Anna Karin D

Svår fråga!

Den serie av psykologsamtal jag .....genomförde  (tänkte nästa skriva "genomled", men det hade inte varit riktigt rättvist. Deltog i, kanske är bättre ) förra året blev väl kanske ingen större succé,  kanske klickade jag inte riktigt med psykologen ifråga, eller så betedde jag mig inte som sig bör under såna samtal eller något åt det hållet.  Hursomhelst var det skönt när det hela tog slut. 

Nu blev jag strax före jul ordinerad ett samtal med en beteendevetare på vår företagshälsovård, eftersomjag fortfarande inte är tiptop på hugget. Långt ifrån. Min kropp fattar inte riktigt hur den ska göra för att tagga ner. Sovförmågan är usel. Tanken var alltså att få tips, lite sovkunskap, en sömnkurs typ. För att bli lite mer på hugget. 

Jag måste erkänna att jag inte såg fram emot detta men kände mig lite tvingad att vara positiv till arrangemanget. Jag menar - sömnstörningarna är verkligen inget nytt och jag önskar inga mer tips om svalt rum, koffeinfrihet, regelbundenhet och lagom motion. Eller sömnrestriktioner. Det står mig upp i halsen. Äh, jag har provat allt, kan allt och jag har accepterat/resignerat. Det är så här det är att vara jag, helt enkelt. 

Men. Nu har jag varit hos beteendevetaren två gånger och om min sömn har vi pratat mycket lite. Nästan inte alls. Hon förstod direkt att problemet ligger någon annanstans. 

Det är bra. Det känns konstruktivt. Jag får tänka till. Blir guidad och får hemuppgifter. 

Till nästa gång ska jag klura på vad som ger mig mening i livet.

Det där är svårt! Finns det någonting som ger livet mening? Alltså på riktigt? ?Eller.........HAR livet alls en mening? 

Är det helt enkelt inte bara så att det gäller att fylla tiden med sådant som i stunden skänker lite tillfredställelse, förströelse, kanske lycka till och med.....så att man kan glömma att livet egentligen är meningslöst? Och att det är helt ok med det?

(Om man nu bortser från det där rent biologiska med att ge liv åt avkomma, föra sina gener vidare, och ta hand om avkomman så länge den inte klarar sig...eller, om man jobbar för världsfreden, mot miljöförstörelse, svält etc, sådant stort.)

Det var en svår fråga jag fick!

Omöjlig?

2018-01-17 12:50.


Kommentarer till blogginlägget


Vad glad jag blir för din skull att du träffat någon som du tycker verkar "vettig".
Och vilken monumentalt svår fråga som du själv sa..
Något av betydelse tänker jag, som jag inte vill vara utan ger väl en känsla av någon slags mening. Om man nu ska tänka i mindre skala än i det stora hela. Det ligger något där som är svårt att greppa, väldigt frustrerande för en annan eftersom det ligger så nära mig själv, själva frågan..ja du vet:)
Äsch, jag får kortslutning Anna Karin:)
2018-01-17Svår men bra fråga! Verkar vara en klok person.
2018-01-17Så bra att du fick en vettig person att prata med. :-)

Hm, det där med mening i livet. Antingen är det jättelätt att svara på den frågan eller så är det jättesvårt. Jag har alltid sett det som att det finns en massa små-meningar på det mer privata planet - alltså när något känns bra livet, som människor, mat, fysiskt välmående etc. Det är väl där jag mest befinner mig. Sen finns det kanske The Meaning också, något större, möjligen i en mer filosofisk eller andlig bemärkelse, ungefär som du är inne på med avkomma etc. Men den stora meningen har jag aldrig varit så intresserad av.
2018-01-17(Ursäkta konstigt svar, men försök själv föra ett existentialistiskt resonemang efter att ha gått upp 5:50, jobbat, kört ett stenhårt benpass och ätit overkliga mängder laxpasta.)
2018-01-17Fel! Jag gick upp 4:50. (Det är så tidigt att mina fingrar inte klarade av att skriva de siffrorna vid första försöket.)
2018-01-17Hihi, Ingmari :)
2018-01-17Haha...Det Existentiella - eller Meningen, DEN meningen med livet och allt, klarar man oftast inte att reda ut även om man sover tolv timmar...och det är ofta i snurriga tankar om just det där jag hamnar när någon eller något får mig/ber mig att grunna över just det...men, min terapeut tänkte sig med all säkerhet något helt annat resonemang. Typ...naturen...Att måla....Att umgås med vänner....

Sånt.
2018-01-17Benpass och laxpasta kan få den smartaste hjärna att trögna! Men jag tycker det svar är klart som kristall, Ingmari!
2018-01-17.....och ditt svar också, Maria! Och ja Sara, hon är klok och konstruktiv. Det här blir bra.

2018-01-17Vad som är meningen med livet är en svår fråga. Men om det begränsas till vad som ger dig/mig mening i livet så blir det betydligt lättare. Det kan ju vara allt. Saker som får en att se framåt. Det kan vara att läsa en bok, ta en fika, träna, se på film, umgås med en vän, släktforskning m.m.. Egentligen spelar det ingen roll vad, bara det får en att se framåt . Och framåt kan vara en timme, en dag eller en månad. Jag läste något intressant om att livet var som ett skådespel och att ju mer vi klarade att orka med svårigheter desto mer applåder fick vi i himlen.
2018-03-04