Tomas Ängshammar

En löpare utan mål eller mening

Vad ska jag göra med mitt löparliv, egentligen? Efter att ha haft Island Games som mitt stora säsongsmål under årets första halva har jag hamnat i lite bryderier. Särskilt eftersom andra prestationsmål sprängdes i småsmulor längs vägen. Halvmaraperset vässades från 1:20:14 till 1:17:56 (på en allt annat än platt bana) och 10k-perset från 35:37 till 34:54. Jag tror det får arkiveras under "lyxproblem".

När jag siktade in mig mot Island Games var det 1500 m som var min tilldelade sträcka. Där och då tänkte jag att det kanske skulle vara läge för att göra en bra halvmara till hösten. Sedan fick jag plötsligt byta distans till 10 000 m och halvmaran på Island Games, och gjorde mitt livs bästa lopp på halvmaran. Att göra en grym halvmara på hösten kändes inte längre lika angeläget. 

Standardloppet så här års, Lidingöloppet, gillar jag starkt och jag känner dessutom att jag har en rätt stor förbättringspotential där. När jag sprang på 2:06:20 hade jag ännu ett milpers på 37:20 och halvmarapers på 1:21:47 så 2h är högst rimligt. 

Men. Min erfarenhet från loppet är att utan ordentlig specifik Lidingöträning i form av lång kuperade distanspass, mycket utförslöpning och flera långpass över tre mil så fixar jag inte att hålla ihop slutmilen hur jävla bra det än går på de första två milen. Att åka dit för att springa på 2:07 igen går bort. De två senaste försöken talar sitt tydliga språk.

Jag har däremot en oplockad gås med 1500-distansen. Jag har inte tävlat på den distansen sedan 2010. Senast det begav sig var jag i slutfasen av en maratonsatsning, hade ett färskt 38-kilometerspass i benen och inget alls på fötterna. Barfota, nedtränad och helt utan riktig fartträning gjorde jag 4:49. Det känns inte helt relevant i dag. Utbudet av 1500-meterslopp i närheten är dock ganska begränsat och ärligt talat känns det lite futtigt att åka till fastlandet bara för att springa i fyra och en halv minut. 

Men kanske ändå. Med lite pusslande går det kanske att kombinera en planerad jobbresa med Noc Outs klubbmästerskap på 1500 m i gamla Linkan om ca fyra veckor. Det vore i sanning ett annorlunda säsongsmål. Inom några dagar får jag ta och bestämma mig.

Kan jag sedan hitta ett bra 5000-meterslopp också så vore det riktigt kul. Mitt PB på distansen, 17:14, känns lite lätt pinsamt mot bakgrund att jag i juni hade splittarna 17:28-17:26 på dubbla distansen. Sub 17 ska vara skamgränsen.

2017-09-12 11:01.


Kommentarer till blogginlägget