Solveig Juhlin

Summering 2017

I oktober 2016 fick jag en hosta som aldrig ville ge med sig och eftersom jag trodde att jag var förkyld så gjorde jag ett uppehåll som visade sig bli låååångt eftersom jag aldrig slutade hosta någon gång!

I januari 2017 fick jag nog och började om med löpningen igen trots att jag fortfarande hade hostan kvar. Märkte tyvärr direkt att jag fortfarande inte var "frisk" eftersom det gick mycket tyngre att springa än vanligt, alltså även jämfört med de gånger tidigare då jag gjort långa uppehåll på 3-5 månader.

Sprang på ändå och även om min löpform var usel till att börja med så förbättrades jag ändå så sakterliga och efter drygt ett halvår så var jag på mitt normala nolläge, d.v.s. där jag brukar vara när jag kommer tillbaka till löpningen efter ett långt uppehåll.Någonstans här fick jag också reda på vad hostan berodde på - marsvinsallergi - så jag och sambon skaffade en luftrenare för att få bättre luft i lägenheten och se på fan, det hjälpte faktiskt mot hostan.

Numera hostar jag inte i vila längre, däremot har jag fortfarande problem när jag springer. Hosta, pipande andning och ibland svårigheter att andas. Dessa luftrörsproblem kommer även ibland när jag går uppför trappor eller cyklar (i lugnt tempo) till jobbet, så jag måste inte anstränga mig speciellt mkt för att drabbas.

Har fortfarande inte 100% koll på varför jag ibland får andnöd och ibland inte och jag förstår inte heller varför löpningen ibland går bra och ibland går dåligt (speciellt de sista månaderna av 2017, då varierade det rejält, vilket också syns på medeltempona i tabellen), men det jag kan konstatera är att jag tränar på ändå och hoppas på det bästa. Löpmängdmässigt har det varit ett ganska dåligt år. Snittet blev 2,0 pass/vecka med en veckomängd på 12,8 km. Det är t.o.m. under min egendefinierade skamgräns på 3 x 5 km per vecka, d.v.s. ett veckosnitt på 15 km. Nåja, de fyra sista månaderna har jag åtminstone legat högre än så, på ca 20 km/vecka, så jag slutade år 2017 ganska bra och kommer således alltså börja år 2018 ganska bra. Sedan är det bara att hoppas att jag kan fortsätta bygga på och inte vara begränsad av hosta/pipande andning/andningssvårigheter.

2018-01-04 15:52.


Kommentarer till blogginlägget