Mikael Svensson

Helsingborg maraton 2017, farthållare

Är det för tidigt? Två veckor efter UV90, men benen har känts bra på löpningen. Tre och en halv timme var målet. Jag Kenta och Micke Lindgren skulle vara pacer på Helsingborg maraton. Farten solv se beställt var 4:58 och målgång 3:30:00 efter startskottet.  Som vanligt är det massor med folk som jag känner i Hbg. Så kul! Jag vill stanna och prata med alla. Fråga hur det känns och prata bana, målbild, hur är livet annars och bara skratta med vänner. Tyvärr hinns inte allt detta med och till er som kände sig förbisedda. Idag var målet tydligt. Farthållare. Prio 1.  09:00, träffa resten av pacer-gruppen. En del avhopp och tröjorna var försenade. När de väl kom. Var det bomullströjor! Tur jag tejpade bröstvårtorna. 

Hela pacergruppen samlad innan start!  

Det skulle visa sig att det spelade mindre roll med materialet på tröjan. Men ja, lite varmt och svettigt stundtals.  09:45, ställde oss i fållan och det börjades fylla på med folk. Frågor ställdes men mest "hur ser upplägget ut?" Kom. Jag tog Micke runt armen (Kentha hade tyvärr gubbvad och ställde in), pratade högt och tydligt och förklarade alla välkomna. Såhär är vår plan. Ditten och datten. Verkade uppskattas. PANG! 10:00, starten gick. Som vanligt 10-15 sekunder för snabbt i de första km. Lätt ut mot Råå. Flöt på bra. Något varmt i solen. Passade på att dricka på stationerna. Upp till Ättekulla, några småsega backar. Kände direkt att trycket och klippet i steget inte var som det brukade. Fick gå på rutin och hålla nere puls och springa "bekvämt". 15.. 16.. 17... mycket folk längs banan och absolut bäst tryck var det i Ramlösaparken! Wow! Vi var ett stort gäng och vid 17 låg vi 1,5 minut före schemat. Bra! Precis så ska det vara. Det kändes lätt och snart såg vi Olympia. Där det spelas... rugby?  Tryckte en gel här någonstans. Min flaska med Maurten tappade jag redan efter 3 km. 

Startlnjen, några minuter innan start. Många glada och nervösa löpare. 

21,1 som på beställning 1:44:00. Enligt plan. Alla nöjda och glada. Vid 23-24 stod mamma och Melker och jag fick en ny flaska Maurten. Bra! Bästa nutritionen.  Vid 25 delade sig gruppen. Några kasade efter och några drog iväg. För oss flöt det på bra och tågaborg och Maria Park var bra stämning. Personlig stämning. Vi låg fortfarande ca 1,5 minut före. 

I Ramlösaparken! utan tvekan platsen med allra bäst publik. Svårt att inte springa och vifta med armarna och mana på löparna och publiken.  

Vid 30 kom Micke upp till mig och meddelade att hans höft krånglade. Vi bestämde nästan direkt att det var lika bra att han gick av innan det skulle bli värre. Han hoppade av strax innan Pålsjöslott. Jag var fortfarande pigg. 10 km kvar. En baggis. Eller?  34, 35... nu började det ta emot. Fick kämpa lite mer än vanligt och la fokus på att hålla tiden snarare än att vinka åt publiken. Vi låg fortfarande en bit före schemat. Vid Sofiero tappade jag takten vid en vätskestation. Fick slita mer och mer. Såg på klockan att km tiderna blev långsammare och långsammare. Illa! Tog mig i kragen och körde på. Vid Tinkarpsbacken var vi på sekunden många hade redan släppt. Fler hade redan dragit iväg. Jag sa till dom jag sprang med att nu måste vi hålla planerad fart hela vägen. Annars klarar vi det inte. Strandpromenaden och markeringarna i marken kom lämpligt. 2600m kvar. 2400m, 1800m... man tackar! Jaana satt några hundra meter från mål och frågade "är du i tid?" Jag svarade något i stil med "på sekunden".   På målrakan hade jag ingen precis bakom mig. Jag bestämde mig för att inte jaga sekunder utan att veva igång publiken istället. 3:30:01 stannade klockan på.  Visst. En pacer kanske ska ha lite marginal till sluttiden. Men jag är nöjd med tanke på att jag fick dra sista milen. Kroppen kändes bra hela vägen, bara benen och musklerna som strejkade. Vilket troligen beror på UV90 två veckor innan. Just vid målgång kändes 2:59 ganska orimligt. Tur det är några veckor kvar :)

I mål med medaljen runt halsen. Något tröttare än planerat men lika glad som tänkt. Vackraste målgången någonsin!  Nu laddar vi om inför hösten!

2017-09-10 09:30.


Kommentarer till blogginlägget


När du fick dra själv sista milen ursäktar det att du inte klarade sub 3.30. Ingen avundsvärd uppgift med tanke på vad du hade i bagaget. Ladda nu försiktigt till Frankfurt. En tid på 2.59,30 tycker jag skulle vara perfekt. Du slår Micke A men missar mig med 3 sekunder :-).
2017-09-10Haha tack Johan! Nä det blev lite väl kämpigt.. men inte klarade? 1 sekund får anses godkänt. Tycker jag iaf :)

Jag siktar på 2:59:26 i sådana fall :)
2017-09-11Trevlig löparberättelse du skrivit Mikael. Imponerad av dina prestationer

2017-09-11Du är grym Micke, härligt jobbat och bra skrivet.
2017-09-11


Arkiv