Robert Thor

Två förvirrade gubb(jävlar) springer Stockholm Marathon

Gubbjävel: En person som känner till sin kapacitet och inte överilar sig utan startar och slutar i samma tempo. Det är den som ”alla” springer om i början av ett lopp men som i slutet kommer ikapp och går om ungtupparna som har kroknat.

Tema två förvirrade gubbar lyckades anmäla sig till Stockholm marathon och Borås Swimrun vilket båda är en ordentlig utmaning med bara 7 dagar mellanrum. 7 dagar återhämtar man sig inte från ett all-in marathon så vi bestämde oss för att maran får bli ett längre långpass där vi håller igen lite så att benen inte är helt slaktade inför Borås.

Hålla sig till en race-plan har aldrig varit min starka sida, brukar ryckas med i stunden och glömma allt vad taktik heter. Jonas däremot är bättre på att hålla huvudet kallt och följa en plan så vi bestämde oss för att köra loppet ihop. Från start till mål.

Hemläxan är gjord, långpass avverkade osv. Dock med en lite tyngre känsla vid löpningen som antagligen beror på den ständiga nedträningen då löpning kompletteras med styrketräning, simning och andra påhitt. Svårt att lita på att detta släpper när man drar ner på träningsmängden inför ett lopp. 4h10-4h15 kändes som en rimlig sluttid.

Åker med Örebro AIK buss upp till Stockholm och allt flyter på fram till start. 14-grader och molnigt så vädret är perfekt. Kör i tri-linnet, ser ut som Barba-blå då det sitter tight och dom bekvämlighetskilo man har runt magen visas upp lite extra men det är ett bra linne som inte ger skav och med praktiska ryggfickor som laddas med Gels. En vit keps och ett race-belt under magen så är outfiten komplett, Jonas har samma utstyrsel sånär som på en tight ÖAIK tröja, den fyller dock samma funktion med att visa upp extrakilo men saknar ryggfickor.

Team två förvirrade gubbar är redo att anta utmaningen!!

Starten går och vi rullar iväg. Känslan är lätt och man får hålla igen lite på Valhallavägen. Vi snackar på precis som vid långpassen och kilometrarna rullar på. Efter ett tag kommer 4h farthållarna och kör om oss, det rycker till i tävlingsnerven och jag vill gärna hänga på men Jonas är cool och håller igen. Det är många som springer om oss och det är lite hetsigt stundtals, svårt att inte ryckas med.

Första varvet passerades utan några svackor i fysiken eller psyket. Klippte en Gel med jämna mellanrum och fick se till att ta ordentligt med vatten till då det lätt blir för starkt för magen. Ut på Djurgården och den tråkiga delen av banan. Passerar ½ maran på 2:00:50 och kroppen är fräsch.

Plockar backen ute på Djurgården som jag började gå i för några år sedan. Fortfarande stark. Djurgården är rätt tråkig och kuperad, det är skönt när den delen är avklarad. 

Nu börjar vi plocka folk, fortfarande fräscha och springer och småsnackar lite. Reflekterar över hur många det är som springer med hörlurar och mobil, borde man inte vara närvarande när man springer ett lopp? Varför skärma av sig med musik osv när man borde ta in att man just springer ett lopp tillsammans med andra och publik. En kille sprang och plippade på sin mobil så pass mycket att jag frågade om han letade Pokémons, han hörde såklart inte vad jag sa men några andra runt omkring drog på smilbanden. 

Passerar den fruktade Västerbron, som egentligen är en slakmota och inget att vara rädd för. Nu har vi passerat 32km och Jonas o jag spekulerar i hur lätt det går och när det ska bli motigt. Ser farthållarna på 4h ett par hundra meter bort men motstår ingivelsen att springa ikapp, det är ännu rätt långt kvar. 

Fler och fler går och vi passerar folk hela tiden, det brukar vara jag som med krampande kropp får gå på slutet men denna gång så är det ”gubbjäveln” som kommer lufsande. Många av dom vi passerade hade rusat iväg i början och får betala priset. Väldigt nöjd över att det inte är jag som går med hängande huvud så börjar jag kommentera dom vi springer om.

Då jag har notoriskt dåligt självförtroende när det kommer till idrottande tar jag varje chans att boosta egot på bekostnad av andra. Bäst är det när man springer om någon som har tri-suit och inte ser ut som barba-pappa (då är man vältränad). 

Babra-blå dominerar! 

”Ni har i alla fall ett snyggt skägg” kommenterade jag två söder hipsters som gick, det tyckte Jonas var elakt. 

Någon ropar heja! heja! rakt ut och jag ropar glatt “TACKAR!!” likt Fylkings ”äntligen!” när nobelpristagaren i litteratur utnämns, dom ser alltid lika förvånande ut. Interagera med publiken ger alltid energi.

Ökar tempot när den förhatliga Torsgatan kommer, har ett komplext förhållande till denna gata med det svaga motlutet och faktum att det fortfarande är 3km kvar när den slutar. Jonas stånkar lite och tycker det är dumt att knäcka sig så nära slutet men egentligen så var han bara trött ;) 

Vid 40km så börjar det rycka i ljumskarna och ett stråk av mörka tankar om full kramp dök upp i sinnet, drog ner lite på tempot för att inte riskera något. 

”Inte sliten alls, skulle kunna dra på en långspurt” säger Jonas.

”ja men gör det!” svarar jag 

”Nä! Har vi startat tillsammans så avslutar vi tillsammans” säger den BFF Jonas (BFF- Best friend for ever). 

Hade det varit jag, så vete fan om jag inte lämnat Jonas åt sitt öde om det var vittring på sub 4h :) 

Ljumskarna höll och vi sprang in på stadion tillsammans, härlig känsla att vara fräsch och kunna ta in intrycken på Stockholm stadion.

4:01:31 blev resultatet, PB med ca 12min. Supernöjd!!

Inte en svacka på hela loppet, varken fysiskt eller mentalt. Fräsch i kroppen efteråt och kom igång med träning redan efter någon dag. Var vi lite fega? Vet inte, 5min snabbare så kanske det hade slutat med kramp och elände? Vi höll uppsatt plan och kommer vara någotsånär återhämtade till Borås Swimrun på söndag.

Otrolig känsla att vara stark i slutet av loppet, eller rättare sagt ha samma tempo under hela loppet, gubbjävel du vet. Det skilde 40s på första och andra halvan vilket får ses som MVG. Tappade 300 placeringar till ca 6500 mellan 5km och 15km. Från 15km till mål plockade vi 1900platser!

Varför gick det så bra denna gång?

Ingen tidspress utan fokus på en bra dag? 

Jonas höll ordning på mig och höll oss till race plan?

Styrketränat mycket under våren vilket jag inte gjort innan?

Löpmässigt så är det liknande upplägg som föregående år. 

Använde mer dämpade skor som jag egentligen inte trivs i men är för snål att slänga. 

Troligtvis så är det en mix av alltihop samtidigt som jag hade en bra dag.

2018 är redan anmält…

2017-06-09 16:29.


Kommentarer till blogginlägget


Superskön, rolig & underhållande läsning! Mycket bra sprunget, så stort Grattis!
2017-06-09Haha, jag kanske var en av de "vältränade" i trisuit som du sprang om? :) Stod "Team Cykelcenter Södertälje" på ryggen och du frågade var jag hade cykeln. Det piggade upp! Det är en mer pratsam och trevlig stämning längre bak i fältet märkte jag. "Sprang" med inflammerad slemsäck runt höger hälsena och fick ta det lugnt i år, men det var den trevligaste maran jag har gjort trots det. Mycket tack vare trevliga medtävlare. Bra jobbat och lycka till nästa år!
2017-06-10Härlig läsning! Bra jobbat av gubbjävlarna! :-)
2017-06-10