Annica Johansson

Levergryta kanske hjälper?

Det är intressant det där med lever, hur det delar folk i två läger. Antingen älskar man det eller så vägrar man äta det, men jag har nog aldrig träffat någon som inte haft ganska starka åsikter om lever, och om inälvsmat över huvudtaget. Levergryta föredrar jag att göra på ungnötslever, som är mildare i smaken än nötlever. Men min gräns för leverätande går vid att gräddstuva den, använda den i en ragu eller göra gryta med bacon av den.

Tidigare i veckan var jag äntligen hos husläkaren för min trötthet, frusenheten och pulsrusningarna. Jag erkände att jag, liksom alla andra, suttit och läst på sjukvårdsupplysningen och googlat symptom, och att jag kände igen de flesta av symptomen på underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos. Hon ifrågasatte mig inte, inga konstiga "är du säker"-frågor som alltid ställs av missriktad välvilja men som ändå får mig att känna mig som om jag inte känner min egen kropp bäst. Hon nickade bara, och började klicka i rutor, och sa att "Vi får kolla, så ses vi nästa vecka och tar det därifrån". Min inställning till nålar har gjort att jag skjutit på det här väldigt länge.

Nu när jag läst på lite, och fått mer fakta, är jag ganska säker på att det är något vajsing med sköldkörteln eller något som påverkar den (binjurarna?). Vad det är får läkaren reda ut, jag bara vet att det är något nu. Efter att ha snokat runt inser jag att det kan finnas mer som påverkar, det måste inte vara fel på sköldkörteln för att den ska fungera dåligt. Det finns andra saker som kan fela, som i sin tur sätter krokben för hormonproduktionen. Men allt sådant reder säkert läkaren ut, hon tog ett batteri tester tidigare i veckan och vet säkert vad hon ska titta efter. Det är hon som har utbildningen, inte jag :-)

Under de senaste dygnen har jag tagit stickprov på min temperatur, ifall hon skulle vara intresserad. Nån ledtråd kan det kanske ge? Om inte annat kan det bidra till att ge en helhetsbild. Morgontemperatuen ligger alltid på 35,3C°, exakt, och det högsta jag mätt upp är 35,9C° direkt efter måltid på kvällen, framför TV:N och under en filt. Det är 25C° inomhus för det mesta, när vi inte vädrar förstås. Förr hade jag alltid en morgontemperatur på 36,8C°.

Det är ganska givet att jag inte tränar undertiden jag väntar på att få veta vad som är fel. Inte för att jag har någon lust att träna heller, jag sover 10-12 timmar om jag får och vaknar trött. Det kan ta hela dagen innan jag kvicknar till och börjar känna mig som människa. Att avstå från träning har inte hjälpt ett dugg, sömnbehovet har inte minskat, jag har inte blivit piggare eller mer alert och jag blir fortfarande andfådd och trött av att gå, även till något så nära som till posten.

Levergryta idag, blodpudding imorgon, Blutsaft de dagar jag vet med mig att jag äter lite mindre järnhaltigt än vanligt och Gerimax Multi plus Ginseng dagligen. Det saknas inte järn i kosten i alla fall, så om järnvärdet suger beror det inte på att jag inte äter det. Tvärt om, vissa dagar ligger jag på ett par hundra procent mer än RDI. Den övre tolererbara gränsen, UL, ligger på 60mg/dag (400% av RDI) men den håller jag mig under.  

Det är bara att vänta. Det som jag är så bra på... *suck*

2016-02-17 17:25.


Kommentarer till blogginlägget


Låter som underfunktion i sköldkörteln. Fick det för ca 20 år sedan och frös som en gris och var jättetrött , patologiskt trött, hela tiden.
Ett tips är att äta alger så du får i dig extra jod.
Sen förstå att det alltid tar tid för sköldkörteln att balanseras. Oavsett om man känner effekt av det man äter ex Levaxin eller om det räcker med extra jod.
Min kinesiolog säger att när alla organen redan är klara då kommer sköldkörteln sist i mål. (Efter en dosreglering tex tar det 4-6 veckor innan man kan ta ett nytt prov för att se hur det påverkat.)
Finns bra grupper på fb med tips också som jag rekommenderar.
Håller tummarna på att det är något tillfälligt!
:)

2016-02-18Jag får svaren på blodproven nästa vecka, då ska jag träffa läkaren också så fram tills dess kan jag egentligen inte göra någonting men det är klart att jag grubblar. Kan man träna med hypotyreos? Vad innebär det? Är det farligt? Varför just jag? För att morsan antagligen hade det? Borde jag be mina döttrar kolla sin sköldkörtel också, redan nu?

Det behöver ju inte alls vara något heller, mer än järnbrist kanske?
2016-02-18Annica, jag råkade läsa detta och tänkte bara hjälpa dig lite med information kring hypothyreos (vi analyserar hela thyreoidastatus på vårt lab där jag jobbar),

Du verkar ha de klassiska symtomen på en underfunktion av thyreoidea (förutom hjärtrusningarna men de kan ju kopplas till oro över att något inte stämmer alt stress/panikångest).

En underfunktion av sköldkörteln innebär att kroppen går på sparlåga, dvs hela ämnesomsättningen har gått ner till ett minimum.

Hypothyreos är farligt om man inte får behandling för det, men det får ju du nu när du är under läkares beskydd, om det skulle vara det. Det är ett livslångt tillskott av Levaxin och oerhört vanligt.

Hypothyreos kan vara ärftligt betingat. Din mamma hade det? Dina tjejer kan också kolla upp sig eftersom förloppet är väldigt smygande och kanske inte märks i början.

Kollade man upp binjurarnas funktion? Provet heter serumkortisol, om det är något du minns? Man rekommenderar att deras funktion kollas först, innan man sätter in Levaxin.
2016-02-18Sylvia, jag vet inte om jag ska bli lättad eller orolig men på sätt och vis vore det väl skönt att få ett namn på varför jag fått en tröttmössa som inte går att ta av.

Jag kikade i mina gamla papper och hittar inget test någonsin på kortisol, men det ska man ta på morgonen misstänker jag? Jag var där vid 14 så lagen om alltings jävlighet säger att jag måste tillbaka för fler rör i så fall (och jag avskyr nålar!) :-(

2016-02-18Men är inte du bodgivare? :-)

Hypothyreos är en oerhört vanlig sjukdom, speciellt hos kvinnor i din ålder och över det, så det finns alla förutsättningar att bli helt återställd.
2016-02-18Jo, jag trodde blodgivning skulle hjälpa mig att bota min nålskräck men hittills har det gått dåligt med det. Det är så många som behöver att jag inte kan sluta ge heller, inte bara för att jag är rädd. Då är jag, enligt Skorpan i Bröderna Lejonhjärta, bara en liten lort.

Det vore underbart att kunna komma tillbaka till känslan jag hade 2013, senaste gången jag kan komma ihåg att jag kände mig som vanligt, utan tröttmössa.
2016-02-18Oj, har du gått så länge med det? Är det någon ovanlig trötthet? För jag menar, jobbar man heltid, tränar massor och sköter hus och hem är väl trötthet är normaltillstånd? :-)

Har du kollat ditt vitamin D-värde?
2016-02-18Jag tränar men kan inte ösa på för fullt trots medicinering.
Tränar ganska mycket ändå och det går bra fast då vilar jag rätt mycket också. Har en väninna som upplever samma sak.
Man tycker man kunde ställa upp dosen så man kan träna hårdare men det funkar inte så för då kan det bli bakslag genpm att det stressar kroppen.
Jag känner av nu när jag har ökat på mina långpass, men då får jag ta det lite lugnare tills kroppen är van vid den uttömningen.
Bli van menar jag att jag blir efter några veckor med löpning på den längre sträckan eller tiden.
Man lär sig balansera med åren så att man ligger rätt.2016-02-18Sylvia, ja i efterhand ser jag ju mönstret, fast jag kan inte påstå att jag just då trodde (ville tro) det var något annat än vanlig träningströtthet. Jag lyckades nog alltid hitta en eller annan ursäkt till varför jag skulle vara trött, men det är inte normalt att sova 10-12 timmar och ändå inte vara utvilad. Det måste till och med jag erkänna, fast jag har nog inte riktigt velat erkänna att det kan vara något fel förrän nu när det blivit ohållbart. Jag orkar verkligen ingenting längre, till och med gå till affären är jobbigt.

Jag tror inte jag någonsin kollat D-vitaminet faktiskt, mest med tanke på hur mycket jag är ute och för att vi äter fisk 3-4 ggr/vecka. Tänkte det räckte med det?

Lena, det låter bra att man lär sig balansera, då måste jag inte sluta springa även om det kanske innebär att jag måste lägga de bisarraste långdistanserna på hyllan. Vi får se vad läkaren säger, förhoppningsvis är det bara lågt Hb eller något som är lätt att fixa med en rejäl dos Duroferon :-)

2016-02-18håller tummarna att det är något lättfixat ! :)
2016-02-18Håller också tummarna. :-)
2016-02-18Ja hoppas det fixar sig lätt och bra! Lever är f ö gott. Allra godast är grillad kalvlever. ;)
2016-02-18Tack, det vore skönt om det vore enkelt nån gång.

Grillad lever? Jag ställer mig skeptisk, i vanlig ordning, till allt som har med inälvsmat att göra som jag inte testat :-)
2016-02-19


Arkiv

 2019
 december (1)
Sorgligt
 september (2)
 augusti (2)
 juni (2)
 maj (3)
 april (3)
 mars (3)
 februari (4)
 januari (2)
 2018
 december (6)
 november (8)
 oktober (5)
 september (3)
 augusti (2)
 juli (5)
 juni (5)
 maj (6)
 april (5)
 mars (7)
 februari (10)
 januari (3)
 2017
 december (6)
 november (1)
 september (4)
 augusti (3)
 juli (2)
 juni (1)
 maj (3)
 mars (2)
 februari (1)
 januari (5)
 2016
 december (5)
 november (3)
 oktober (6)
 september (3)
 augusti (12)
 juli (2)
 juni (7)
 maj (6)
 april (2)
 mars (2)
 februari (3)
 januari (6)
 2015
 december (1)
 november (5)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (6)
 juli (4)
 juni (5)
 maj (3)
 april (13)
 mars (11)
 februari (8)
 januari (7)
 2014
 december (13)
 november (12)
 oktober (4)
 september (7)
 augusti (11)
 juli (8)
 juni (8)
 maj (10)
 april (11)
 mars (13)
 februari (14)
 januari (18)
 2013
 december (11)
 november (14)
 oktober (6)
 september (6)
 augusti (9)
 juli (7)
 juni (9)
 maj (12)
 april (10)
 mars (17)
 februari (16)
 januari (15)
 2012
 december (11)
 november (11)
 oktober (2)
 september (10)
 augusti (8)
 juli (13)
 juni (9)
 maj (9)
 april (11)
 mars (15)
 februari (19)
 januari (12)
 2011
 december (16)
 november (17)
 oktober (18)
 september (14)
 augusti (9)
 juli (14)
 juni (19)
 maj (16)
 april (19)
 mars (24)
 februari (17)
 januari (27)
 2010
 december (22)
 november (20)
 oktober (24)
 september (19)
 augusti (13)
 juli (27)
 juni (11)
 maj (21)
 april (22)
 mars (15)
 februari (15)
 januari (21)
 2009
 december (22)
 november (25)
 oktober (26)
 september (11)
 augusti (27)
 juli (17)
 juni (15)
 maj (21)
 april (18)
 mars (25)
 februari (18)
 januari (23)
 2008
 december (22)
 november (21)
 oktober (21)
 september (24)
 augusti (19)
 juli (12)
 juni (16)
 maj (13)
 april (20)
 mars (14)
 februari (17)
 januari (16)
 2007
 december (21)
 november (15)
 oktober (10)
 september (14)
 augusti (22)
 juli (13)
 juni (18)
 maj (21)
 april (17)
 mars (21)
 februari (10)
 januari (9)
 2006
 december (3)