Rebecca Söderström

Viktiga aspekter för att hitta den perfekta golfklubben

Golf är en sport som fortsätter att öka i popularitet i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Golf är utmanande och samtidigt en sport som alla kan klara av, oavsett ålder och fysisk. Naturligtvis behöver man vara vältränad och i god fysisk form för att bli en stjärna även inom golf, men för en amatör räcker det med vanligt flås och en portion gott humör för att spela en runda golf. Detta är en av hemligheterna bakom sporten som lockar lika mycket kvinnor som män, och där äldre spelare i pensionsåldern utan problem kan vinna över fysiskt överlägsna 25-åringar. Golf är helt enkelt en sport för alla.

En golfbana för alla

En golfbana består som regel av en 9 eller 18 håls bana, och vissa större golfklubbar har 27 eller 36 hål (uppdelat på 9-hålsbanor som kombineras ihop till 18-hålsbanor). En golfbana behöver tas hand om, hålen och gräsmattorna måste skötas ordentligt, vilket är ett dygnet-runt jobb under sommarhalvåret. De olika delarna av banan ska klippas till önskad gräslängd och för att ta hand om greenerna behöver själva hålen flyttas med jämna mellanrum för att undvika alltför hårt slitage på gräset. På samma sätt behöver banorna kontinuerligt inspekteras för att försäkra att alla uppslagna grästuvor har blivit ordentligt tillbakalagda. En välskött golfbana är a och o och ligger till grund för hela golfklubbens anseende.

En golfbana har som regel också ett klubbhus där medlemmar kan förvara sina klubbor i speciella skåp eller förvaringsutrymmen med lås. Klubbhuset innehåller också samlingslokaler och en reception, samt ofta också en restaurang och en shop, där det finns möjlighet att köpa utrustning. Hur klubbhuset är utformat och fungerar är en mycket viktig del av klubben som helhet, då klubbhuset ofta fungerar som hjärtat i för hela golfklubben. En grundregel är naturligtvis att det ska vara rent och fräscht, men viktigare än lokalerna är ändå atmosfären och gemenskapen. En bra golfklubb ska kännas välkomnande för alla medlemmar och samtidigt ge plats åt besökande spelare. Eftersom golf är en social sport är det viktigt att klubbhuset välkomnar till det och blir en naturlig plats där spelare träffas och umgås både före och efter en tur på banan.

En golflektion för det perfekta spelet

För att bli en riktigt bra golfspelare behöver man spela ofta och mycket. Golf är en sport som bygger på teknik, koncentration och precision, och det lönar sig oftast att ta en eller flera lektioner av en professionell coach för att hitta den rätta tekniken i svingen. En coach kan i början av säsongen hjälpa dig att komma tillbaka till den form du hade i slutet av förra säsongen, och eftersom det kalla svenska vädret i regel kräver att vi tar ett avbrott från spelandet under några månader varje år kan det vara svårt att upprätthålla tekniken och den goda svingen. Om man har möjlighet går det naturligtvis att fortsätta spelandet på sydligare breddgrader i till exempel Spanien eller i någon av de många inomhushallar som finns för golfspel även under vintermånaderna. En lektion i början av våren i samband med att man beger sig ut på banan igen är dock att rekommendera för alla spelare, för att få in tekniken och komma igång igen.

Hitta de bästa golfklubbarna i Sverige och utomlands

Du som är intresserad av att spela golf på de bästa banorna i Stockholm eller utomlands kan med fördel besöka svensk Golfs hemsida eller ta del av deras månadstidning som även finns i digital form. Här hittar du många bra tips på olika klubbar med diverse olika inriktningar och svårighetsgrader i Sverige och utomlands. Även Svenska Golfförbundet har en informativ hemsida där det går att hitta information om nyheter inom sporten men även fakta om olika golfklubbar och banor runt om i landet. Svenska Golfförbundet grundades redan 1904 och är idag ett av Sveriges största specialidrottsförbund.

För utländska klubbar kan du också söka på internet efter ordkombinationer såsom golf club in Scotland, open golf courses in Spain eller golf membership in Mallorca. Just Spanien med Mallorca i spetsen och Skottland har gjort sig kända internationellt för att ha exemplariskt fina golfklubbar med mycket välskötta och fina banor.

Men för dig som vill kombinera lite sol och bad så kanske Kanarieöarna är bästa resmålet. Där går det att spela golf på fina banor eftersom klimatet är mycket tillåtande för just golfspel och där det går att njuta av banorna året runt – alltså perfekt för oss svenskar som kan kombinera en resa till sol och bad med golfspel under de kalla vintermånaderna.

2017-02-23 10:51.


Kommentarer till blogginlägget