Ryan "Rykno" Provencher

Vansbro 2017 och ett nytt perspektiv om OW simning

Som aktiv tävlingssimmare sedan 1980-2017 med uppehåll 1996-2006 har jag upplevde mycket inom simning.

För första gång sedan 1983 upplevde jag panik i vatten när jag simmade min 8:e Vansbro.

I 1983 var det en OW tävling och med 200 m kvar till målgång på strand simmade vi över sjögräs och något kom upp ur sjögräs och nuddade mig i bröstkorg.  Den panik var mest att va fan var detta, och jag lyckades att simma upp från ca 7de-8de plats till att vinna min åldersklass.

Jag har varit aktiv här på Funbeat i många år, och har försökte att förstå hur många kan har ett problem med simning, och kommer med några tips om hur man kan bli bättre. Men eftersom jag har inte behövde att tänka på hur jag simma eller hur jag känner i vatten, har det inte alltid varit lätt att hitta rätt ord.

I 2017 var det tvärt om, det var ca 200m fram start i Vansbro. Vill du läsa mer kan ni gå till SwimRykno.

Sedan Vansbro har jag träffat några "ny" simmare som har problem att simma OW.  De kan simma 800-1500m i bassäng utan problem, men att simma 200m ut till en boj när man inte kan ser botten ställer till det för de.

Förra vecka simmade jag med Malin.  Simbanan är ca 400m.  Vi tog ett varv i lugn takt, stannade ofta, men när vi kom runt titta hon på klockan och skrattade lite åt tiden.  Det tog drygt 13 minuter.  Hon berättade att det hade tagit henne ca 20 minuter veckan innan när hon var ensam.  Jag svara att du kommer att simma under 10 minuter när vi simma tillbaka, och det gjorde hon.  8:34 fick hon för tid på samma runda.  Vad var skillnad.  

När hon simmade själva, tog hon aldrig tid att vänja sig med vatten. På med dräkt och ut och simma för att har det gjort.

När vi körde var första varv, tog hon 8-10 armtag och stannade för att titta fram.  Delvis har hon svårt att ser var hon ska simma mot, men det var bara en anledning att stanna och simma bröstsim.

Innan vi simmade den siste varv, bad jag henne att bara flytta med ansikte ner så länge hon kunde, sedan flytta några sekunder på ryggläge. De två enkel övning var en påminnelse till henne att de gå knappt att drunkna när man har en hel våtdräkt på.  För att ta bort behöv av att simma bröstsim, Simmade (skovel) jag 2 m till hennes höger sidan där hon kunde bara koncentrera på mig och inte behöver titta fram.  400m utan att stanna och nästa 12 min förbättring. 

Nu till lördag kör hon en triathlon.  jag ska vara med och simma i ett lag.  Hon frågade om jag kunde gå tillbaka i vatten och simma brevid henne.  jag skojade att hon har blivit så snabbt att jag skulle inte hinner tillbaka i vatten.  Men jag kommer att göra ett försök att vara synlig de siste 100m.

2017-08-24 07:38.


Kommentarer till blogginlägget


Åker som du vet till Frankrike. Jag både vill och inte vill att det ska vara utan våtdräkt. Vet inte om jag fixar distansen utan men samtidigt gillar jag simma utan. Har klippt av ärmarna och kortat benen på min gamla dräkt om det blir med dräkt.
2017-08-24Tack skulle jag skriva, för att du delar med dej av din kunskap.
2017-08-24Jak läste din blogg också - oj så skönt du är som alla andra. Även den bäste kan känna obehag ...
2017-08-24Go läsning, det ger hopp oss nybörjare. Nu börjar ju säsongen med OW att gå mot sitt slut men nästa säsong då.. skall det sitta.

Tack!
2017-09-27