Marie-Louise Karlander

Jämtjockt kontra varierat

När man är mitt i hösten och grundträning är det lätt att veckorna bara rullar på, man kör samma träningsschema vecka efter vecka. Vad som är rätt eller fel är väldigt svårt att uttala sig om. Troligen finns det lika många rätt som det finns människor. Idag hos naprapaten (fd simmare) pratade vi om att simmarna slutat simma morgonpass, för att någon förståsigpåare hade sagt att de kan ändå inte tillgodogöra sig träningen. Jag tror att det även här är olika, en del är morgonmänniskor, hoppar upp ur sängen redo för en ny dag medan andra är mer trögstartade. 

Själv brukar jag inte lägga intervallpass på morgonen utan mer lugna återhämtningspass och njuta-av-morgonen. Ibland är det mer för att vovven ska få en längre runda än om vi hade promenerat. De tävlingar jag tävlar är starten ofta tidigt så varför inte vänja kroppen vid aktivitet på morgonen. Det senaste året har jag dock varit mer morgontrött än tidigare.  Jag gillar det inte alls, har försökt analysera varför, sämre nattsömn på grund av att man är i den förhatliga övergångsåldern. Tycker till och med att detta påverkar min fart. Får jobba hårdare för att springa, simma, cykla riktigt fort.

Vad jag gjorde mindre bra förra året var att jag tränade så jämtjockt. Jag tränande inte tillräckligt tungt, mängd under de "tunga" veckorna, så när återhämtningsveckan kom tyckte jag att jag inte förtjänade den och därmed vilade jag inte tillräckligt, som "straff" och det tror jag straffar sig i sämre resultat och skadeproblem. Förkyld är jag peppar, peppar inte ofta. Det rör sig om två dagar på ett träningsår jag inte är träningsbar. I höst har jag försökt träna hårdare och mer tid under tungveckorna, Man blir trött mentalt av det och det är klart, så välstadat hemma har man inte. Nu är det dags för en återhämtningsvecka med max 8 tim träning, blir förmodligen mindre än så. Dubbla pass på samma dag ryker förstås, sedan kortar jag ner simpassen och löpningen i veckan. Det kan vara bra för knoppen och själen göra något annat alternativt träningspass. Hade väl något sådant i lördags redan då vi var på Boda Borg och kröp och ålade, använde hjärnkontoret. Tror också att det är viktigt för att hålla uppe motivationen för träningen att inte träna jämtjockt och lika varje vecka. Ta hand om er, träna hårt när det förväntas och träna lugnt emellan och glöm inte vila, äta gott och njut.

2016-10-18 11:28.


Kommentarer till blogginlägget