FunBeat Tipsar

SPRING JÄTTELÅNGT!

Ultraterrängloppet Jättelångt lockar årligen löpare från hela landet till Roslagens vackra omgivningar. Banan, som är 70km lång, följer Roslagsleden längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar, genom hagar och utmed havet. 

Den 17 juni 2017 är det 9:e gången som Jättelångt arrangeras och loppet växer år från år i popularitet bland löparna. Starten går i Grisslehamn och målgången är i Norrtälje där härligt After-Run-häng och mat väntar alla löpare.

Stafettklassen som också arrangeras har varit en succé och har gjort loppet mer folkligt och lockat fler motionärer att delta. Det är uppenbart att 70km är en rejäl utmaning för många. Alla har sin gräns för vad som är Jättelångt. Arrangörerna vill att alla känner sig välkomna att anta utmaningen. 

Att springa tillsammans i ett stafettlag och att klara en sträcka på 10km är att springa jättelångt för många och den individuella prestationen och känslan av att klara sitt delmål är det som räknas! 

Tillsammans bygger man stoltheten och glädjen kring det genomförda loppet och det kan vara en värdefull satsning för såväl föreningar som kompislag eller företag. 

– Vi började med stafett för att fler skulle kunna delta, men också för att få lite mer aktivitet och lite mer action kring loppet, säger Jonas Ek, en av arrangörerna för loppet som går av stapeln den 17 juni.

Vi fick en pratstund med Thomas Alm, en av ultralöparna som flera gånger sprungit loppet Jättelångt.

Thomas Alm 

Förra året sprang Thomas hela 40 maraton och ultramaraton och samlade in pengar till Cancerfonden. 

– Självklart var Jättelångt ett av mina 40 lopp, säger Thomas.

Varför börjar man springa Jättelångt? 

– Jag började springa långt när min mamma gick bort i cancer 2010. Det året sprang jag 15 km i maj, vilket då var det längsta jag hade sprungit. Min längsta löprunda innan dess var 10 km och jag hade inte sprungit någonting på 15 år. Efter mina 15 km var jag hooked! Jag tycker om att få vara ute i naturen, på vägar, överallt. Känslan av att vara fri och ensam med mina egna tankar är svårslagen, säger Thomas.

Vad är det du gillar med loppet Jättelångt? 

– Först och främst så är banan fantastiskt fin! Sen är det såklart hela upplägget som lockar. Informationen före loppet är klockren, bra arrangerat med buss från Norrtälje till starten i Grisslehamn på race morning, riktigt bra stationer längs banan och roliga överraskningar under loppet varje år. Grymma funktionärer och en härlig målgång med mycket folk. Inramningen är väldigt bra och man är omhändertagen hela tiden, även efter loppet med mat på restaurang. Klockrent lopp och min favoritultra! fortsätter Thomas.

Jättelångt som lopp vill motivera fler till att springa långt, vad är ditt bästa tips för att komma igång och hur blir man en ultralöpare? 

– Först gäller det att trappa upp träningen successivt, konditionen för ultralöpning går snabbare att träna upp än leder och ligament, så gå inte ut för hårt för fort. När man springer sin första ultra tycker jag att man inte ska vara rädd för att ta det väldigt lugnt, kanske lägga in gåpauser (typ springa 9 min/vila 1 min) redan från början. Att ta sig i mål på ett ultramaraton är en seger oavsett tid, säger Thomas Alm.

Hur planerar man för ett ultralopp som Jättelångt? Med energi och träning, vad är dina bästa tips? 

– Jag brukar inte ha med mig något, jag tycker att de välfyllda stationerna räcker när man springer Jättelångt, men jag vet att de flesta som lyckas bra brukar ha med sig något extra i form av sportdryck eller energigel. Ha gärna ganska många mil i kroppen. Annars är den bästa planeringen att börja väldigt långsamt, det är en lång dag!

Den mentala biten är viktig under ett långt lopp. Hur hanterar du demoner (om/när) de kommer i huvudet om att du borde sluta springa? Tips? 

– Jag brukar börja med att bara njuta av loppet de första milen, men när det tar emot har jag mobilen laddad med någon bra podcast eller ljudbok och självklart lite musik som jag taggar till när jag hör. Jag vet att vissa har med sig något av sitt favoritgodis att plocka fram när det tar emot, jag testade det men kunde inte hålla mig så jag åt upp godiset första halvtimmen... Har dock hört att det ska vara ett bra knep.

Du har sprungit väldigt många olika ultralopp runt om i både Sverige och världen, varför väljer man att springa i Roslagen? 

– Det finns många fina ultramaraton runt om i världen, jag sprang till exempel på norra Island i somras vilket var urhäftigt. Att betala ca 4200 i anmälningsavgift och flyga till Island och bo på hotell är dock inte billigt och även om det var en fantastisk resa så var det mer att det var annorlunda (första gången på Island) och en engångsgrej som gjorde det så bra. Jättelångt har en bana som går i den finaste naturen i Sverige och en helhet som är svårslagen. Jag har aldrig sprungit ett lopp där jag har blivit lika väl omhändertagen både före, under och efter loppet och den sociala biten mellan oss löpare blir väldigt bra, speciellt i målområdet och i restaurangen efteråt. Jättelångt är den ultramaran som jag håller som min favorit. Jag tycker att helheten helt enkelt är bäst.

Sist men inte minst - berätta om din nästa satsning som är ännu mer Jättelång! 

– Sommaren 2017 kommer jag att springa genom Sverige på 6 veckor för att försöka samla in pengar till Ung Cancer, de gör ett fantastiskt jobb och är värda all hjälp de kan få! Jag kommer att börja i Treriksröset och avsluta i Smygehuk, 42 dagar med ca 50 km löpning om dagen. Det ska bli häftigt att se om kroppen och psyket håller! Planerat startdatum är 3 juni och det kommer att kunna följas i mina sociala kanaler, som alla går att hitta via thomasalm.com.

Anmälan till Jättelångt 17 juni 2017 är öppen, säkra din plats redan idag!

Den 7 oktober arrangeras även Jättelångt MTB, ett 140 km långt äventyr i lika vackra miljöer.

www.jattelangt.se

Redaktionellt material ägs av Jättelångt. Skribent Anna Hedlund.

2017-03-02 09:22.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.