Solveig Juhlin

2017 so far - från minus till noll

Började hosta i okt förra året, trodde att jag var förkyld så jag gjorde uppehåll med löpningen men när jag fortfarande var "förkyld" i januari det här året så började jag förstå att hostandet berodde på något annat så då började jag om med löpningen igen. När jag började om så upptäckte jag att min kondition var mkt sämre än den brukar vara när jag börjar om igen efter ett långt uppehåll och nu menar jag MYCKET sämre! Om mitt nybörjartempo i normala fall ligger på ca 6:30 min/km så låg det nu på 7:30 min/km!! :-O En minut långsammare per kilometer än vad jag förut haft som mitt nybörjartempo!! :-O Och inte nog med det - varje löppass åtföljdes av en pipande/väsande andning och på vårdcentralen konstaterades det att min syresättning var nedsatt, vilket förklarade de kraftigt försämrade löptiderna.

Under resten av det här året, alltså jan - aug 2017, så har jag dragits med försämrade löptider och pipande andning/dålig syresättning och varje månadssummering har mentalt låtit i min skalle som "Jaha, fortfarande långsammare än 6:30 min/km, t.o.m. så långsamt som 7:00 min/km, du har fortfarande inte blivit frisk alltså. Dåligt".

Men den här månaden märkte jag äntligen att jag hade blivit snabbare! Dels så märkte jag på min vanliga distanspass att jag ganska ofta höll sub 6:30-tempo och dessutom så visade en 5 km-tävling i augusti att jag förbättrat mig ca två minuter sedan i maj då jag tävlade lika långt (dock på en annan bana). Dessutom gick ett av mina distanspass den här månaden i sub 6:00-tempo och det är väldigt ovanligt numera, har bara kommit upp i två st sådana pass det här året (om man räknar distanspass med låg/normal ansträngning, d.v.s. en medelpuls på max 160 för mig. Högre puls än så indikerar snabbhetsträning/tävling och sådana pass hamnar i en annan kategori).

Så, nyfiken som jag är så satte jag mig ned för att få fram siffror på allting för att se om jag verkligen gått framåt löpmässigt och isf hur mkt.

Resultatet? Jag har gått från att ha ett medeltempo på 7:39 min/km i mars (Jan och feb kan inte riktigt räknas eftersom jag blandade upp mina "löppass" med väldigt mkt gång dessa månader) till att gradvis få bättre och bättre medeltempo för varje månad för att den här månaden slutligen landad på ett medeltempo på 6:27 min/km.

Så man kan säga att jag gått från att ha en kondition på "minus" till att den här månaden äntligen vara uppe på "noll" eftersom jag nu är uppe i mitt normala nybörjartempo! :-D :-P 

Så om jag nu kunde fortsätta gå från noll till plus så skulle jag bli väldigt, väldigt tacksam.... ;-) Det ser ju lovande ut iaf. :-) Eller tja, mja, jag har ju fortfarande det skumma problemet med pipande andning, dålig syresättning och försämrade resultat i förhållande till hur mkt träning jag lagt ned. Men det verkar ju åtminstone gå framåt konditionsmässigt sätt.

(Sjukdomsmässigt och pipmässigt står det stilla, men det är en annan historia.)

Så planen just nu är att försöka hålla mig skadefri (historiskt sett brukar jag ofta skada mig när jag kommer upp i 25 km/vecka och jag är snart där så det gäller att inte gå för fort fram, samt att vara extra noga med styrketräning och stretching) och förhoppningsvis fortsätta kapa några sekunder på snittempot varje månad.

Känner mig optimistisk för första gången på länge - jag har ju faktiskt gått framåt! :-D Det trodde jag inte riktigt på förrän jag satte mig ned och verkligen kollade igenom vad jag haft för snittempo och snittpuls varje månad och då ser man att siffrorna talar sitt tydliga språk - jag är på rätt väg :-)

Fotnot till tabellen: Fram till och med maj månad sprang jag snabbare än 6:30 min/km vid endast två tillfällen varav det ena var efter jag fått prova astma-medicin på vårdcentralen för att kolla om jag hade astma, vilket de sade att jag inte hade. Men astma-medicinen verkar då funka mot dåliga löptider iaf... Jag hoppas på att kunna få astma-medicin eller något liknande som får bort min pipande andning och får rätsida på mina löptider igen, men än så länge har jag inte haft någon tur på den fronten. Ska fortsätta tjata på doktorerna och så får vi se vad som händer.

2017-08-31 22:07.


Kommentarer till blogginlägget


Edit: Såg nu efter jag laddat upp tabellen att den var i minsta laget och väldigt svårläst! Ska se om jag kan göra något åt det.
2017-08-31



Edit igen: Nu är det något mer lättläst. Det får duga såhär.
2017-08-31



Imponerande
2017-09-17



jag kom att tänka på Twar!
2017-09-23