annan typ av cykel än om du planerar att endast cykla på asfalterade vägar. Detta betyder dock inte att du nödvändigtvis behöver välja det ena eller det andra, när det gäller cyklar så finns nämligen gott om hybrider för dig som planerar att cykla på olika typer av underlag.

Mountainbike cyklar

Mountainbike cyklar passar dig som planerar att cykla på till exempel grus eller i spår i skogen. Detta innebär givetvis inte att du måste cykla i skogen eller i annan terräng för att kunna njuta av din mtb cykel. Det betyder helt enkelt att det är på dessa underlag som mountainbikes ger bäst valuta för pengarna. Så om du planerar att cykla på denna typ av underlag så är det alltså en bra idé att fundera över att köpa cykel av mountainbike typ, till exempel en Cannondale cykel. Fortsätt att läsa vår köpguide för cyklar för att hitta flera cykeltyper online.

Mountainbike cyklar har vanligtvis en hel del fjädring för att du ska kunna cykla på hårdare underlag utan att det blir allt för obekvämt. Även styrningen och bromsning är väldigt viktigt i mountainbikes och då du behöver undvika stenar, rötter och träd när du cyklar i den miljö som cyklarna är utformade för. Det är vanligt för mountainbikes att erbjuda lägre växlar än vägcyklar då det finns gott om branta backar i en skogsmiljö.

Vägcyklar

Dessa är bäst anpassade för asfalterade vägar och passar därför utmärkt för dig som till exempel bor i en stad eller som planerar att cykla på landsvägar. Vägcyklar är dock en väldigt bred beskrivning för en viss typ av cykel. Mer specifika cykeltyper är Cyclocross, touring cyklar och racing cyklar.

Det är denna typ av cyklar som används i cykeltävlingar som till exempel Tour De France eller Giro D’Italia. De är vanligtvis väldigt lätta i konstruktionen och trots att de modeller som används i dessa förstklassiga tävlingar är konstruerade av väldigt lätta och dyra material så kan du få tag i liknande cyklar till ett rimligt pris om du vet vad du är ute efter.

Vägcyklar har typiskt väldigt tunna hjul och ett lågt styre, detta gör att du hamnar i en naturlig aerodynamisk position när du cyklar. Detta gör att de är ett idealiskt val för dig som vill cykla i en hög hastighet eller för dig som är ute efter en cykel som konverterar din energi till fart så effektivt som möjligt. De erbjuder vanligtvis många olika positioner för dig att välja bland men den aerodynamiska sittpositionen kan göra så att du får ont i ryggen om du inte är en flexibel person.

Hybrid cyklar

Hybrid cyklar är utformade för att passa väl för både asfalterade vägar och grus och jordvägar. Precis som namnet antyder så är dessa cyklar helt enkelt hybrider som erbjuder lite av varje för att du som inte riktigt vet vilket underlag som du planerar att cykla på ska kunna köpa en cykel utan att oroa dig. Ett populärt märke för hybrid cyklar är crescent cykel.

Hybrid cyklar har vanligtvis tunna hjul som är vanligt för vägcyklar blandat med den snabba styrning som mountainbike cyklar har att erbjuda. Många gånger så erbjuder de även bekväma sadlar och en framgaffel med fjädring för att du ska kunna cykla på hårdare underlag. Dessa cyklar kommer även ofta med skivbromsar.

Det kan vara krångligt att komma på vilken typ av cykel som passar allra bäst för just dig. I denna köpguide så hittar du dock gott om information om de olika typerna av cyklar för att hjälpa dig att fatta ett beslut. Mountainbikes är skapade för dig som vill cykla på ett hårt underlag, till exempel i spår i skogen och erbjuder vanligtvis gott om fjädring för detta. Vägcyklar är specifikt utformade för att vara väldigt lätta och att väga lite och är optimerade för att cykla på asfalt. De har vanligtvis ett lågt styre vilket gör att du lutar dig framåt när du cyklar för en mer aerodynamisk position. För dig som inte riktigt kan bestämma dig eller som planerar att cykla på olika typer av underlag så kan en hybrid cykel vara valet för dig. Dessa cyklar kombinerar nämligen element från vägcyklar och mountainbikes för att skapa en hybrid som passar de allra flesta.

2018-01-25 08:03.


Kommentarer till blogginlägget