Anna Karin D

Om medicin jag behöver

Medicin var det! 

Självklart behöver jag medicinera. Jag skulle krascha totalt utan min medicin, och det skäms jag inte ett dugg över. 

Men. Medicin kanske också är en definitionsfråga? Medicin är lika med läkemedel. Ett medel som får dig/kroppen/själen att läka, det låter ju logiskt. 

Läkemedel. Vi tänker på piller eller hur? Kemiska substanser. Att sväljas med vätska alternativt injiceras eller smälta på tungan i samband med måltid. Kartor, burkar och bipacksedlar. 

Det är så bra med läkemedel, de kan vara skillnaden mellan liv och död. De behövs. De behövs definitivt, men inte alltid i pillerform, nej inte alltid i pillerform..

Här är min medicinlista:

1. Löpning. En väldigt potent drog. Nästan farligt potent, jag är högkänslig för den. Blir lätt beroende. Får problem vid utsättande. Kräver allt högre doser eller längre administrering. Men så underbar, så verksam, så outstanding. Hjälper mot......så gott som alla själsliga och en hel del kroppsliga missförhållanden. (Kan dock, då och då  föregås av olust och ångest före utövande och effekt. Tex vid mörker och dåligt väder.)

2. Övriga tuffa träningsformer: landsvägscykling, styrketräning, crosstrainer. Absolut ok, funkar, men inte riktigt lika bra. Inte riktigt lika beroendeframkallande heller. 

3. Lugna ensamma promenader. Gärna i vacker natur alternativt på en kyrkogård (!). En fantastisk medicin! Meditativt. Rogivande. Tankarna ordnar upp sig. Spännande nya tankar dyker upp. Filosoferande: en utmärkt lugnande basmedicinering. 

4. Skriva texter. Gärna om livet och mig själv i relation till just det. Väldigt terapeutiskt. Ett sätt att se mig själv utifrån. Ord och formuleringar är så spännande och kreativt! En tillfredsställelse och glädje efter varje färdig text. 

5. Baka. Jo, just det! Bakning är ett välfungerande läkemedel, testa!  Speciellt på känn och med nya spännande ingredienser. Skapande, kreativt, rogivande, spännande, få glömma tid och rum.....och så blir det ju alltsom oftast rätt gott också.  Jag är omgiven av en duktig panel av provsmakare, varav en är vegan.

En ganska diger läkemedelslista faktiskt. Men så är jag ju till åren kommen. 

Vet ni, jag har testat pillervarianterna också, de är lättare att förskriva och dosbestämma och förhålla sig till för de läkare jag träffar när jag kommer dragandes med min trötthet och negativitet.

Det har inte gått något vidare med pillerna. Min hjärna och de kemiska substanserna klickar inte. 

Jag fick en gång testa Mirtazapin, bra mot deppighet, skulle ge god sömn och kanske få mig att gå upp några kilon, vilket många tycker är önskvärt. Jag var just igenom en smärtsam separation, ensam med tre små killar och rätt låg. 

Jag började med låg dos, klokast så. Till kvällen. Det gav mig en skräcknatt. Blev hemskt trött och dåsig, vilket ju var önskvärt, men sova...? Inte en chans. Det kröp i benen  ryckte i musklerna, drog och for. Så fort jag dåsade till fick jag hemska mardrömmar på gränsen till hallucinationer. Nej. Stannade vid det. Säkert mycket bra, men....inte till mig.

Senare fick jag prova Sertralin, ett SSRIpreparat, lyckopilleravdelningen, något många av oss äter, och behöver, tur att det finns. Jobbet och tillvaron var för tuff. 

Men min hjärna klarade inte det heller. Världen blev grå. Jag blev först oerhört oerhört nere och sedan totalt olik mig. Inte ledsen, inte glad, inga toppar, inga dalar, ingen lycka, ingen färg, ingen lust, ingen kärlek, ingen ilska. Upplevde en fullständig meningslöshet och vågade inte fortsätta äta dem. Heller. 

Jag tar någon gång nu en halv Propavan, det är när jag inte fått sova på länge. Efter fyra timmar klickar effekten in och jag sover zombielikt och drömlöst. I ett dygn....eller två.

Ja, det är min pillerkarriär. Den är rätt misslyckad. 

Tur jag har annat.

2017-04-27 16:34.


Kommentarer till blogginlägget


Jag tycker att din medicinlista var fantastisk:)
2017-04-27Pillerfritt är rött väg! Absolut!
2017-04-27Bra lista! Har du läst Anders Hansens bok Hjärnkraft? Bra läsning!
http://www.adlibris.com/se/bok/hjarnstark-hur-motion-och-traning-starker-din-hjarna-9789173630788
2017-04-27Motion är bästa medicinen!
2017-04-27Inte läst mer än utdrag, Ola! Den bekräftar verkligen det vi upptäckt av erfarenhet. Det konstiga är att det inte funkar på alla! Inte lika kraftfullt iaf.
Tack alla!
2017-04-27http://martinajohansson.se/tag/hjarnhalsa/
Den här kvinnan är väldigt insatt i hur man kan äta sig till bättre hälsa med hjälp av mat och ev vitamintillskott. Det finns att läsa om sömn, hur du triggar igång din egen kropp att motverka depp/sömnlöshet/binjureutmattning osv. Rekommenderar hennes blogg och böcker. Hoppas du får må bättre snart! Kram!

2017-04-28Tack Singing Lady! Inom parentes sagt (det är mycket mycket länge sedan jag mår så bra som jag gör nu. Att inte gå till jobbet har lyft en koloss av betong från mina axlar....och rensat ur hjärnkontoret. Men det räckte med ett litet återbesök på arbetsplatsen - igår- för att inse att det är totalt omöjligt att arbeta där just nu.)
Tack för lästips, jag ska kolla!
2017-04-28Min syster har just gått igenom detta som du gör nu. Hemskt att vara med om, hemskt att stå på sidan och se på och inte kunna hjälpa. Hoppas du hittar din nya väg framåt och återfår glädjen.
2017-04-28