FunBeat Tipsar

Cardio först och styrka sen - eller vice versa?

Spelar det någon roll i vilken ordning du utför din cardio- respektive styrketräning under ett kombinerat pass? Nej, inte enligt ny forskning på området.

Frågan om huruvida man bör träna cardio eller styrketräning först har undersökts av forskare vid institutionen för fysisk aktivitet vid universitetet i Jyväskylä i Finland. Över 200 fysiskt aktiva och friska män och kvinnor undersöktes under åren 2011–2013 och de första resultaten, hämtade från en studie på män i åldrarna 18–40, publicerades nyligen i två internationellt erkända vetenskapliga tidskrifter.

Deltagarna tränade först cardio omedelbart följt av styrketräning eller vice versa under 24 veckor (det totala antalet kombinerade cardio- och styrkepass per vecka var två till tre). Eftersom aerobisk ansträngning kan försvaga musklerna och minska förmågan att lyfta tungt under det följande styrkepasset, förväntade sig forskarna att den anabola effekten skulle vara mindre hos gruppen som inledde passet med cardioträning. 

Precis som förväntat blev också den anabola responsen mindre hos denna grupp efter det första passet, men med tiden avtog denna skillnad och mot slutet av 24-veckorsperioden hade deltagarna i de båda grupperna byggt ungefär lika mycket muskelmassa.

Om tidningen Fitness for Men

Fitness for Men är tidningen för dig som lever ett aktivt liv och vill få ut så mycket som möjligt av din träning. Det spelar ingen roll om du har mångårig träningsvana eller är komplett nybörjare – här finns något för alla! 

Klicka här för ett prenumerationserbjudande!

2015-11-17 16:06.


Kommentarer till blogginlägget


Intressant studie. I "Vetenskapens Värld" sa man tvärtom, att man inte skulle träna kondition före styrketräningen. Annars blev styrketräningen lidande. Men de kanske använde sej av en kortare tidsperiod. De nämnde inget om hur länge de hade utfört studien.
Det gäller att vara kritisk i alla lägen!
2015-11-20Cardio?
Aerobisk ansträngning försvagar musklerna?
Är det kanske bättre att köra anaerob konditionsträning?
;)
2015-11-21


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.