FunBeat Tipsar

Cykla säkert med en MIPS-hjälm

Forskare på KTH har tagit fram en helt ny och revolutionerande typ av hjälm, MIPS-hjälmen, som kan förhindra hjärnskador och rädda liv. MIPS står för ”Multi-directional Impact Protection System”.

Vad är då MIPS? Tanken är att när huvudet slår mot underlaget något snett, som ofta är fallet i riktiga smällar, ska hjälmen innehålla en sorts innerhjälm som låter huvudet rotera inne i ytterhjälmen. Tanken är då att slippa skador som annars skulle uppstå när huvudet och indirekt hjärnan bromsas upp inuti hjälmen.

MIPS-teknologin efterliknar hjärnan

MIPS imiterar hjärnans egen metod för att skydda sig själv genom att hjälmen har ett lågfriktionslager mellan ytterskalet och fodret.

I en MIPS-hjälm skiljs skalet och fodret åt av ett lågfriktionslager som gör att hjälmen kan glida över huvudet om det utsätts för vinklade krafter.

Konventionella hjälmar testas genom att man släpper dem rakt ned på en platt yta. MIPS-hjälmar har anpassats efter hur vissa ytor kan ske, med vinklade krafter mot huvudet.

Hjälmar med utbytesgaranti

Trek har en utbytesgaranti vid kollision som innebär att de kostnadsfritt byter ut din hjälm under första året om du råkar ut för en kollision. Allt du behöver göra är att kontakta Trek eller din lokala återförsäljare med den skadade hjälmen, inköpskvittot i original, information om olyckan och en adress dit den nya hjälmen ska skickas.

2016-03-02 10:11.


Kommentarer till blogginlägget


Köpte en träningshjälm med MIPS förra året. Om det är så bra som de påstår känns det som en no-brainer (pun intended), synd att så få märken och modeller har det bara.
2016-03-02MIPS har funnits inom hockeyn i åratal, härligt att det kommer även inom cykel.
2016-03-02Finns även som ridhjälm snart.
2016-03-02Bell, Giro, Scott, Poc m.fl. Det är väl rätt många då det gäller cykelhjälmar?
2016-03-03Poc började sälja sin första MIPS-hjälm våren 2010.
2016-03-04Giro Savant har jag köpt
2016-04-11Jag köpte Stadiums eget märke Occano med MIPS i höstas.
2016-04-12


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.