FunBeat Tipsar

Ny bana när ASICS Stockholm Marathon firar 40

Årets upplaga av ASICS Stockholm Marathon kommer att vara sista chansen att få uppleva loppets klassiska tvåvarvsbana. När maran 2018 avgörs för 40e gången görs det på en helt ny bana. Mindre upprepning, nya områden i centrala Stockholm och färre branta stigningar är något av det som kommer att möta löparna. Deltagare i 2017 års lopp kommer att ha förtur till jubileumsloppet som arrangeras den 2 juni nästa år.

Det var 1979 som ASICS Stockholm Marathon arrangerades för första gången. Knappt 2 000 löpare gav sig då iväg på de två varven runt centrala Stockholm, som sedan dess varit loppets signum. Smärre ändringar har genom åren gjorts, men lagom till att loppet 2018 arrangeras för 40e gången genomförs den största banförändringen i loppets historia. Att bevara det bästa men skapa en bana som bättre återspeglar 2010-talets Stockholm har varit ledstjärnor i arbetet med att ta fram den nya bansträckningen.

- Det har hänt mycket med både Stockholms innerstad och ASICS Stockholm Marathon sedan 1979. Nya stadsdelar har vuxit upp och loppet har etablerats som ett av Europas allra största maratonlopp. Att banan har gått så centralt genom city har gjort loppet unikt, och det är något vi velat förstärka med den nya bansträckningen. Samtidigt vill vi kunna visa löparna ännu mer av det som är en av världens vackraste huvudstäder, säger Daniel Almgren som är vd för arrangören Marathongruppen.

Den exakta bansträckningen är fortfarande hemlig men löparnas favoritavsnitt som Strandvägen, Norr Mälarstrand förbi Stadshuset, Skeppsbron och Västerbron kommer finnas kvar. Bland annat kommer en längre sträcka över Södermalm att läggas till, liksom en ny sträckning på Kungsholmen. Försvinner gör banans minst populära del – turen på Gärdet ut runt Kaknästornet. Sträckningen i sin helhet består, till skillnad mot tidigare inte av två slingor som upprepas, vilket innebär mer variation.

- Det har varit viktigt för oss att lyssna på löparnas önskemål kring hur vi kan förbättra loppet, och att vi nu lägger till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckan ut mot Kaknäs ligger i linje med den feedback vi genom åren har fått. Jag är mycket glad över den bana vi nu fått till som bevarar det som gör ASICS Stockholm Marathon unikt och vågar lova en än mer spektakulär löparupplevse för deltagarna 2018, berättar loppets projektledare Ulf Saletti.

De löpare som anmäler sig till årets lopp kommer att ha förtur till 2018 års jubileum, och kommer också var de som får en första exklusiv inblick i den exakta nya bansträckningen.

ASICS Stockholm Marathon avgörs för 39e gången den 3 juni i år, och det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till årets lopp.

2017-02-17 10:35.


Kommentarer till blogginlägget


Det var en nyhet för mig att ASICS var med redan 1979. Jag gillar att springa två gånger över Västerbron och ut till Kaknäs. Så årets Stockholm Marathon blir nog mitt sista (om jag lyckas med min träning och tar mig till start)
:-)
2017-02-19


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.