FunBeat Tipsar

Everest Challenge - You VS. the mountain - 11 mars 2017

Världens högsta berg kommer till Stockholm! Everest Challenge är utmaningen för dig som alltid undrat hur det är att bestiga världens högsta berg. 11:e mars 2017 kan du ställas inför liknande förhållanden simulerade på Flottsbro skidbacke i Stockholm. Ta dig över glaciärsprickor, undvik laviner, uthärda orkaner, tunn luft och tuff klättring. Har du det som krävs? 

Idén föddes när erfarne bergsbestigaren Fredrik Sträng föreläste för en lågstadieklass. En flicka i 2:a klass frågade hur det kändes det att bestiga Mount Everest? Där och då föddes idén att skapa en bana där vanliga människor kan testa på utmaningen utan att riskera livet eller betala åtskilliga hundra tusentals kronor. 

Första året Everest Challenge genomfördes var 2015 och då var det mer som ett test. Nu är det dags för den fullfjädrade produkten och det kommer att bli tufft. Väldigt tufft. 

- Sannolikt kommer 20 % inte ta sig igenom banan, säger Fredrik. 

- Att lyckas handlar inte bara handlar om god fysik utan om tålamod, samarbetsförmåga, att kunna göra kloka beslut och att vara lösningsorienterad.

Avsikten är att testa människors fysiska och mentala förmåga till max, men samtidigt så tummar inte arrangörerna på säkerheten. Hjälm och skyddsglasögon ett krav. På ett av hindren, Snowstorm, springer du rakt mot snökanoner. 

Målet med Everest Challenge är att inspirera människor att komma ut och röra på sig, verka för samarbete och laganda samt att hjälpa de i nöd. 

2015 orsakade en jordbävningen i Nepal stor förödelse och tragedi. Över 9000 dog och över 600 000 människor hamnade utan tak över huvudet. Fredrik som klättrat många berg i Nepal bestämde sig för att göra allt han kunde för att hjälpa. Med en insamlingsgala och sponsorer lyckades han få in 253 822 kr till Röda Korsets insatser.

- 25 kr av varje anmälan går oavkortat till Röda Korsets arbete för de jordbävningsdrabbade i Nepal, säger Fredrik som varit på plats från september 2015 till maj 2016 och hjälpt till med att bygga upp hus i den otillgängliga dalen Rolwaling i Nepal. Det var också anledningen till varför det inte blev en Everest Challenge 2016. 

Fakta Everest Challenge 

  • Everest Challenge är den enda hinderbanan i världen som efterliknar förhållandena på Mount Everest.
  • Utmaningen går 5 ggr upp och ner för Flottsbros totala 600 fallhöjdsmeter.
  • 9 km löpning/klättring genom en formidabel bana.
  • Deltagarna springer med andningsfilter för att simulera den tunna luften på 8000 m höjd.
  • Anmälan öppen för dig från 10 år och uppåt.

Anmälan: www.everestchallenge.com

Kontakt: info@everestchallenge.se

2016-10-19 11:24.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.