Ulf Domanders

Stilpolisen informerar - Rätt klädd för cyklingen...

Fashion är förstås det viktigaste när det gäller landsvägscykling, det har jag lärt mig genom egna misslyckande och kommentarer från medcyklister. 

En viktig regel är att om  du inte är bäst, kan du åtminstone vara snyggast.

Det är därför viktigt att du som är novis inom cykling börjar i så att säga "rätt ände". För om du ska lyckas med cykling är det inte med teknik och kraft du börjar. Först och främst ska du uppfylla alla de regler som du förväntas kunna och som du ska uppfylla. Inte förrän du är en riktig fashion-kvinna/man, eller rent av en strålande vacker MAMIL som retar gallfeber på icke cyklister när du gör entre på fiket så finns ett antal framgångsfaktorer du förväntas kunna. 

Här följer därför en regelbok som du bör följa för en framgångsrik karriär inom cykling.

Håll till godo, här är överlevnadsguiden för landsvägscyklisten:

http://ulfdomanders.blogspot.se/2016/06/stilpolisen-informerar-ratt-kladd-infor.html

En vanlig missuppfattning som jag själv hade är att man måste vara bra för att ha snygga kläder. FEL! Inget kan vara så fel. I cykling kan du vara hur dålig som helst utan att behöva skämmas för att du har en cykel för 100 000:-. Dags därför att investera rätt i pryldjungeln och förvandla dig till riktig cykelmodell :-)

2016-06-14 13:46.


Kommentarer till blogginlägget


Haha, kul post, ja ni LVG:are är lustiga! (och jag som i smyg önskar att jag vore en.) Har själv förstått att snygghet går före hastighet, då jag + partner i regel cyklar om och/eller leder de flesta lvg:are häromkring trots att de ser så fräsiga ut. Vi på dämpade mountainbikes, stora däck med mycket struktur, och till allas förskräckelse dessutom i random träningströja och omatchande strumpor... Jag får så sällan vara mallig så det nästan går överstyr nu. :-)
Till deras försvar tränar vi mycket backe, och det finns mycket backar här.
Också till deras försvar så har vi börjat vika oss för trycket - just köpt på oss nya, dyrare, bättre, matchande cykelkläder - And so it begins...
2016-06-14Långa strumpor har man bara i damtennis ...
2016-06-14Fantastiskt bra skrivet Ulf med ett leende naturligtvis så har jag varit en av de som "Klankat ner" på dig under våren. Men du har gjort hemläxan med betyget MVG.
PS. När ett du tar ett foto på en cykel så ska det tas med drivlinan mot kameran ;)
//Jocke
2016-06-14haha Tackar Joakim :), Långa vita strumpor borde vara ok enligt min undersökning Anders, sedan är det ett steg att ikläda sig dem. Tackar Sandra! Tja ni MTB-cyklister är nog snarlika innan ni lortat ned er :-) :-)
2016-06-14Kul läsning! Också kommit in i "cykelsträsket" och njuter mer och mer. En fråga till en stilexpert. Är det ok att cykla omkring i den gula ledartröjan till Touren eller den rosa till Girot. Frågar åt en kompis (hm hm)....
2016-06-15Rule #27 // Shorts and socks should be like Goldilocks.
Not too long and not too short. (Disclaimer: despite Sean Yates’ horrible choice in shorts length, he is a quintessential hard man of cycling and is deeply admired by the Velominati. Whereas Armstrong’s short and sock lengths are just plain wrong.) No socks is a no-no, as are those ankle-length ones that should only be worn by female tennis players
2016-06-15Din bevisföring är övertygande Anders! Jag får backa på strumporna. Tackar :-)
2016-06-15Oj, JOhan att cyklai en ledartröja!! Jag har aldrig ens vågat tänka tanken. Låter som ett gränsfall :-)
2016-06-15Det är nåt med den där cyklingen som gör att man vill se proper ut!!!! :-)
2016-06-19Nu är jag helt förvirrad....Visserligen är jag ny på det här med landsvägscykling så är ju inte så himla insatt. KAN man verkligen cykla utan handskar? Och armvärmare, benvärmare och skoskydd???
2016-07-18Bra fråga Anne :-) Handskar är säkerhet så det ska givetvis vara på för att skydda dina händer. Matchande skoskydd är Aero och är stilpoäng samtidigt som det i princip är "Most bang for the bucks" se (http://ulfdomanders.blogspot.se/2016/04/strategi-vatternrundan-lagtempo-sub-8.html). Arm och benvärmare är ett nödvändigt ont och döljer dina vaxade muskulösa ben, alltså på bara i nödfall. Samt förstås arm & benvärmare kommer i par. Alltså inte ok med enbart armvärmare. Om en är på, ska båda finnas. Vem har sagt att cykling ska vara lätt ;-)
2016-07-19Kommer aldrig mer att kunna se en racercyklist utan att kolla så strumporna är vita 😂🚴🏼 Tack för strålande underhållning för en som precis har börjat cykla hybrid (nu svor jag förmodligen).
2016-07-21Välkommen till cyklisternas underbara värld Anna! En annan sak som jag tycker är värd att poängtera är ju cykeltröjan med sina fickor på ryggen, Där ska man ha sådant man inte klarar sig utan. I den högra fickan är det lämpligt att ha en banan har jag fått lära mig. Sedan kan man också ha med sig nötter och choklad ifall man behöver fylla på energiförrådet. Men nu måste jag fråga stilpolisen: Vilken ficka har man lämpligen chokladen i? Jag är lite rädd att den ska smälta och ge bruna "bromsspår" ner till vaderna. Finns det något kylsystem som ni proffs använder för att undvika detta? Kanske går att koppla till kadensmätaren? Eller ska man kanske helt enkelt gå över till vit choklad?
2016-07-23Hahahaha, tack Anne! En sån där tröja har jag faktiskt skaffat mig och nu vet jag vad jag ska ha i fickorna :-) Men det där med chokladen är ju bekymmersamt, en liten minisnickers skulle sitta fint ibland när benen blir alldeles slut...
2016-07-24Sen måste jag ju kommentera att det stiligaste jag vet med cyklister är det stora smilet alla har. Har ni tänkt på det?
Har aldrig sett någon grupp av människor som ser så glada ut som just cyklister! Tummen upp! (Y)
2016-07-29Ja är det inte vackert Anne! För mig är det lite svårt med stil på tidigare delen av säsongen då jag har pollenallergi vilket gör att cykling blir mer en snorsport... Gäller att fixa till sig innan stoppen så att man glider fram med värdighet :-)
Anna: Det där med choklad får du nog skippa; Ladda med banan och ät en baguette tillsammans med en dubbel espresso vid stoppen så grejar du både sträckan och stilen :-)
2016-07-31Ulf, tack för tipset! Bananen går kanon, baguette tål jag inte och kaffe tycker jag inte om så jag får nog hitta andra vägar. Men chokladen hoppar jag över då!
Jag är ju, som sagt var, väldigt ny på cykeln men tycker det är så himla trevligt att man alltid hälsar på varandra när man möts.
Men den rådande blåsten är nåt som nybörjarcyklisten har väldigt svårt att se nåt positivt med, då hjälper det inte att vara färgmatchad tror jag... :-D
2016-08-09Härligt Anna! Du kommer få många härliga mil på din cykel och motvinden ger starka ben. Ren bonus som man bara kan älska :-)
2016-08-09Tack för härlig uppmuntran Ulf!
2016-08-10