FunBeat Tipsar

Annelie Pompe lever ett äventyr

Hon dyker, klättrar, tränar och gör yoga – Annelie Pompes liv är ett stort äventyr och vi på Hälsa & Fitness tog en pratstund med henne.

Äventyraren Annelie Pompe lever inte vilket liv som helst. Det märktes inte minst när jag skulle boka in den här intervjun – det var nämligen otroligt svårt att få tag på henne eftersom hon ständigt befann sig på havet, uppe på berg eller i något helt annat land. Men till slut fick jag en pratstund med henne för att diskutera äventyr, träning och hennes nya bok, Otroligt högt och extremt djupt, som hon har skrivit för att inspirera andra att leva ett mer äventyrligt liv.

Minns du ditt första äventyr? 

– Vad som helst kan vara ett äventyr för mig, men det första jag minns är när jag gjorde mitt första mini-fridyk som barn. Jag fick ett cyklop av pappa och kunde se den vackra världen under ytan, det var ett stort äventyr för mig.

Vad är det med äventyr som lockar dig? 

– Det är frihetskänslan, naturupplevelserna, alla möten med nya kulturer och människor. Och så är det såklart spännande – jag tycker att livet är roligare när det är spännande.

Känner du bara spänning eller kan du även känna rädsla och oro innan du ger dig ut på ett okänt äventyr? 

– Nej, jag är nästan aldrig orolig, för det löser inga problem. Däremot kan jag absolut vara rädd, och det tror jag är bra. Det varnar om att något är farligt och att jag måste vara försiktig eller tänka efter innan jag gör något. Många tror att äventyr handlar om att ta risker, men det handlar mer om att vara medveten om riskerna och att kunna undvika dem.

Har du något äventyr planerat i framtiden? 

– Jag håller på att slutföra äventyret ”Seven Summits”, att bestiga det högsta berget på varje kontinent. Jag har redan bestigit fem av sju så i år ska jag till Papa Nya Guinea för att bestiga Carstenz pyramid. Sedan ska jag till Antarktis för att bestiga Vinson Massif. Jag ser verkligen fram emot båda två, men kanske mest mot Antarktis eftersom jag ska fridyka där. Då hoppas jag att få se valar, pingviner och sälar.

Ville vara sjöjungfru 

Annelie är nämligen inte bara känd för alla berg hon har bestigit och alla delar av världen som hon har upptäckt. Hon är också en av världens bästa fridykare, med flera världsrekord på meritlistan. När jag frågar varför hon började med fridykning svarar hon med ett skratt:

– Jag ville vara en sjöjungfru. Och så är fridykning så enkelt, du behöver bara ett cyklop, en snorkel ett par fenor. Jag gillade djurlivet under ytan och tyckte att det var så tyst och lugnt där, så jag fastnade för fridykning.

Vad är det bästa med fridykning? 

– Det är tystnaden, frihetskänslan och att få vara helt viktlös. Det är helt fantastiskt. Och när man väl har vant sig vid att hålla andan, alla kan lära sig att hålla andan i minst två till tre minuter utan problem, då kan man ha helt fantastiska upplevelser under ytan. Jag har haft dyk då jag har känt mig så hemma under ytan att jag inte tänker på att jag behöver andas längre.

Hur har du blivit så bra på det? 

– Antagligen för att jag själv tycker att det är så roligt. När man tycker att någonting är roligt så vill man göra det mycket och då blir man bra på det. Men jag gillar också att kunna undersöka var mina fysiska och psykiska gränser går, och fridykning är en stor utmaning för framför allt psyket. Fridykning sitter till 75 % i huvudet och tankarna.

20 träningstimmar i veckan 

För att kunna bestiga berg och dyka under vattnet behöver man dock inte bara ett starkt psyke, man behöver också vara fysiskt stark. Annelie Pompe lägger ner mycket tid på träningen.

– Jag tränar minst 14-20 timmar i veckan. Hur jag tränar beror till stor del på vilket äventyr jag ska ge mig ut på eller vilket rekord jag ska försöka slå, men några stående inslag i min träning är löpning, yoga och styrketräning för att klara av all annan träning och hålla skadorna i schack. Resten av träningen varierar, men det kan bli backträning, simning, mountainbikecykling, fridykning, andhållningsträning och alla andra möjliga träningsformer. Jag älskar också att surfa och att åka skidor, så det försöker jag göra ibland.

Tränar du för att klara av dina expeditioner, eller gillar du att träna? 

– Jag älskar att träna! Jag hade tränat som en galning även om jag inte hade varit äventyrare, jag tänker inte på det som träning utan som något jag älskar att göra.

Du nämnde att du gör mycket yoga. Varför? 

– Yoga ger mig balans i tillvaron, det är mitt sätt att återhämta mig och hitta ”hem”. Jag har så mycket överskottsenergi men yogan hjälper mig att hitta ett lugn, att andas djupt och att samla tankarna eller att helt släppa dem.

Hur hittade du yoga? 

– Jag har alltid varit nyfiken på asiatiska kampsporter och träningsmetoder, så jag provade yoga ganska tidigt. Många som klättrar håller på med yoga så jag kom in den vägen. Då var det mest en metod för att stretcha men jag insåg snabbt att det fanns ett större djup i det. Nu har jag hållit på med det i nästan 20 år.

Leva med passion 

I Annelies nya bok Otroligt högt och extremt djupt får vi läsare följa med henne på äventyr runt om i världen. Vi får uppleva fridykning i Röda havet, bergsklättring på Mount Everest och simning under is i den bohuslänska fjorden – bland mycket annat.

– Det är en bok om att leva med passion och att hitta sin inre styrka, förklarar Annelie.

Varför ville du skriva boken? 

– Jag ville dela med mig av alla underbara upplevelser jag har varit med om. Jag ville dela med mig av foton och tips på hur man kan leva mer äventyrligt, hur man kan bli modigare och mentalt starkare för att hantera vardagslivet.

Vilket är ditt bästa råd till den som blir inspirerad och vill ut och upptäcka världen, men kanske tycker att det känns lite läskigt? 

– Ett bra första steg är att inte göra det första steget för stort. Om det känns för stort att lämna Sverige så kanske det räcker att bila genom vårt vackra land, att paddla längs kusten eller att åka över till Norge och vandra.

På frågan om hon aldrig själv är sugen på att lämna äventyren bakom sig och leva ett vanligt ”Svensson-liv” i Sverige så är svaret klart och tydligt:

– Aldrig.

Träningstidningen Hälsa & Fitness

Hälsa & Fitness är en av Sveriges i särklass populäraste träningstidningar. Den vänder sig till kvinnor mitt i livet som vill ha råd, tips och inspiration för att kunna hålla igång med och variera sin träning. 

Klicka här för ett förmånligt prenumerationserbjudande.

2015-10-12 11:31.


Kommentarer till blogginlägget

Om bloggen

FunBeat Tipsar är vår omvärldskoll på prylar och annat inom träning. Vi tror det kan vara av intresse, annars är det lätt att avfölja.