FunBeat Tipsar

Outside Träning testar asfaltsskor

Sveriges största träningstidning, Outside Träning, har i det senaste numret testat 15 olika löpskor för asfalt.  

Outsides Träning är tidningen som tar ett helhetsgrepp om träningen och riktar sig till motionärer med höga ambitioner. Nu har Outside Träning testat höstens asfaltsskor och här kan du nu läsa testet i sin helhet.

1. Salomon x-screem, 1 000 kronor

Skön sko att springa distans i. Den känns lätt på foten och fungerar på snabbare pass. Vid riktigt snabba intervallpass kan de dock upplevas som aningen klumpiga vilket gäller främst lätta och snabba löpare. Passar dig som blandar olika underlag och springer mycket; 9 mm drop, 324 gram (storlek 45 1/3)

www.salomon.se

2. Adidas ultra boost, 1 700 kronor

En sko som passar på både längre pass och snabba fartpass. Du som är en relativt van löpare kommer att älska den, då ultra boost inte har så mycket dämpning. Dock upplevde vi att det var bra respons i mellansulans material. Skon känns som en strumpa på foten. En mockasin med komfort; 10 mm drop, 305 gram (storlek 43 1/3)

www.adidas.se

3. Merrell Bare access 4, 1 000 kronor

En minimalistisk sko i klassisk Merrellanda. Detta innebär att du får en sko som smiter åt fint över mellanfoten samtidigt som du får en bred häl- och tåbox. Sulan, som är åt det tunnare hållet, har bra flexibilitet och ger ett bra driv. Passar vana löpare med en fotisättning runt mitt- och framfot, samt för dig som önskar att bygga upp en bättre fotstyrka; 0 mm drop, 220 gram (storlek 46)

www.merrell.se

4. New Balance Zante, 1 300 kronor

Är med sin följsamma ovandel och sköna läst en sko som alla testdeltagare uppskattade. Med sin låga vikt, i kombination med superb känsla i de dämpande materialen, är detta en sko som passar för såväl distanspass som för snabba fartpass. Vi ser även att Zante kan stå på startlinjen på flera halvmaraton i sommar; 6 mm drop, 249 gram (storlek 45,5)

 www.newbalance.com

5. Hoka one one Huaka, 1 800 kronor

Med sin 27-millimeterssula under hälen och endast 2 millimeters drop är detta testets mest dämpade modell. Trots sulans tjocklek påverkar det inte skons vikt då Huaka är bland de lättare skorna i testet. Passar ypperligt till de långa passen. Men tack vare en spänstig sula kan du ha på dig skorna även på de snabbare passen. En av testdeltagarna upplevde skav i hålfoten och hade önskat en lite bredare läst; 2 mm drop, 283 gram(storlek 45 1/3)

www.hokaoneone.eu

6. Under Armour speedform Gemini, 1 499 kronor

En sko med mycket dämpning som dessutom har en studsig känsla. Ovandelen har ett stretchigt material och smiter om fint runt mellanfot och häl. Passar utmärkt till de längre passen och även till de tyngre löparna. Insidans konstruktion och material gör att du utan problem kan springa utan strumpor. Helt enkelt en skön sko; 8 mm drop, 327 gram (storlek 45,5)

www.underarmour.com

7. Helly Hansen NIMBLE R2, 1 200 kronor

En minimalistisk sko med luftig ovandel och med en läst som passar en smalare fot. Den välventilerade ovandelen gör att Nimble R2 passar klockrent under de varma dagarna. Levererar bäst på fartpassen och på lopp upp till tio kilometer; 5 mm drop, 236 gram (storlek 45)

www.hellyhansen.com

8. Reebok ZPump Fusion, 1 200 kronor

Reebok återlanserar pumpsystemet i en mockasinliknande löpsko. I skons ovandel, där plösen är integrerad, finns även inbyggda luftkanaler som håller foten på plats och ger en följsam passform. Sulan är flexibel åt alla håll och låter foten själv stå för stabiliteten. ZPump Fusion får godkänt på snabbare fartpass men det är ingen racesko. Kanske inte heller en sko som du väljer för de längsta passen då sulan har ganska lite dämpning; 6 mm drop,283 gram (storlek 42,5)

www.reebok.se

9. Karhu flow tri, 1 300 kronor

Denna sko är en triathlonvänlig racesko (med snabbsnörning/kardborre) med tillräcklig komfort för längre distanser. Testdeltagarna med smala fötter upplevde flow tri som något breda. Barfotalöpning är inga problem då skon inte har sömmar som stör eller något annat som skaver. Hälkappan har två kuddar som greppar fint om hälen, men det känns ovant vid första provningen. Det är dock ingenting som man märker av vid löpning; 8 mm drop, 256 gram (storlek 44)

www.karhu.com

10. Pearl Izumi N2, 1 499 kronor

Vi gillar det avskalade utseendet samt dess enkla konstruktion utan krusiduller. Ovandelen har ett skönt ventilerande material och den breda tåboxen ger bra med utrymme. Vid de första stegen kan mellansulan upplevas som hård men detta övergår, efter något pass, till en känsla av skön dämpning med bra respons. Passar löparen som vill ha en mängdträningssko och som strävar efter att behålla ett naturligt löpsteg; 4 mm drop, 286 gram (storlek 45)

www.pearlizumi.com

11. Saucony Triumph, 1 700 kronor

För dig som gärna springer distanspass i lugnare tempo. ISO FIT-systemet sluter om foten väldigt bra men vi hade dock önskat oss en högre plös då skosnöret högst upp tenderar att lägga sig under plösen. Samtidigt ger ovandelen, med den integrerade plösen, en strumpliknande konstruktion som sitter skönt; 8 mm drop, 312 gram (storlek 45)

www.saucony.com

12. Puma Ignite, 1 100 kronor

Passar kanske inte för de längsta rundorna utan är mer en fartbetonad sko, då den inte har så mycket dämpning. Ignites flexiga sula tillsammans med en avskalad design gör att den känns lätt trots sin relativt höga vikt. Varma sommardagar ger ovandelens material och konstruktion en onödigt tät och varm sko; 12 mm drop, 337 gram (storlek 45)

www.puma.com

13. Asics kayano 21, 2 000 kronor

Årets modell har en något ökad dämpning och precis som tidigare är det en sko med mycket fokus på stabilitet. Det är därför inte en optimal modell för dig som gillar minimalistiska skor och barfotalöpning. En bra sko för dig som vill ha mycket stabilitet i din långdistanssko; 8 mm drop, 335 gram (storlek 43,5)

www.asics.com.

14. Salming speed, 1 200 kronor

Skorna känns lätta och ger en helt okej respons när man trycker på med fart. Ovandelen känns också bra utan att överraska åt något håll. En aning för smal tåbox för de med breda fötter. En sko som fungerar till distanspass men framför allt vid fartpass såsom snabbdistans och intervaller; 5 mm drop, 243 gram (storlek 45 1/3)

www.salming.com

15. Scott T2 palani 2.0, 1 299 kronor

Här har Scott lyckats ta fram en sko med racekänsla samtidigt som den har hög komfort. Vi upplevde att Palani lämpade sig som distanssko för de lättare löparna och fartsko för de tyngre löparna. Den följsamma och luftiga ovandelen med dess breda tåbox passade också testteamets alla fötter; 11 mm drop, 299 gram (storlek 45)

www.scott-sports.com

Alla foton: Daniel Breece

Om Outside Träning

Outside Träning är tidningen som följer läsarna året runt genom träningsprogram, tävlingskalender, intervjuer tips, fys- och pryltester. Outside Träning utkommer 4 ggr/år.

På tidningens hemsida www.outsideonline.se hittar du fler tester, träningstips och nyheter.

Klicka här för ett fint prenumerationserbjudande

2015-10-18 16:42.


Kommentarer till blogginlägget


"Du som är en relativt van löpare kommer att älska den, då ultra boost inte har så mycket dämpning". Skojar dom? Ultra Boost är väl det mest dämpade Adidas har? Känns som att springa i en hoppborg de få gånger jag joggar i mina :)
2015-10-18Kan inte annat än instämma i kommentaren om Ultra Boost. De väldämpade skorna är dock sköna på lugna långpass men är inget jag skulle välja på snabbare pass eller tävlingar under 6 timmar
2015-10-18Håller med. Sköna att gå i och jobba i dock!
2015-10-18


Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.