Maria S

​Trafik- och trivselregler i längdspåret

Något som alla skidåkare borde läsa innan man ger sig ut i skidspåret. Favoriter är "Respektera anvisade åkriktningar", "Stanna inte i onödan där sikten är begränsad...", "Det är skidåkarens ansvar att känna till reglerna...". Och många fler tips.

Här kan du läsa Svenska Skidförbundets "Trafik- och trivselregler i längdspåret".

2016-01-27 22:20.


Kommentarer till blogginlägget


Tack för ett bra tips! En fråga från en som inte är så jättevan åkare men gärna vill göra rätt: om det inte finns någon anvisad spårriktning, hur ska man tänka då vid möte? Högerregeln eller "snabbast först"? Jag brukar oftast kliva ur vägen för de flesta, men man kan ju tröttna på det också så det skulle kännas skönt att veta när man har rätten på sin sida:-)
2016-01-28Oj Charlotte, det vet jag inte riktigt. Jag fastnade för artikeln då jag själv inte åkt så många säsonger och jag har nog bara åkt i spår med åkriktning angett. Där det inte stått utmärkt i spåret har det ofta stått på någon infotavla intill spåret i starten, om det är högra eller vänstra spåret som gäller för klassiskt ifall det är dubbelriktat. Då ser man ju på om spåret ligger till höger eller vänster om skatespåret, och har man tur kan man då klura ut vilket håll det är tänkt man ska åka om det är enkelriktat tänker jag.... kanske står det på anläggningens webbsida vad som gäller om det är en anläggning man brukar åka på? Möter jag väldigt många väldigt ofta gissar jag att den vedertagna åkriktningen är åt andra hållet.. De som ser rutinerade ut i "starten" på spåret vet förmodligen om man vågar frågar dem. Man kan också se på märkena efter skidorna i skate-spåret om de ser ut som rättvända V så åker man åt samma håll som de som åkt tidigare. Om de ser ut som upp-och-ner-vända V så brukar de åka åt andra hållet... :D Lycka till i skidspåret och ha så skoj där ute!
2016-01-28Tack! Smart idé att kolla på skatespåren! I elljusspår finns det nog ofta en etablerad åkriktning, men jag brukar åka en del i ett större friluftsområde med en massa olika spår kors och tvärs, så där är det nog lite mer fritt tror jag ... Nu är det hur som helst väldigt mycket barmark här, men jag håller tummarna för att det kommer mer snö så småningom:-) Lycka till själv med träningen!
2016-01-28