Ove Jansson

Framtidens fysiska motionsutmaningar

Vilka fysiska utmaningar är rimliga att sätta upp i framtiden? Tankarna kretsar i olika banor, vad känns motiverande, vad drömmer jag om att få uppleva, vad är rimligt, hur mycket tid finns för att nå utmaningar, hur mycket pengar kan jag lägga ner på att nå utmaningarna… Många olika aspekter som jag behöver ta hänsyn till för att sätta upp lämpliga fysiska motionsutmaningar att sträva mot i framtiden.

Just nu känner jag mig motiverad för att genomföra ett Ironman, 3 860 meter simning, 18 mil cykling och 42km löpning innan jag fyller 50 år den 20 februari 2019, drygt 2 år och 2 månader kvar. För att kunna nå detta mål tror jag att det är lämpligt att först genomföra ett 1/2 Ironman först. 

Sedan har jag även en dröm att få tillfället att genomföra Atens Maraton i Grekland. Att starta i orten Maraton och gå i mål på den antika olympiastadion i centrala Aten. Att klara av den ursprungliga Maraton sträckningen skulle kännas speciellt. Jag har även en önskan att åka flera långlopp på skidor. Jag skulle gärna vilja genomföra olika långlopp på olika ställen i världen. Det handlar inte om att sträva efter bra placeringar utan mer att få känna att jag har lyckats genomföra loppet och fått uppleva stämningen. 

När det gäller långloppen på skidor och Aten Maraton så känner jag inte att det finns någon tidsgräns när det ska vara genomfört, till skillnad mot att genomföra ett Ironman innan jag fyller femtio. Men det gäller att det finns lite energi kvar i kroppen för att kunna ta sig i mål. 

Ett långlopp på cykel som jag skulle vilja klara av är Le Etape du Tour i Frankrike, att kunna genomför motionsloppet som arrangeras på en av Tour de France:s etapper varje år. Som jag förstår arrangeras denna motionstävling på en av bergsetapperna i antingen Alperna eller Pyrenéerna. Sedan skulle det även vara kul att cykla några klassiska klättringar i Alperna.

För att även ha några enklare och mindre delmål så känner jag att jag även vill hålla på med andra idrotter och motionsformer under tiden. Tänker mig att dessa kan vara lite lustfyllda aktiviteter för att inte känna sig uttråkad i den långsiktiga träningen. Här tänker jag mig att orienteringen och specifikt MTB-Orienteringen kommer in som en liten extra krydda. Sedan kan det givetvis bli några deltagande i några tävlingar som ingår inom Triathlon: simning, cykel och löpning. Men dessa kommer säkert mer bli tävlingar för att kolla hur träningen går och mäta vilken nivå jag ligger på för att nå de större målen.

Sedan har jag även fysiska motionsutmaningar utför idrotten. Dessa handlar om att lyckas gå upp på olika bergstoppar. Det finns några som jag har försökt men misslyckats nå. Dessa vill jag få en revansch på, dessa inkluderar Mont Blanc i Frankrike och Halti i Finland. Sedan skulle jag även vilja samla fler av Europas högsta toppar till att börja med. Men det skulle även vara härligt att nå högre höjder, 6000 - 7000 m.ö.h. kanske inte är omöjligt. Några berg som skulle vara kul att komma upp på är Kilimanjaro, Aconcagua, Mt. Ararat och Elbrus. Men där har vi problemet med att det kostar en hel del pengar att lyckas med dessa berg.

Jag har läst att det är enklare att nå sina mål om man offentliggör dem. Så nu har jag skrivit ner mina mål som jag funderar på i detta lilla blogginlägg. Så nu gäller det bara att sätta igång med träningen för att nå dem. Ni får gärna följa mina framsteg här eller på andra platser i cyberrymden. Ni får gärna även slänga iväg några uppmuntrande ord då och då för att hjälpa mig på vägen mot målen.

Så idag den 7 december 2016 så ser min så kallade "Bucket list" ut som följer:

●  1/2 Ironman, Triathlon

●  Ironman, Triathlon

●  Le Etape du tour, Cykel

●  Mattila Ski Marathon, Längdskidor

●  Engadin Skimarathon, Längdskidor

●  Aten Maraton, Löpning

●  Mont Blanc

●  Halti

●  Kilimanjaro

●  Aconcagua

●  Mt. Ararat

●  Elbrus

2016-12-07 22:43.


Kommentarer till blogginlägget