FunBeat Tipsar

VM-brons till Swedish Armed Forces Adventure Team under extremt tuffa förhållanden

Swedish Armed Forces Adventure Team tog tredjeplatsen på VM i Multisport i Brasilien. Tävlingen avgjordes över sju dygn i extrema förhållanden i Brasilien.

Foto: Erik Putsep

”Vi åkte till VM med höga ambitioner. På startlinjen stod några av världens bästa lag, vårt mål var en topp fem placering så en tredjeplats är en mycket stor framgång för oss. Tävlingen genomfördes under extrema förhållanden som vi inte är vana vid. Det gör vår prestation än större. Vi är idag trötta och slitna efter mer än sju dygns tävlande men extremt  glada och stolta över vår prestation”, säger John Karlsson, lagkapten.

Foto: Erik Putsep

Extrem värme och luftfuktighet

VM i Multisport (Adventure Racing) avgjordes i området Pantanal i Brasilien, vid gränsen mot Bolivia. Pantanal är ett våtmarksområde stort som Svealand. Under tävlingen rådde extrem värme med upp mot 45 grader under dagtid. Regionens natur är ett av världens djurrikaste.

Foto: Erik Putsep

”Vi kom i kontakt med jaguarer, ormar, stingrockor och krokodiler i mängder. John blev biten av en ’Bullit Ant’. Men, det största hotet var helt klart värmen. Temperaturer och luftfuktighet långt över vad vi är vana vid”, säger Malin Hjalmarsson, lagets kvinnliga medlem och till vardags stridssjukvårdare.

Totalt 33 st lag gjorde upp om VM-titeln

Totalt 33 st lag var med och gjorde upp om VM-titeln på den 50 mil långa tävlingsbanan. Varje lag består av fyra lagmedlemmar och laget ska tillsammans ta sig igenom moment som löpning, paddling och cykling, tävling pågår nonstop tills alla lag tagit sig över mållinjen. Bryter en lagmedlem är laget utom tävlan. Lagen väljer själva när och hur de sover, vilket blir en taktisk viktig tävlingsingrediens. Lagen tar sig längs tävlingsbanan med hjälp av karta och kompass och navigeringen är ofta en avgörande faktor för laget och dess framgång.

Foto: Erik Putsep

”Vi har lagt mycket tid på research genom att studera området och terrängen innan vi reste hemifrån, en viktig del av förberedelser och planering. Det hjälpte oss att förstå och läsa terrängen när kartmaterialet var dåligt.”, säger Johan Hasselmark, lagets navigatör (längst till vänster på bilden ovan).

Försvarsmaktens satsning på idrott

Försvarsmakten satsar på försvarsmaktsrelevant idrott med bland annat projektet Swedish Armed Forces Adventure Team (SAFAT). Laget och projektet fokuserar på multisport och adventure racing på internationell toppnivå.

Medlemmar i laget:

  • Malin Hjalmarsson
  • John Karlsson
  • Johan Hasselmark
  • Emil Dahlqvist

2015-11-26 09:45.


Kommentarer till blogginlägget


Kan vara värt att påpeka att Svenska Haglöf Silva kom på andra plats. Nya Zealändska Seagate vann
2015-11-26Haha Robert Haglund :) well det är inte lätt när det är svårt...
2015-11-26Lika lite som Fritisresor resor till Club La Santa nämns i Apollos reklam nedan :-P
2015-11-26


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.