Rickard Dahlgren

#122: Fokus på fötter i rörelse

Igår kväll hade jag privilegiet att medverka som deltagare på en föreläsning/workshop genom FreeFoot. Kvällens värd var Born To Run Scandinavia (www.borntorun.nu) som bland annat ägnar sig åt rörelseträning och mycket annat. Mannen som höll i föreläsningen heter Gourgen Gevorgyan. Kvällens tema var ”Fötter, skor, rörlighet och löpning”. Ett stort och brett ämne som innehöll många delar av kunskap. Med stor passion för sitt ämne och en enorm kunskap berättade Gourgen om hans upplevelse med löpning och hur han själv kom att bli en löpare. Med en kandidatexamen i Idrottsvetenskap inriktning Biomekanik i Göteborg blev det enkelt att förstå hur han kunde applicera sin kunskap på just detta område. Gourgen förklarade med stor professionalitet matnyttiga kunskaper kring löpning, kroppens rörlighet, balans, funktion med mera. Samtidigt lät han oss deltagare vara med i samtalet genom att ofta fråga oss ”hur det kommer sig” och även låta oss ta upp egna personliga reflektioner för att i nästa skeende förklara hur det kan vara, inte hur det bör vara. Det blev en mycket givande kväll med mycket information att mätta. Men framförallt ett rätt steg i rätt riktning för vår egen självkännedom om vår kropp och dess möjliga funktioner.

En av många lärdomar om våra fötter, handlar om var vår tyngd befinner sig på foten och vad detta kan leda till men också hur tyngdpunkten kan utvecklas.

Otroligt mycket information vävdes in i den 90 minuter långa föreläsningen. Efteråt önskar jag nästan dock att föreläsningen skulle vara längre. Vi deltagare, räknat till sex stycken exklusive FreeFoots VD Magnus, fick göra flera olika tester för att se var vi befann oss i vår utveckling. Vissa hade kommit längre än andra medan andra var gröna inom området. Oavsett utveckling så blev denna föreläsning en varm sådan, som uppmuntrade till just utveckling och förmågan att ja, du kan faktiskt lyckas. Det blev mycket skratt under kvällen som bidrog till en behaglig och bekväm stämning.

Vad jag tyckte var extra intressant var att Gourgen vävde ihop både rörelseanalyser och fotens funktioner i samma föreläsning. Tack vare rörelseanalysen med Martin Blad och Fotskolan med Niclas Palmér kände jag att allt inte var helt nytt, vilket för mig blev en trygghet när jag utförde övningarna. Jag visste helt enkelt vad de gick ut på och hur de skulle utföras. Min egen utveckling började när jag satte igång djupanalyserna med Martin Blad för lite mindre än ett halvår sedan. Fram till nu har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv och den kunskapen jag har fått till mig är jag otroligt tacksam för. Om det inte vore för Martins entusiasm i starten av min utvecklingskurva så hade motivationen inte funnits där på samma sätt. Med Niclas Fotskola fortsatte motivationen att vara på topp för att jag kan bli ännu bättre på det jag gör.

Freefoot har många föreläsningar och workshops som är gratis och mycket lärorika. Får ni möjlighet att deltaga och besöka dem så tveka inte! Professionell och inspirerande personal med bred kunskap om området skapar en gemytlig stämning i butiken och för ditt intresse att lära dig mer. Ni hittar dem på FreeFoot eller på Facebook: FreeFoot Göteborg.

I slutet av föreläsningen passade Gourgen på att slå ett slag för utbildning inom Born To Run. Jag kände direkt, rätt uppenbart om ni känner mig, att detta var något för mig att fördjupa mig inom. Där väcktes även tankar på att utbilda mig inom löpteknik med tanke på min bakgrund med en kandidat i idrottsvetenskap. Den som lever får se. 

En liten, men ack så viktig detalj i föreläsningen var att Gourgen inte fokuserade på barfotalöpning som enda utväg, utan mer om vårt rörelseomfång och vår individuella förmåga att röra oss framåt. I sådana här situationer blir det oftast att föreläsaren pratar extra starkt om ett ämne men kan då inte tänka utanför boxen om vad som känns rätt för andra utan enbart om den själv. Gourgen tog upp många skillnader mellan moderna skor och barfotaskor men höll informationen samtidigt lagom objektiv med visst tryck på att vi klämmer ihop våra fötter i moderna skor till skillnad från barfotaskor. Det ska bli spännande att se hur mycket utbildningen inom BTR (Nivå 1 och 2) kommer att innehålla och vad den kommer att ge. Föreläsningen gav ett axplock av ett större ämne men kändes samtidigt som ett bra verktyg för framtiden. 

2017-12-07 06:55.


Kommentarer till blogginlägget


Verkar som att du vistas mycket i Göteborg med omnejd nuförtiden?
2017-12-07Ja, det har verkligen blivit mer och mer i Göteborg. Mest för att Freefoot finns där men också för att jag tycker om staden :) .
2017-12-07Tror du att ni kommer att flytta dit?
2017-12-07Får se var vi hamnar i slutändan. Jag vill gärna till Göteborg, men i nuläget finns det andra saker i livet som är viktigare 😃 men den som lever får se 😂
2017-12-07Jag var på den föreläsningen för ett år sedan och följde upp den med deras born to run-kurs. Jätteintressant och jag har anammat deras filosofi till 100%. Har inte sprungit i tjockskor på över 3 år och sedan kursen i februari -17 har jag knappt sprungit med öppen mun heller, utan andas helt genom näsan :-)
2017-12-11Ah, vad härligt att höra! Jag ska till Born To Run (level 1+2) i början på nästa sommar så det ser jag verkligen fram emot.
2017-12-11Du har du något härligt att se fram emot!
2017-12-11