En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Det ÄR tillåtet att cykla på övergångsställen

http://www.cyklistbloggen.se/2017/12/nu-ar-polisen...

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Tra...

"Övergångsställe

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen."

Jag kan också gå in på att ofta så finns det en cykelpassage bredvid övergångsstället, som inte alltid syns, där det är meningen att cyklister ska passera, men ibland så väljer fotgängare med hjul den vägen eftersom det är där trottoarkanten är avfasad.

Cykelpassager KAN markeras med en rad "sockerbitar" på vägen som tyvärr en del bilister verkar tro  är någon sorts väjningslinje som de ställer sig med  nosen på och blockerar både cykelpassage och övergångsställe i väntan på bättre tider ... men kan också vara helt omarkerade, det enda som syns är kanske en öppning i refugerna, som många bilister helt missar.

https://paragrafhjalpen.se/cykelpassager-som-sakna...

Det är en ganska lömsk anordning.

Men sedan så finns det den märkliga konstruktionen på sina håll där man lett cykelbanan upp på trottoaren, antingen till en delad gc, eller delat den i två, ofta för smala, delar för gående respektive cyklande, men i korsningen så orkade man inte göra ett smalt övergångsställe och en cykelpassage, inte ens en omärkt, utan enbart ett övergångsställe, så att cyklister måste cykla på övergångsstället. I själva verket skulle jag vilja hävda att övergångsstället isf är en förklädd cykelpassage, men det håller knappast juridiskt.

http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingI...

Frågan är om polisen ska sprida sånt här? det är faktiskt farligt.

2017-12-06 09:39.


Kommentarer till blogginlägget


Jag tycker det är en aning komplicerat om jag ska vara helt ärlig. :-)
2017-12-06Det är det många som tycker. De som skriver reglerna verkar inte veta hur de ska hantera cyklar och inte de som ritar och anlägger vägsystemen heller.

2017-12-07Så länge du lämnar företräde för bilarna så får du cykla så mycket du vill på övergångsställen. Men cykla inte på de gående bara. Håll ögonkontakt med övriga trafikanter så går allt bra!
2017-12-20:) Som sagt "En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen."
Fast det finns faktiskt ett undantag, om cyklister redan är ute på övergångsstället och en bilist svänger, så bör bilister ge cyklister "tillfälle att passera", dvs omigen, kör inte på folk som redan är ute på vägbanan som faktiskt inte visste att du skulle svänga. Kör framförallt inte på de gående som har grön gubbe ...
2017-12-20
2018-01-15Rätt Lingling!
Om du lever som du lär så är vi de bästa vänner i trafiken! Undervisa gärna dina vänner.
MVH Från Ulf som både går, cyklar, kör MC och bil i trafiken.
2018-01-17