Sandra Ehlers

Resumé och planering av min träning

För ett par veckor sedan slutade träningsåret för min del. För att kunna planera framåt vill jag sammanfatta detta gångna år.

Styrketräning:
Tidsbrist är det tråkigaste jag vet, för det hindrar mig att klättra så mycket som jag skulle vilja (ett enda utomhuspass tar oändligt med tid, och dessa är ju klart roligast den ljusa delen av året...). Därför styrketränar jag sedan många år tillbaka. Nu har jag börjat önska ett ännu mer "klätter-specifikt" träningsschema. Har f.ö. nästan kört på samma schema i ett helt år (!) så jag behöver verkligen förnyelse. Därför har jag lovat mig själv att tåta ihop ett periodiserat schema med fokus på explosivitet. Så 9*3-träning går bort, nu gäller 5*4. Jag vill finna fler alternativa övningar och ska satsa mer på pullups på stång. Och jag ska garanterat skaffa träningskompis på "Kraftraum" - har haft det förr och vet hur stimulerande det är.

Cykling:
I ett knappt år har jag sett på cyklandet till och från universitetet med tilltagande seriositet; i ur och skur har jag gått upp i ottan för att hinna duscha efter morgonens 21 km, hemåt har jag kämpat mot klockan för att förbättra min tid. 42 minuter är det bästa hittills, och då ska man veta att bara halva vägen är på asfalt. Jag köpte en riktigt fin MTB i vintras och har investerat pengar i utrustning och tid i kunskap - det har helt enkelt blivit en viktig del av mitt liv.
Till nästa år vill jag göra cyklandet till ännu mer träning. Visst har jag ofta kört intervallartade pass och visst är tempot varierat i veckan, men nu är jag sugen på strukturerade intervallpass samt ett långpass (6-7 mil i början) per vecka. Vad gäller tiden till uni ska jag komma ner på 40 min (vilket definitivt kräver cykelkamrat!!)

Övrigt:
Jag gick av mer eller mindre naturliga skäl upp några kilon efter september. Nu ska de bort (men bara det onödiga!). Mitt eviga mål är 8a på led (i klättring så klart) och då måste jag börja lägga på ett kol. Den extra vikten gör ju allt lite jobbigare - löpning, cykling, vandring, och min älskade klättring.
Just detta tar jag tag i redan nu.

Sommarträning:
Idag startade mitt schema för sommaren (var iväg på 4 dagars kajaktur, klättring, stor släktträff mmförra veckan). Planen är varannan dag pullups med mkt variation (har tillgång till stång med två lägen) plus löpning, varannan dag pushups, mage & sånt plus promenad. Ett enkelt "Man tager vad man haver"-schema, jag tror att det kommer funka bra för min önskan att dra igång med löpning igen, stärka mig i pullups (eller snarare vänja mig igen; jag är tragiskt dålig nuförtiden) samt gå ner i vikt. Löpningen kommer jag att hålla på en väldigt lugn nivå med fokus på att må bra och inte riva upp gamla skador. Inga prestationskrav, tack! Jag kommer garanterat förlora lite i muskelmassa med detta schema men det är faktiskt mindre viktigt för mig. Med mycket protein och de planerade styrkepassen kommer jag nog klara mig någorlunda.


Så min uppgift nu är att:
*Jogga lungt och skadefritt
*Få in rutin i pullup-träning samt lära mig att sluta slarva med magträningen
*Göra ett genomtänkt träningsschema för kommande år (kommer ta mkt tid).
*Undvika alla extra glassar och sådant som jag egentligen klarar mig utan. Svåraste punkten =P

Bara att önska mig själv lycka till, något sommarledigt har jag ju egentligen inte men det är bara att förlänga dagarna lite; är ändå så ljust ute.
2008-07-28 21:37.


Kommentarer till blogginlägget