Viktor Johansson

Åkulla Skimaraton - Rapport och bilder

Åkulla Skimaraton är ett trevligt seedningslopp här nere i södra Sverige. Det är 15 varv på 2,8 km konstsnö. En bana som passar perfekt för oss Vasaloppsåkare. När vädret inte tillåter längre banor, blir många seedningslopp kuperade och tekniska, vilket många tycker är både jobbigt och svårt. Men Åkullas bana är så pass flack och Vasaloppslik så här kan upplevelsen bli att man faktiskt få fram mer utav tekniken i de alla 3 växlarna. Själv körde jag enbart stakning med blanka skidor (inget fäste, bara glid), precis som för två år sedan när tiden stannade på 2:35. Jag har blivit mycket starkare i min stakning och jag vet att alla rullskidpass på tröghjul har gett resultat. Så det var inget att fundera på, även om pulkabacken numera är med i banprofilen. I den backen försvann spåren redan efter 2 varv så det blev ändå med saxande teknik man tog sig upp. 

De 200 deltagarna startade med intervallstart på 10 personer var 60 e sekund. Med nummer 11 på bröstet fick jag starta i första grupp (1-19). För två år sen startade jag i sjätte grupp, så det finns ytterligare tecken på att träningen har gått åt rätt håll, vilket är inspirerande och motiverande. Som vanligt blev det är högt tempo direkt från start och vid pulkabacken blev det stirrigt direkt. Jag klarade mig från att äta snö och höll mig på benen. Täten på 4-5 man försvann ganska fort framför oss, men därefter hamnade vi i andra klunga. Redan efter 2-3 varv blev vi tydligt en grupp på 3st.  Jag, Jonatan Hansson från Burseryd med startnummer 16 och Hylteåkaren Andreas Karlsson med nummer 14. Vi körde på bra tillsammans och vi var alla uppe och drog vårt strå till stacken. Det är otroligt viktigt att ha en rygg att följa, speciellt vid ett varvlopp när man varvar andra åkare hela tiden.

Även om jag körde med klocka så tappade jag räkningen på alla varv, så då är det väldigt tacksam att ha sina varvräknare utmed banan.  Loppet gick fint och jag kände mig pigg och stark hela tiden. På varv 9-10 (kanske tidigare, som sagt, jag hade ingen koll) kom den starke Helsingborgåkaren Johan Hedenberg ikapp och ökade tempot.  

“Kom igen Viktor, ta rygg här och kör med mig”

Jag kände mig stark så jag tackade för fartökningen och tog självklart rygg. De andra två hakade också på till en början, så vi blev en grupp på 4 man. Vid stadion ropade dom att vi var på de 11e varvet och jag blev lika förvånad som vanligt. Hylteåkaren Andreas släppte mer och mer så jag, Johan och Jonatan från Burseryd höll uppe tempot tillsammans. Ännu en gång visade det sig hur viktigt det är att åka tillsammans. Vi växeldrog, snackade och peppade varandra bra och in på de två sista varven fick Jonatan släppa. Jag ökade tempot och fick även en lucka till Johan. Helt plötsligt var inte där, så jag körde på hela varvet själv och stakade in i mål. Strax därefter kom båda två.  Vi hann med en pratstund och vi tackade varandra för bra teamkörning. Det visade sig att Johan hade ramlat precis efter varvning, så det var därför jag fick luckan. Men om man startar en minut efter har man råd att ramla på sista varvet, eller hur Johan :)

Distans: 42 km

Tid: 2:12:11 (20 minuter efter den överlägsne segraren Henrik Alm från Gnosjö)

Resultat:  Plats 13 av totalt 199 startande. Hela listan hittar du här 

http://www.akulla.se/wp-content/uploads/2016/02/Sk...

Medeltempo: 3:11 min/km Snittpuls: 160 (91 % av max) Enligt förra årets maxpulstest hade jag 175, så jag får vara nöjd med en snittpuls på 160. 

Härlig söndag, med bra väder, massa trevliga skidåkare och ett trevligt lopp med förvånansvärt bra spår. Ni har gjort ett fantastiskt bra jobb. Men det viktigaste arbetet stod min höggravida Emmelie för. Hennes närvarande och langning av Umara sportdryck var mer betydelsefull en pulvret på skidorna. 

Stort tack älskling, nu blir det snart bebis :)

http://vasacoachen.nu/

2016-02-16 06:44.


Kommentarer till blogginlägget


Ett snabbt år 2016. 23 min snabbare vinnartid än 2014 då det var sugande före.
2016-02-17