Anna Karin D

Ko-incident

När man passerar Torna Hällestäd, den mysiga byn några mil öster om Lund, och viker av på vägen mot Tvedöra och Södra Sandby korsar man efter någon kilometer en färist. 

När man kommer på cykeln (läs racern) nerför backen från Dalbyhållet har man vändpunkt i Torna Hällestad. Vägen mot Södra Sandby vänder åter mot Lundhållet om man tänker sig en lagomlång runda på sådär 3-4 mil. Det är en fin, lätt böljande sträcka utan tvära kurvor. Kan vara lite blåsigt från sidan, västlig vind dominerar. Men det är som sagt en fin sträcka. Att rejsa på ! Krypa ihop, trycka, dra, kämpa, ner i bocken, slita. Härligt. Fantastiskt vackert är det dessutom,  vyerna norröver. Fälten. Färgerna. Dofterna. 

Men så är det ju färisten. Den irriterar lite, inte vågar jag rejsa över metallspjälorna! Jag tänker på hemska saker som kan hända, att jag på nåt sätt vrider och kör ner hjulet mellan dem, att däcket smäller. Att jag går sönder. Att cykeln gör det. Därför klickar jag ur, stannar, leder cykeln över, långsamt.  Lite lätt irriterad över att liksom få börja om med farten. Rejsandet, dra....tryck....bocken och allt det där.

(Efter någon knapp halvmil kommer ytterligare en färist. Samma lätta irritation, samma börja om.)

Jag har faktiskt inte riktigt på riktigt reflekterat över varför det finns ett par färister i vägen just här. Fast jag vet ju, men.... I går morse fick jag en påminnelse. Om boskapen, kreaturen, de som inte fattar hur man tar sig över galler med klövar på fötterna.

Kanske tycker kreatursägaren att det är en bra idé att låta koflocken nöta asfalt på tidiga lördagsmorgnar, när ändå ingen normal mänsklig individ är ute och vill ta sig fram?

För: Strax efter färisten myllrade vägen av hemska stora djur! Jag är inte säker på att det var kor, det kan ha varit tjurar. 

Bufflar? (Nej, inga bufflar.)

Jag är inte den som gillar att gosa med kossor! Jag har inte kofobi, ånej, men det är något opålitligt med dessa djur, man vet aldrig vad de kan hitta på! Få ett destruktionsryck och komma dundrande i hundra knutar med sina tusen kilo kött, de mosar mig som en mygga! 

Vad skulle jag göra? Vända åter som (d)en fegis (jag är), eller ta tjuren vid hornen (!!!!!!!) och utmana ödet?

Jag utmanade ödet. Det är lite udda och förvånande, min lilla kreatursskräck är väl inarbetad. Har jag mognat, eller har jag bara blivit dum? Oförmögen att tänka om? Is i magen och kallt huvud hade jag i allafall, då jag just blivit nedkyld av ett störtregn strax före byn.

Jag cyklade. Lugnt. Mellan korna/tjurarna kryssade jag på min vitblå degavi-cykel, skorna lossade från pedalerna, lugnt och fint, titta så snäll jag är, kreaturens vän, djurens lilla ängel, vänligt stämd, fiiiiiina söööööta kossan Rosa...nu ska du bara stå still och inte göra märkliga hopp och utfall för då stannar hjärtat på den här blöta tanten förstår du.....och Ferdinand, tjuren, ska bara lukta på blommor. Tjurar är skapta för sådant och ska inte skrynkla ihop cyklar. Glo inte så på mig! 

Efter en hel evighet ebbade koflocken ut. När sista kon var passerad,  då kröp jag ihop, trampade som besatt, slog alla tänkbara rekord i precis allting som har med hastighet att göra, drog som ett blått vått hysteriskt streck genom skånska sädesfält och hagar och....

....dundrade över färist nummer två. Utan att hoppa av cykeln, som höll.

Räddad!

På återstoden av cykelturen väjde jag endast lätt för flockar av sniglar. De var väldigt många och försedda med epitetet "mördar-". Men det skrämde mig inte.

2016-07-10 07:02.


Kommentarer till blogginlägget


*asg*
Jag kan se varje sekund av hela förloppet framför mig. Underbart!
2016-07-10Säkert skånska jättebufflar. Dom finns visst endast vid Tvedöra.
Här är en till som tycker det är oerhört skönt när sista bufflen är passerad och faran kanske är över. Sen race! Puh!
2016-07-11Kul berättelse om ett ställa man varit på många gånger. Det går förresten årligen ett tempolopp mellan Södra Sandby och vägen mot Tvedöra som jag brukar vara med på, så jag kan intyga att det går att blåsa över färistarna i både 40 och 50km/h med spinkiga tempohjul utan problem :-D
2016-07-21DET tempoloppet ska jag nog undvika! :-)
Jag är för feg, både för fän och färister!
2016-07-23