En FunBeat-användare

Du är inte inloggad på FunBeat.

För att titta på den här personens träningsdagbok och profil så måste du logga in på FunBeat.

Diabetes...

Jag har diabetes sedan 23 år och det går upp och ned med hur det funkar ihop med träning. Något som alltid gäller är dock att det gäller att planera in i minsta detalj när det ska till träning, spontanträning finns inte så ofta på kartan. Det är blodsocker och insulinmängd i kroppen, dextrosol ska med och telefonen är lika viktig den ifall något händer. 

Jag tycker att det oftast går ganska bra trots allt, men jag kan villigt erkänna att jag avundas dem som vaknar på morgonen, tittar ut genom fönstret och konstaterar att det ser ut att vara en toppendag, drar på sig skorna och drar ut på en löprunda och inte funderar så mycket på det. 

Något jag varit glad för är att mina barn inte har diabetes. Har alltid tänkt att det verkar så meckigt när man är liten. Jag fick diabetes när jag var 16 och då var man ju redan klar med pubertet och ff a småbarnsåren. 

Så i fredags fick min äldsta dotter diagnos diabetes. Hon är 10 år. Nu börjar ett nytt kapitel i mitt liv med diabetes. Jag tror att det kommer gå bra, men det känns kämpigt med alla nya första gången. 

2016-03-02 14:40.


Kommentarer till blogginlägget


Oj så tufft för er.

Min kollega med diabetes fick nyligen en mätare som sitter i kroppen (på överarmen) hela tiden med en liten nål. Då går det att mäta blodsockret trådlöst och även se om det är på väg upp eller ner. Det har då blivit mycket lättare för honom att planera maten och tider mm. Skulle säkert hjälpa en som tränar mycket också.

Vilken tur för din dotter som har en förälder med erfarenhet.
2016-03-02Nej vad tråkigt! :((( Jag fick också diabetes när jag var 15-16år, man minns inte så mycket längre hur det var innan nuförtiden då man inte hade det :P
Håller helt med dig om att trots att vi idag har "hyffsade" bra hjälpmedel (men som jag tycker tyvärr krånglar en del..) så är det ändå en STOR skillnad på att inte ha det.
All planering, packning, sjukhusbesök etc man ska kånka runt och trassla med.
Har massa listor hemma där jag skriver ner exakt vad jag ska ta med inför tex ett löplopp, skidlopp, utlandsresa etc. Svårt att ha ALLT i huvudet och missar man nåt kan det bli katastrof :(
Jag hoppas verkligen det går bra för din dotter och att hon får det "lättskött". Typ 1 diabetes är ju verkligen väldigt olika för person till person. Hoppas allt går bra!
Kramar
2016-03-03lycka till med dotterns å din diabetes.
frun har de sen 38 år tillbaka,hon tränar löpning å div..men hon har de svårt(använder insulin pump)de går upp å ner.
finns ju bättre grejer å få ut,men hon är inte nog ung typ,,
skulle nog må bättre av de nya trådlösa som mäter blodsockret å ger rätt mängd till pumpen in i kroppen.
man får ha konstant öga på henne,rätt som de är så har de dykt enormt,går bra å fixa upp ibland,,,ibland blir de ambulans.

man har ju fått heta ett å annat dessa 25 åren tillsammans,när hon har känning .
2016-03-03Tack för fina kommentarer. Jag har absolut fördel av att själv ha diabetes och veta en hel del, men det är lite trist att man också vet vad som kommer bli jobbigt. För egen del så har jag en cgm just nu vilket gör det lättare att följa hur blodsockret förändras och jag hoppas att Tyra kommer få en blodsockermätare där man kan scanna av värdena så hon slipper sticka sig så mycket.
2016-03-04Tony: Förstår att du varit med om många krångliga situationer, det är mycket som kan hända när en anhörig har diabetes. Ni är så himla viktiga för att det ska funka. Min man börjar också bli rutinerad :)
2016-03-04ja kan höra på telefonen när man pratar med frun om de börjar skjunka lr bara kika till hur hon ser ut..
oftast har jag rätt.
2016-03-05