Rolf Öhlén

Hroduwulafars underbara resa genom Sverige v 135-147

Gamla Orsa. Historisk mark. Också för min personliga del. Efter tre försök med en inställd start på grund av sjukdom, ett stopp i Mångsbodarna på grund av rep och åter efter dito i Evertsberg gav jag upp mina taffliga försök att åka Vasaloppet första söndagen i mars. Istället satsade jag på Öppet spår.

 Från att åka med Skorpeds sportklubb som ordnade allt från buss till boende var jag nu hänvisad till mig själv. Jag bokade boende via turistbyrån och hamnade i Orsa hos en flurig tant som tyckte att skulle jag åka igen kunde jag boka boendet direkt med henne så behövde jag inte gå genom Turistbyrån. Det var första och hittills enda gången jag bodde i Orsa under mina Dalaresor.

 Den gången kavade jag mig fram till Oxberg där repet dragits för länge sedan. Skotern kom tre gånger och frågade om jag inte skulle bryta. Det funderade jag på redan i Evertsberg men några hade sagt till mig att efter Evertsberg är det bara utför. Ha ha ha samt ha! Det var en betryckt och tyst stämning i brytbussen när klev ombord och sade högt och ljudligt att jag skulle strypa den som sagt att det bara var utför från Evertsberg och plötsligt bröts tystnaden med ”Ja verkligen”, ”de sa de till mig också” och så lättade stämningen och samtalen kom i gång. Allt sedan den dagen har jag nöjt mig med att starta i Oxberg.

 Men nu var det varken om mig eller Oxberg jag skulle skriva om utan om Orsa vid den nordöstra änden av Orsasjön. Trakten har varit bebodd sedan stenåldern. På 1600-talet anlades Orsa skans vid Oreälven för att förhindra norska infall från Härjedalen.

 1901 förstördes stora delar av gamla Orsa centrum genom en brand. Kyrkan var en av de få byggnader som klarade sig. Här finns också ett slipstensmuseum samt Dalarnas största musikaffär. Varje onsdag i juli och första onsdagen i augusti hålls årligen en gatumusikfestival, OrsaYran, då musiker kommer från alla delar av landet för att spela för och med varandra. En dryg mil nordost om Orsa ligger Orsa Grönklitt, norra Europas största björnpark där det också finn varg, järv, lo, tigrar och lite av varje.

2017-01-12 09:45.


Kommentarer till blogginlägget