Maria S

Allt behöver inte vara perfekt

Jag vill ha mat. Riktig mat. Inte snabbprocessade plastförpackade varor som producerats kostnadseffektivt på kortaste möjliga tid. Inte matvaror framtagna med snabbmetoder och genvägar. Inte framtagna med "moderna" hjälpämnen för att det ska ta så kort tid som möjligt att tillverka maten, och för att det ska gå att hantera så stora mängder råvaror som möjligt med minsta besvär.

Baka bröd är en sådan sak. Det bröd som blir gott är det som får ta tid att baka. Det där brödet i allmänna bröddisken i affären är en billig och snabb lösning när man behöver fylla på skafferiet. Men ´goddammit´ vad det smakar dåligt och vad trist magen tycker att vardagen är helt plötsligt. Ja jag får ont i magen på riktigt. Och nej det är inte glutenintolerans. Vet inte vad, men något som inte händer med mitt hembakade bröd i alla fall. Snabbjäst i degen? Halvgräddat? Det köpta brödet verkar vara snabbprocessat och kostnadseffektivt framtaget i alla fall. Billigt och snabbt att slänga ner i shopping-korgen för mig som kund också.

Nackdelen med att baka sitt eget bröd, om man också vill ha lite variation, är det där med att det tar tid. Varje moment tar inte särskilt lång tid, men väntan mellan. De där stunderna då degen ska jäsa en viss tid ska liksom passa in i allt annat man gör.

Som mina dagar ser ut nu behöver jag baka bröd och tvätta träningskläder under helgen eftersom jag jobbar hela dagarna på vardagarna. Vi har inte...Läs mer...

2016-02-10 09:19.


Kommentarer till blogginlägget


Vi tränar båda rätt mkt i veckorna och kör sedan några år tillbaks inga halvfabrikat och dylikt. Kör mitt "matlåderace" på söndagarna då jag fixar 2 x 5 lunchlådor till jobbet och matlådor till kvällarna fram till torsdagskvällen, fullt med lådor i köket! Sparar oerhört med tid som kan läggas på träning. Tar nog 2,5h ca och sedan är all mat klar för veckan. Funkar då vi ej har ngt barn hemma, hon är "utflugen" nu. Lunclådor till jobbet kör vi enbart grönsaker och kött, på kvällarna mer kolhydrater. Vill själv börja med lite eget bröd, tips på recept? Testa gärna matlåderacet, tror inte du blir besviken och lättare att laga 3-4 olika grejer på rajen och spara tid för diskning etc
Lycka till med din träning!
2016-02-11Tack Johan för bra tips på matlåde-logistik. Det gäller att hitta det som fungerar för en själv och en lagom nivå så det blir något precis så bra det är tänkt att bli av alltihop. :-)

Tips på brödrecept är hela boken Bröd, bröd, bröd skriven av Martin Johansson. Massor med knådfria bröd (degen viks istället, eller klickas ner i form). Med eller utan surdeg. Olika typer av bröd. Utan den boken hade jag aldrig hållit på och bakat som jag gör. Värd varenda krona. Sök på "Pain de Martin" om du vill veta mer om den. :-)
2016-02-11Tack för tipset, den skall vi kolla upp!
2016-02-12