Rolf Öhlén

Snacka om flyt

Jag måste skaffa nya badbyxor. De jag har är fodrade på insidan. Så länge de är torra är det inga problem. Problemet börjar när de är våta. Ska inte badbyxor vara våta då? Jo visst, men går jag upp på land och sedan hoppar i vattnet igen så sväller de upp som ett oönskat flytbälte. Det är inte skönt.

Inte heller var det skönt att bada i dag. Träningsdag var det och med tanke på ben och armar var inget annat än simning att tänka på. Jag trodde att jag skulle vara ensam i dag, men det var två till där; en farmor och hennes barnbarn. Några längder blev det inte, jag simmade mest runt och samlade in flytdynor som låg utspridda längs stranden. Då hade jag fått up värmen så pass att jag kunde snorkla mig fram och som vanligt simmade jag i en stor halvcirkel och hamnade åt helt motsatt håll.

Det var vinter. Den skönaste veckan hittills i hela mitt liv. Sportlov. En hel vecka solo i fritidshuset. Aldrig kallare än minus 15 grader, över 20 grader varmt mitt på dagen på bron. Varmt i luften, kallt i snön. Åkte skidor, lyssnade efter ugglor, njöt av friheten. En dag skulle jag upp på de berg jag sprungit runt på i 14 år. Jag var säker på att jag åkte söderut. Rätt var det var såg jag hus nedanför mig. Vart hade jag kommit någonstans? Täfteå? Men så långt kunde jag inte ha åkt? Så såg jag kyrkan. Den närmaste kyrkby var Gideå, men den låg åt helt motsatt håll eller…? Jag skrattade på vägen tillbaks. Nu hade jag tussilunkat bort mig igen. Tussilunka är när man inte är vilse men man kom inte riktigt dit man hade tänkt sig från början. Skulle farfar ha levat skulle han förmodligen sagt att småfolket hade lurat mig på fel väg.

För fyra veckor sedan jobbade jag på torpet. På vägen hem handlade vi kött till släktträffen istället för det vi var tvungna att slänga på grund av att det hade tinat. Lite hann vi städa när vi kom hem.
2008-08-06 22:46.


Kommentarer till blogginlägget