Rolf Öhlén

​Hroduwulafars underbara resa genom Sverige v 171-174

 Nu går färden längs ett stenigt, flackt men högt beläget skogslandskap längs Siksjön, en mil lång sjö men för det mesta endast kilometerbred.

Ungefär längs mitten av sjön på den västra sidan ligger Råbäcksvallen och vid den norra änden Siksjön.

 Strax innan Sveg ligger Byvallen. Ursprungligen var det en fäbodvall öster om Svegs kyrkby. Numera finns flera jordbruk, en crossbana och en golfbana. Här fanns även Byaforsen som dock reglerades på 1970-talet.

 Så far jag över Vallsjöns utlopp i Ljusnan. E 45 påminner om flygfältsvägen mellan Örnsköldsvik och Gideå, inte särskilt bred, inga vägrenar, ser mest ut som en vanlig landsväg.

 På den södra sidan av Ljusnan ligger Bäckedals folkhögskola. De har forntida tekniker som inriktning. Här kan man lära sig smide, garvning, textiler, örter och salvor med mera.

 En vacker valvbro tar mig över till norra sidan och så gör jag mitt triumfatoriska intåg i gamla Sveg.

Sveg ligger vid den konstgjorda Svegsjön. Den är den största tätorten i Härjedalen och fjärde största i Jämtlands län. Orten är känd från 1270-talet som en tingsplats. Namnet kan komma från den sväng, sveigr på norröntska, älven Ljusnan gör strax nedanför kyrkan. Den nuvarande kyrkan är uppförd på 1840-talet men ersatte då en tidigare med medeltida ursprung.

 Den första kyrkan byggdes troligen på 1000-talet. Den efterföljande brändes den 3 juli 1563 i samband med ett anfall av en hög hälsingar. 1612 stod en ny kyrka klar som under 1700-talet genomgick ett antal reparationer och renoveringar. I början av 1800-talet växte befolkningen och 1820 beslutades det att en ny kyrka skulle byggas.

Först 1845 inledde byggmästaren Jacob Norin (1795-1864) från Norrala i Hälsingland bygget med att riva den äldre kyrkan och uppförde den nya på samma plats.

 Från 1400-talet finns en norsk mässhake bevarad. En av inventarierna är ett krigsbyte från Centraleuropa, ett altarskåp från 1623. Predikstolen är från 1649 och kyrkklockan göts i Stockholm 1683 av Michael Bader.

 Fram till slutet av 1800-talet var Sveg ett centrum för kyrka och ting. När skogsbolagen började sin verksamhet och järnvägslinjen mellan Orsa och Sveg öppnades 1909, till Brunflo 1922 och Hede 1924 stärktes byn som centralort i landskapet. Som på många andra ställen har järnvägens betydelse minskat.

Orten har en flygplats, Härjedalen Sveg airport, med dagliga förbindelser till Stockholm.

Här finns i dag torvindustri, sågverk och plåttillverkning. Även callcenterversamhet bedrivs här.   

 Världens största träbjörn - ca 13 meter hög - finns här. Den tog ca två år att bygga.

Festivalen "Björnfesten" firas sedan 2006 men har äldre anor under annat namn. Den hålls vanligtvis under en vecka med loppmarknad, tivolin, uppvisning av fina bilar och skoterkörning över älven Ljusnan under de första dagarna. I slutet av veckan är det tre kvällar med dans och musik.

 Några kända personer från Sveg är Beatrice Ask (politiker), Ida Ingemarsdotter (längdåkerska), Henning Mankell (författare)

 Utanför Sveg ligger Nilsvallen. Häriftån kommer skådespelaren Thomas Hedengran som spelat med Galenskaparna och After Shave. Hans intresse för skådespeleri väcktes när tv-serien Katitzi spelades in i Sveg.

Jag kommer till avtagsvägen till Sundsätt, en av de äldsta byarna i Härjedalen och är troligen från 1300-talet. Idag är sex gårdar bebodda året om. 

2017-03-07 10:31.


Kommentarer till blogginlägget