Per Månsson

Från Sälen till Mora.

Ursäkta det hann gå lite tid innan min summering av cykelvasa kompå pränt. Det blev så himla lyckat alltihop. Från början till slut. Efter en lite knixigt lång bilfärd via Älvdalen släppte AK av mig vid starten i Sälen. Gott om tid, jag hann lugnt med förberedelser. Vädret underbart, solen sken, blev över 20 grader varmt. Halvtolv gick första start och kvart över var det min tur. Lugnt rullade vi tvåhundra cyklister iväg. Utan uppvärmning blev 3km backe direkt i starten en pulshöjare. Därefter bred fin väg, det gick undan från början. Smågan passerades, och snart var vi i Mångsbodarna. Min plan var att stanna på kontrollerna och dricka, samt ha camelbak som reserv på ryggen. Lugnt i spåren, alla höll till höger och de som cyklade snabbare kom till vänster, utmärkt disciplin. Jag cyklade snabbare än min plan, över 22km i snitt som snabbast.

Delmålet, halva sträckan, passerades i Evertsberg. Kroppen kändes utmärkt och jag fyllde på vätska efterhand. Mer varierande spår än jag föreställt mig. De lättare grusvägarna blev ofta smalare passager, inne i skogen med rötter och stenar att se upp med. Ganska tungt på grusvägarna, det var grova stenar. De nya träspångarna över myrarna var häftiga att passera. De höll bra, men kändes likt vågor på vattnet.

Efter kontrollen i Evertsberg bar det av utför, och oj som det gjorde det. Jag fegade, vågade inte ge järnet, ville inte göra en krasch där och missa andra halvan. Det rullade häftigt fort ändå och allt fungerade. Snart var detta utbytt till backarna före Oxberg. Nu började många cyklister få det jobbigt. Härligt då att kunna trampa på i lägsta växel och benen svarar.

Oxberg och 6 mil passeras, två tredjedelar avverkade. Kroppen känns fortsatt bra, benen är med, jag tar en första gel för att vara skärpt i skallen. Knixigt parti fram till Hökberg. Uppför och nedför, hit och dit. Kort backe på gräsmatta fram till kontrollen.

Även om det rullat häftigt fort utför, så hade backarna och mina depåstopp dragit ned snitthastigheten. Nu låg jag under 20 km i snitt. Då väcktes en liten jäkel i mig, tänkte att nu har jag två mål, nå målet i Mora samt jag ska hålla över 20 km i timman. Pressade innehållet av andra gelen i munnen, drack en extra mugg och sedan var planen att cykla förbi sista kontrollen i Eldris, raka vägen mot mål.

Nu var det mera lättcyklat och jag hade ju rekat i veckan hur spåret var sista milen. Hade ingen dipp på krafter, utan kunde stå på ordentligt. Cyklade förbi ganska många cyklister som nu kämpade i de sista backarna. Flera av Vasaloppets sponsorer hade gjort egna spår, så cyklade jag där så kom jag med på deras film. Välkommet och kul inslag nu på slutet. Solen värmde rejält medan jag forcerade genom Hemus och Moraparken. Kände att detta hade gott hur bra som helst, jag hade njutit av färden, jag var förhållandevis fräsch, cykeln fungerade perfekt. Jag rös, jag fick lite ståpäls. Detta var så enormt häftigt med de sista kilometerna in mot Mora och målet. Nedför sista backen, svängde in i Moraparken och campingen. Jag såg sista stigningen uppför backen vid Zornmuseet. Svängde vänster och ut på upploppet. Där stod folk och hejade, jag njöt och kände mig hur nöjd som helst. Toppen! Det var en lång färd, nio mil som hade tagit fyra och halv timma. Jag hade fått jobba på bra, det kändes bra i kroppen, jag ville inte riktigt att upploppet och målet skulle komma för fort. Jag ville njuta där när jag passerade Mora kyrka. Såg målet och AK stod 50 m före och hejade. Hann se henne och med ena handen i luften korsade jag mållinjen till stor lycka och glädje.

Jag fick rulla till sidan och snart kom AK, och jag fick min segerkram. Den kändes hur bra som helst. Fick även en specialfixad svartröd dalahäst med vackert band. Matchade perfekt min klädsel för dagen. Rullade en bit bort och fick mera att dricka, lyckan var i det närmaste total. Jag var överlycklig att fullföljt så bra. En utmaning var genomförd, från tanke, genom handling och träning, till förverkligandet.

Funderar du på cykelvasan så kan jag varmt rekommendera det.

Fakta: 94km, tid 4:38:25, hastighet 20:26 km/tim, placering 1512 (74 i M60).

2017-08-23 20:59.


Kommentarer till blogginlägget


Även om jag inte cyklade var det (nästan?) lika glädje- och känslofyllt för mig att få vara med! En stor upplevelse. Någon gång vill även jag ta mig under den där portalen, på något sätt......
2017-08-24Det ser ut som att du har haft en härlig dag mellan Sälen och Mora. Du får nånting att bita i när du försöker slå den tiden i vinter :-)
2017-08-24hihi, så lätt får du Eric inte mig tillbaka i spåret. Fick klart för mig att dessa nedförsbackar klarar inte jag. Men del av banan, typ sista 3 mil, kanske.
Däremot cykelvasan igen, jättegärna! :-)

2017-08-24Nerförsbackarna från Eversberg till Vasslan är nog värre med cykel än med skidor. De efter Gopshus och Hökberg går avsevärt mycket fortare (än de tidigare nämnda, på skidor) och de är med på de sista tre milen också.
2017-08-24