Rolf Öhlén

Konsten att hålla klaffen

Puritanerna må ursäkta.
I dag har jag varken bytt om eller kämpat mot klockan eller en viss sträcka så i dag har jag inte tränat. I stället har jag och fyra till i vårt jaktlag burit ut tre jakttorn och flyttat på tre. Vi har kånkat över myrar, vi har snubblat över stock och sten på hyggen så fysiskt aktiv har jag definitivt varit, varför jag också registretat 2 timmar under ”Övriga aktiviteter” fast tiden är något i underkant.

I går var jag in en gång till Bredbyn. Torsdag 10/7 blev det två vändor. Jag höll på att restaurera en klaffbyrå. Den hade stått i ett uthus på farmors hemställe i Brandtjäl. En farbror till mig hade tingat den, men den hade inte kommit längre. På 80-talet ville grannen köpa tillbaks marken som blivit avstyckad från stamhemmanet och vi var villiga att sälja. Han tänkte bränna ner uthusen – bostadshuset hade tidigare förstörts i en brand då även farmors bror omkommit. Ville vi ta rätt på något där? Nej sa alla och avsade sig alla anspråk på sakerna som fanns där – utom min bror och jag.

Problemet var släpvagn. Det närmaste stället som hade sådant till uthyrning hade en som var obesiktigad och öppen. Äsch, sade vi, vi far och tittar. Det kanske inte finns något att ta rätt på där. Skulle vi hitta något kan vi hyra släp då. Sagt och gjort, vi for i väg. När vi kom fram såg vi en släpvagn med kapell som stod på höger sida om vägen. –Den skulle vi haft, sade min bror. Vi gick ner till husen som låg på vänster sida strax nedanför där släpvagnen stod placerad. När vi gick där och rotade kom grannen som skulle köpa stället ut och frågade om vi behövde någon hjälp. –Hittar ni något kan ni få låna min släpvagn, den står på andra sidan vägen.
Det var den vi hade sett.

När vi var klar hade vi fyllt släpvagnen samt min gamla combi cupé på längden och tvären med prylar och inventarier. Vi hade med oss minst ett skåp, en hyvelbänk, verktyg, ett köksbord, stolar och soffa som en faster bad oss ta reda på för hennes räkning – samt klaffbyrån, full med gamla papper som rörde gården, ransoneringskort från andra världskriget, en orörd motbok med mera. Klaffbyrån fick sig en rejäl översyn, jag limmade fast lösa bräder, min bror lagade några lådor och sedan blev den stående i ladugården på torpet.

Nu inför släktträffen tänkte jag att det kunde vara roligt att ha den i ordning. Eftersom min bror var på torpet for vi upp på tisdag, hyrde släpvagn och så fick han hjälpa mig att lasta på den. På onsdag när vi kom hem fick vaktmästaren hjälpa mig att lasta in den. Nu skulle bara klaffen sättas fast och lådorna behövde handtag.

Jag for in till Bredbyn och införskaffade gångjärn och handtag. Tyvärr visade det sig att skruvarna skulle dras in från insidan och att träet var för tjockt, så jag fick åka in till Bredbyn igen. De hade inga längre skruvar i rätt storlek, I stället köpte jag en borr så att jag kom in längre med skruven i träet. Det gick på en låda, men på den andra var ett beslag ivägen för borren, så jag fick ta det gamla som var lite trasigt och sätta dit igen. Men klar blev den.

Fredag 11/7 blev till att städa och möblera om inför släktträffen dagen efter.
2008-08-08 15:13.


Kommentarer till blogginlägget