Rickard Dahlgren

#121: Fotskola

Under tre onsdagar har jag och min fästmö Anna deltagit i en fotskola via Freefoot i Göteborg. Skolan har haft ett stort fokus på att vi deltagare ska lära känna hur våra fötter fungerar och reagerar vid ovana situationer, som att stå på ojämna stenar eller att vrida och vända på foten så att dess rörlighet maximeras. Deltagarantalet räknade till sju personer inklusive instruktören och fotspecialisten Niclas Palmér. På ett professionellt, roligt och intressant sätt lärde han oss olika övningar att själva göra hemma för att lära oss mer om våra individuella egenskaper.

Inför nya utmaningar brukar jag känna mig ödmjuk och väljer att inte ha för höga krav på vad jag kommer att lära mig. För mig ligger inte vikten på att ständigt pressa sig mot nya svårigheter – ibland måste en stanna upp och fundera på sådant en redan vet för att nästa trappsteg ska skymtas på vägen. Denna fotskola innehöll många delar som jag var van vid men också en hel del nytt material som jag med glädje kommer ta del av i min egen hemmaträning. Att bli vän med sina fötter må låta konstigt men viktigt. Vi använder fötterna till att gå. Varje dag. Att vi inte tränar dem såsom vi tränar andra muskelpartier är nu efteråt ett under för mig. Visst, de får träning när vi går med dem men även fötterna behöver värme och behandling för att hålla oss uppe livet ut. Övningarna hade ett helhetsperspektiv som inkluderade att ta hand om foten på många olika sätt och att bli varse om våra ben och muskler i foten.

Det finns alltför många människor som har ont i sina fötter på grund av allt för många orsaker. Att ta hand om sina fötter skulle kunna vara en första prioritet för människor istället för att fokusera på nya skor, inlägg osv. Nu säger jag inte att detta gäller just för alla, men i det jag pratar om finns en sanning. Det är upp till varje individ att känna efter själv om den vill ta till sig det jag skriver. För den som känner att den skulle vilja lära sig mer om sina fötter rekommenderar jag att besöka Freefoot i Göteborg (Vegagatan 54) och prata med Niclas, Martin eller Magnus. Där finns även att köpa Correcttoes som hjälper till att hålla isär tårna från varandra och skapa mycket starkare fötter. I moderna skor får våra fötter inte plats och kläms ihop. Gå i sådana skor under flera år och dina fötter ser ut som skor även utan skor på. Med Correcttoes (http://www.freefoot.se/correct-toes-ll) får fötterna möjlighet att bli fria igen. Dessa kan du ha på dig varje gång du ska gå någonstans, i eller utan skor.

Fotskolan avslutades med en individuell analys där deltagare och instruktör möttes och utvärderade hur skolan hade varit för individen, motgångar/medgångar med övningarna och andra frågor. Att få möjlighet till en personlig stund med Niclas var faktiskt guld värt då jag som deltagare kunde prata fritt om vad jag tyckte och kände. För min del blev fotskolan en del i rätt riktning för att bli varse om min kropp. Starten hade djupanalyserna med Martin Blad gett mig och fotskolan klev in som nummer två att lära känna mig själv. Alltså bra att komplettera detta båda utbildningar.

Jag hoppas att det kommer flera sådana här skolor/utbildningar som inbjuder till deltagare att lära känna sig själva och utan att behöva tillbringa tiden på gymmet. Att kunna få göra övningar hemma sparar tid, kostnad och planering. Kika gärna in www.freefoot.se för utbildningar, skor och annat nyttigt för kroppen och särskilt dina fötter.

2017-11-22 10:49.


Kommentarer till blogginlägget


Tacka vet jag pumps! Prova gärna :)
2017-11-22Haha nej tack
2017-11-22Okejrå 😛
För att träna fötterna kan jag rekommendera yoga, i synnerhet PowerYoga!
2017-11-22