FunBeat Tipsar

Din guide i lampdjungeln

Vintern, mörkret och kylan är här. Men som aktiv person vill du självfallet hålla fast vid dina träningsrundor och helst också upptäcka nya. Kanske tänker du åka skidor och/eller rullskidor utanför de upplysta spåren och vägarna samt ta en skogstur med din cykel. Tidsekvationen går inte ihop med jobb, skola, dagishämtningar och vardag. De ljusa timmarna räcker inte till! Lösningen stavas pannlampa. Den perfekta julklappen till dig själv och eller någon som gillar utomhusaktiviteter.

Sedan LED-tekniken slog igenom på allvar för dryga 10 år sedan har marknaden svämmat över av hundratals olika märken och tusentals modeller. Priserna varierar från några hundralappar upp till höga fyrsiffriga belopp. Vad ska man köpa, vem kan man lita på och hur mycket ljus behöver man.

I denna artikel tittar vi på generella råd kring lampor för fysisk aktivitet. Då väljer vi modeller som har uppladdningsbara batterier för att få tillräckligt med ljus. Vi gör inga anspråk på att vara heltäckande. Se denna text som en enkel guide.

Lumenträsket

Att mäta mängden ljus (lumen) på ett tillförlitligt sätt på en högprestanda LED är inte helt enkelt. Det finns i dagsläget ingen standardtest som är tillräckligt bra och som alla tillverkare och varumärken använder sig av och erkänner. Utan att nörda in sig fullständigt i det så handlar det något förenklat om två saker;

1. Högprestanda LED-lampor är inte konstruerade för att mätas enligt gällande standard som kräver en viss temperatur och tid och dessutom inte tillåter någon kylning.

I stort sett alla lampor av denna typ är konstruerade för att få kylning av fartvinden du skapar när du rör dig. Om de inte kyls blir de snabbt överhettade. Då kopplar lampan automatiskt ner till lägre effekt för att skydda elektroniken. Det sker ofta vid en temperatur mellan 70-80 grader.

2. Alla ljuger. Många mindre seriösa tillverkare och återförsäljare anger maximalt antal lumen som är rent hitte-på utan någon kontakt med verkligheten. Det kan vara en kvot på 15 eller mer mellan angivet lumental och det man kan mäta upp. I klartext – om någon säger att de har en lampa som ger 5000 lumen och att de köpt den för 350 kr på aliexpress eller e-bay så är det ren bluff. I dagsläget finns det två seriösa aktörer på marknaden som har lampor som ger den typen av prestanda. Toppmodellerna från Svenska LedEx och Tyska Lupine. Då pratar vi lampor som kostar kring 7000 kr och däröver.

Hur långt lyser det?

Ibland hittar du också uppgifter om hur långt en lampa lyser i meter. Men på samma sätt som med lumen är detta svårt att mäta och ange. Det görs sällan på ett seriöst och trovärdigt sätt. Vad menar man med den angivna längden? Motfrågan blir givetvis i vilken omgivning och hur många lux man lyst upp med på angivet avstånd. Skillnaden mellan att lysa upp en klar vinterkväll i ett skidspår med vit nysnö jämfört med en regnig kväll i en granskog är självfallet också väldigt stor.

Som kund vill man ha ett enkelt mätbart svar om lumen och längd – men verkligheten är dessvärre inte riktigt så enkel.

Bredd och ljusbild

Lumen och längd är inte bara svåra och luddiga begrepp när det gäller att mäta en lampas kapacitet. De säger dessutom ganska lite om hur din lampa är att använda i praktiken. Betydligt viktigare är hur ljusbilden du får framför dig ser ut. Är ljuskäglan tillräckligt bred? Är den sammanhållen eller har jag olika optiska fenomen som stör.  Lyser det tillräckligt långt för mitt behov? Har jag en centrerad spot med randljus eller håller hela ljusbilden ihop? En smal stark spot som kastar ljus rakt fram 80 meter är inte speciellt användbar – den kommer troligen bara ge dig illamående.

En LED-pannlampa har oftast någon typ av spridningslins för att fördela ljuset framåt.

Lampor med endast en diod blir i regel smala och ”spottade” i sin ljusbild. Eller så får man en ljusbild med störande optiska ringeffekter. Det gäller också om lamporna har en zoom-funktion.  Fler dioder och bra spridningslinser ger bättre ljusbilder – men spridningen leder också till att man tappar en del i maximal kapacitet (mätt i lumen) och i längd.

Dyrare och mer avancerade modeller kan ha flera olika typer av linser för att optimera ljusbilden för både bredd och längd.

Vad ska du använda din lampa till?

Ju högre hastighet du tänker dig hålla desto mer ljus behöver du – det är en ganska så enkel grundregel att förhålla sig till. Enduro på leriga Novemberkåsa-stigar i 80 km/h kräver mer ljus än en rask promenad på 5-km-spåret.

Allt-på-huvudet-lampa

För stiglöpning och enklare skidåkning kommer man långt med lampmodeller som har batteriet på huvudet. De kommer dock inte få tillräckligt med ljus för t ex rullskidåkning eller MTB.

Exempel på lampor i denna kategori:

Petzl Nao, Lumonite Compass, M Tiger Sports X10, LedLenser SEO7R, Silva Trail Speed m fl.

Att ha batteripack och lampa i en enhet gör det smidigt och snabbt att komma ut och enkelt att komma igång. Nackdelarna är att det blir tyngre på huvudet och att du exponerar batteriet för kyla. Kyla och batterier är aldrig en lyckad kombination och du kan tappa upp mot 40% av angiven maximal brinntid om det är ett antal grader under noll.

Lampor med separata batteripack

Om du vill ha och behöver mer ljus än en liten kompakt lampa kan erbjuda så måste du välja en modell med externt batteripack.  Ofta får du då också en lampa som du kan använda både på cykelhjälm, cykelstyre, ridhjälm m m. Flera modeller har numera också GoPro-adapters om du vill använda lampan när du kör skoter / enduro. Här finns mycket att välja på.

Att ha batteriet på ryggen i en sele, eller ryggsäck, är givetvis lite struligare när man ska ta sig ut med kablar och batteripack. Men belöningen kommer i form av mycket mer ljus, bättre ljusbilder och längre brinntid. Om du förvarar batteriet i sele nära kroppen så håller du det varmt och förlorar därigenom ingen effekt av att det kyls ned.

Batterier

De lampor vi tittar på här har samtliga laddningsbara litium-jon-batterier. Undersök gärna batteriernas angivna kapacitet och vilken typ av battericeller som används. Det är stor skillnad i både pris och kvalitet mellan bra och dåliga battericeller. Fråga din handlare vilken typ av battericeller det sitter i lampan du tittar på.

Jämför också brinntid på max ljusstyrka när du gör ditt val av lampa. Det är ofta ganska ointressant att en lampa kan lysa i över ett dygn med 30 lumen – det är ett ljus du inte har någon nytta av i träningssammanhang. Lika dåligt är det med en lampa som presterar väldigt mycket ljus men under en för kort tidsperiod. En bra pannlampa ska kunna lysa på max effekt i minst 90 minuter för att vara användbar för träning.

Funktioner

Det finns mängder av olika funktioner och inställningar på de olika lampmodellerna. Vad som är viktigt för dig det vet bara du. Vissa tillverkare sparar på batterikapacitet (och därmed vikt) genom att låta lampan koppla ner i lägre effekt vid ljusare förhållanden. Det finns modeller med dimmers, olika ljus för olika typer av aktivitet m m. Något som vi absolut rekommenderar är att du väljer en modell med någon form av ”kom hem-funktion” som automatiskt kopplar ner och sparar batteri när batteriet är på väg att ta slut. Det tar tid att hitta hem utan lampa i beckmörker.

Garantier

Titta också noga på garantibiten. En pannlampa används i, och ska tåla, hårda förhållanden. Regn, snö, slask och kyla. Om något går fel så är det skönt att veta att det finns hjälp att få och att garantierna håller det som utlovas. Sök svar på vad garantin täcker och för vilka delar den gäller. Det ska din handlare ha koll på.

Slutligen – testa innan köp

När du väljer din lampa så bör du självfallet få prova den i verkliga förhållanden. En seriös handlare låter dig givetvis testa produkten där den ska användas – d v s i beckmörker ute i skogen!

Begär att få öppet köp och att du får provlysa. Känn efter hur lampan sitter på dig och på ditt huvud. Lita på din känsla – det är du som ska använda den. En lampa du inte gillar kommer du inte att använda.

Köpråd:

Köp lite dyrare än du från början hade tänkt. Kvalitet lönar sig i längden. Prata med vänner och bekanta som använder pannlampa och testa deras.

2016-12-05 15:22.


Kommentarer till blogginlägget


Ett tillägg till eventuell kom-hem funktion - en liten men naggande god handhållen lampa (alternativt en extra väldigt liten pannlampa, kan sättas på den stora lampan) är mer än guld värd om huvudlampan av någon anledning slocknar. Tar ingen plats men kan rädda många timmar i mörka skogen.
2016-12-06Håller med Anders ovan. Reservlampa är ett måste. Räcker med en riktigt liten men det kan bli....äventyrligt...utan backup.
2017-01-15


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.